Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

5 nej receptů, které můžeme udělat s pórkem

Jídlo

  13:56
Pórek často využíváme podobně jako cibuli - jako základ. Tato zelenina je však výborná sama o sobě. Můžeme ji zapéct, naplnit nebo nakrájet do polévky či pomazánky. Navíc pórek je plný vitaminů, což v tomto sychravém počasí velmi oceníme. Co z něj tedy připravit?
Pórek - ilustrační foto.

Pórek - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Pórková polévka
- zahřeje v mrazivých dnech a její příprava vám nezabere víc než půl hodiny. K přípravě polévky budete potřebovat jeden pórek. Ten nakrájíte na kolečka a bílé části podusíte na másle doměkka. Zalijete litrem zeleninového vývaru a vhodíte zbylý pórek a 3 na kostky nakrájené brambory. Vaříte asi 20 minut. Poté odlijte polovinu vývaru, rozmixujte a přilijte zpět do polévky. Dochuťte smetanou a ještě krátce povařte.

Zapečený pórek
- pórek můžete také zapéct. Bílé části pórků (6-8 kousků) povařte pět minut v osolené vodě. Pozor, nesmí se vám rozvařit. Poté jej vyjměte a zchlaďte ve studené vodě. Každý kousek obalte v plátku slaniny a naskládejte do zapékací mísy nebo pekáčku. Poté si připravte omáčku, kterou budete pórky potírat. Jak na ni? Smíchejte asi 2 lžíce dijonské hořčice, 6 lžic zakysané smetany a přidejte 10 dkg strouhaného sýra, osolte a opepřete. S omáčkou přelijte pórky a pečte v troubě na 180 stupňů 15 - 20  minut, dokud nebude pórek zlatavý.

Pórek na másle
- je vhodný zejména jako příloha k masu. Tři očištěné pórky (bílé části) nakrájejte podélně na proužky. V hrnci rozehřejte máslo a plátky pórků na něm osmahněte. Osolte, opepřete a pod pokličkou duste asi deset minut. Hotový pórek zakápněte citrónovou šťávou a trochou olivového oleje.

Tip: Hotový pórek můžete podávat i samostatně s křupavou strouhankou. Připravíte ji tak, že na oleji osmahnete na plátky pokrájený česnek, přidáte rozdrobený toustový chléb a opečete dokřupava. Strouhankou pak posypejte dušený pórek.

Pórková pomazánka
- na lehkou a chutnou pomazánku budete potřebovat jeden malý pórek, ten očistěte a najemno pokrájejte. Smíchejte s 2 balení Lučiny a jedním menším jogurtem. Dochuťte čerstvými bylinkami (pažitka, petrželka) a osolte. Můžete přidat i lžičku hořčice pro dochucení. Podávejte s křupavou bagetou.

Plněný pórek
- plnit nemusíte jen papriky, i zelenina jako pórek může být ideální. Důležité je bílou část pórku šikovně naříznout, abyste jej mohli naplnit nádivkou. Připravit si můžete tu 'klasickou' z mletého masa. Na ni budete potřebovat: zhruba 300 čerstvě mletého masa, vejce, cibuli, čerstvé bylinky, stroužek česneku, strouhanku, sůl a pepř. Cibuli oloupejte a nakrájete ji nadrobno. Do větší mísy dejte mleté maso, vajíčko, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli a podle potřeby zahustěte strouhankou. Osolte, opepřte a řádně promíchejte. Hmotou naplňte pórky a vyskládejte je do olejem vymazaného pekáčku. Podlijte několika lžícemi vývaru, přikryjte pokličkou a nechte dusit v předem vyhřáté troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.