22. prosince 2013 14:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

5 nej bramborových salátů podle
našich nejlepších šéfkuchařů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Přinášíme nejlepší recept na bramborový salát. Vyzkoušejte ho. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přinášíme nejlepší recept na bramborový salát. Vyzkoušejte ho. | foto: Shutterstock
Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu. Každá rodina má svůj osvědčený recept. My vám přinášíme 5 variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů. Třeba vás inspirují.

Klasický bramborový salát
David Korecký, restaurace Konírna

600 g brambor
3 vejce
4 sterilované okurky
středně velká cibule
sůl, pepř, lák z okurek (dle potřeby)
3 lžíce majonézy
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 lžíce plnotučné hořčice

Příprava: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme v osolené vodě doměkka, vejce natvrdo. Brambory, zeleninu i vejce nakrájíme na menší kostičky. Přidáme majonézu, hořčici nadrobno nasekanou cibulku a na kostičky nakrájené okurky. osolíme, opepříme a dle chuti přilijeme lák z okurek.

Salát začneme míchat, až když máme všechny suroviny v jedné míse, a mícháme lehce, odspodu nahoru, aby se z brambor nestala lepivá kaše. Po zamíchání a případném dochucení necháme salát v lednici odležet do druhého dne.

VÁNOCE NA SERVERU LIDOVKY.CZ


Bramborový salát
Pavel Sapík, Terasa U Zlaté studně

1 kg brambor
0,3 kg mrkve
0,1 kg celeru
0,1 kg hrášku
1 velká cibule
0,4 kg okurek
3 lžíce hořčice
0,4 kg majonézy
sůl, pepř, cukr
kudrnka
5 vařených vajec

Příprava: Předem vařené a vychlazené brambory nakrájíme na kostičky, přidáme kostičky zeleniny a nakrájenou a spařenou cibuli, okurky, hrášek a vše smícháme s majonézou. Ochutíme hořčicí, lákem z okurek, solí, pepřem a špetkou cukru. Zdobíme na čtvrtky nakrájenými vejci a sekanou kudrnkou.


Lehký bramborový salát
Roman Paulus, Radisson Blu Alcron
 
500 g salátových brambor
200 ml silného kuřecího vývaru
50 ml rostlinného oleje
100 g červené cibule
30 g plnotučné hořčice
sůl, ocet, pepř

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nakrájíme na kolečka. Veškeré suroviny přidáme k bramborám a přelijeme teplým vývarem. Necháme marinovat a občas zamícháme. Před podáváním je dobré salát ochutnat a znovu dochutit. Salát nemá být moc hutný, ale spíše řídký. Podáváme ke smaženému kaprovi s citronem.

Nalehko. Zkusit pro změnu verzi bez majolky radí Roman Paulus z Alcronu.

Slovenský bramborový salát
Viktor Mráz, restaurace V Polích

1000 g salátových brambor
2 středně velké cibule
menší sklenička okurek i s lákem
trocha olivového oleje
sůl, pepř, případně ocet

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a cibuli, zalijeme trochou láku z okurek a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem. Můžeme přidat i trochu octa.


Lahůdkový bramborový salát s jablkem
Luboš Loose, restaurace Na Spilce

3/5 salátových brambor
1/5 kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
nakládané okurky
kyselé jablko
gothajský salám
cibule
majonéza
hořčice
sůl, pepř, cukr, ocet
worcestrová omáčka

Příprava: Uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na kostičky, přidáme pokud možno na stejnou velikost nakrájenou vařenou kořenovou zeleninu, okurky, jablko (raději kyselejší), gothajský nebo šunkový salám a cibulku nakrájenou najemno. Vše lehce promícháme. Majonézu (ne lehkou!) rozředíme trochou nálevu z okurek, ochutíme pepřem, solí, cukrem, hořčicí a vše přidáme do nakrájených surovin. Promícháme a na závěr opatrně dochutíme worcestrovou omáčkou, octem, popřípadě dosolíme. Hotový salát necháme dobře vychladit a podáváme ještě týž den, co byl připraven.

Lidovky.cz