Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžeme udělat z červené řepy

Jídlo

  10:53
Červenou řepu má většina z nás zřejmě spojenou se školní jídelnou. Tehdy ji kuchařky servírovaly naloženou a nakrájenou na kostičky prakticky ke všem jídlům. Ne každý má na ni dobré vzpomínky. Ovšem červená řepa je ceněná zelenina, která obsahuje řadu vitaminů. Ne nadarmo se říká 'zdravý jako řípa'. Navíc může být i velice lahodná. Co z ní tedy připravit?

Červená řepa. foto: Shutterstock

Chlodnik litevský, studená polévka vyráběná z mladé červené řepy, kefíru, okurek a ředkviček patří v létě na jídelníček každé správné restaurace v Polsku. Některé speciality polské kuchyně, která nepatří k těm nejlehčím, ve vedrech příjemně osvěží.

- pomazánku z červené řepy
smíchejte asi 250 g nastrouhané vařené či pečené červené řepy (můžete použít i nakládanou, ale není to ono), dva stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolte, opepřete, můžete přidat i nakrájenou petrželku. Servírujte s opečenými tousty.

- upečte si řepu v troubě
budete potřebovat asi šest menších řep, ty dobře omyjte, zabalte do alobalu a na plechu je pečte asi dvě hodiny. Upečené řepy budou vypadat jako brambory z ohně, slupku propíchněte vidličkou, oloupejte a pokrájejte na tenčí plátky. Na talířku je pak ochuťte olivovým olejem, solí a pepřem podle chuti. Můžete použít i vinný ocet.

- jednoduchý svěží salát
červenou řepu omyjeme, oloupeme a nahrubo nastrouháme, přidáme nastrouhaná jablka, můžeme ochutit citrónovou šťávou nebo cukrem.

Pokud chcete trochu ostřejší variantu, přidejte nakrájenou cibulku, trochu křenu, sůl a pepř.

 

- polévku z červené řepy, jak ji vaří v Polsku
dvě větší řepy oloupeme, nakrájíme na kousky a s vývarem dáme vařit. Až řepa změkne a obarví vývar, vyndáme ji (nevyhazujeme). Hotový vývar ochutíme octem, pepřem a solí. Polévku zahustíme šlehačkou a krátce povaříme. Do každého talíře dáme kousky červené řepy a přelijeme polévkou. Ozdobíme lístečky petrželky. Poláci jedí polévku studenou s vařeným vajíčkem, případně s kousky telecího masa.

- čerstvou jablečnou šťávu z jablek a červené řepy
sklizeň jablek je tu. Pokud si vyrábíte čerstvý jablečný mošt, zkuste do něj přidat trochu řepy. Nejen, že získáte větší množství vitaminů, ale i krásně červený a chutný nápoj. Ten můžete ozvláštnit, když do něj nastrouháte ještě trochu zázvoru.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!