4. září 2009 13:56 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

5 nej věcí, které můžete
udělat s cuketou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Cukety | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukety | foto: Shutterstock
Sezóna cuket právě vrcholí. Hanka Michopulu vám poradí, jak je nejlépe využít a zpracovat.

- Krémovou polévku: stačí k ní opravdu málo, respektive jen dvě další suroviny. Cuketu nakrájíte na plátky, osmahnete na olivovém oleji (ne do hněda, jen tak aby zavadla) a přesunete do mixéru, kde umixujete s 0,75 l horké vody a jedním čerstvým tvarohovým kozím sýrem třeba značky Soignon nebo Chavroux. Osolíte, trochu opepříte podle chuti a jíte. Nikdy nechutná tak dobře, jako teď na konci léta.

- Cuketové bramboráky. Kdysi se cuketa pokusila vytlačit brambory z bramboráků, ale byla to chyba. Jen dohromady jim to funguje. Nastrouhejte brambory a cuketu (i se slupkou) v poměru půl na půl, a přidejte ostatní suroviny : majoránku, trošku hladké mouky, jedno vejce, na konci i sůl. Jen s česnekem trochu opatrněji , ať je chuť cukety znát.

- Křupavý salát. Když se cuketa nevaří nebo nedovaří, je perfektně křupavá, a to je na ní nejcennější. Proto dělávám salát z cukety a mrkve nastrouhané na hrubo nebo nakrájené na nudličky. Zálivku pak umíchám z olivového oleje, jemného octa, špetky soli, kouska červené cibule nakrájené na jemno a půl lžičky dobré hořčice. Slovutní šéfkuchaři sypou mákem pro ještě větší křupavost. Vy můžete, ale nemusíte.

- Lečo. Podle pravé maďarské receptury sem sice cuketa nepatří, ale nic nepokazí. Doufám, že vám to nepřipadá staromódní, protože lečo je podle mého názoru dokonalé letní jídlo: spousta zeleniny, která nejlépe chutná vlažná a s chlebem. Na olivovém oleji nejdřív opečete do měkka nahrubo nakrájenou cibuli a papriku. Když změkne a zesládne teprve tehdy přidejte i nakrájená rajčata a opět opékejte. Těsně před tím, než vysmahne zbylá tekutina, vložte i kousek cukety nakrájené na kostičky a vmíchejte vejce.

- Masové kuličky z cukety s rajskou omáčkou. Jednoduché španělské jídlo. Mleté vepřové maso smícháte s nahrubo nastrouhanou cuketou, 1 cibulí, 1 vejcem, strouhankou, okořeníte kmínem, oreganem, solí a pepřem a osmažíte na oleji. Ten pak slijete pryč a zbylé připečeniny naředíte rajčatovou passatou (pyré). Vaříte spolu s jednou chilli papričkou ještě 20 minut a podáváte s rýží.

Můj tip: Vždycky kontroluju, jestli je cuketa hladká, bez poškození, na omak pevná až tuhá – to bývá také ta chuťově nejlepší. Před úpravou vyškrábnu ještě z cukety malou lžičkou měkké středy, občas chutnají zvadle a pouští vodu.

  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz