Kachní stehna s melounem
Suroviny: 2 kachní stehna * 2 lžíce medu * 1 lžíce sojové omáčky * oregáno * 20 vykrájených kuliček z melounu
Postup: V nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažíme na polovičním ohni kachní stehna. Nejdříve ze strany s kůží, 6 minut, kdy sléváme pryč tuk, který pouštějí, abychom dosáhli křupavé kůže. Slijeme všechen tuk, který stehna pustila, a otočíme je. Smažíme další 4 minuty z druhé strany. Přidáme med a sojovou omáčku.
Vykrajujeme z melounové dužniny kuličky, které smažíme na pánvi asi 1 minutu. Vypneme plamen, necháme je odpočinout, aby stehna a meloun zkaramelizovaly v teple pánve. Servírujeme kuličky a stehno na talíř, ozdobíme oreganem. Ihned podáváme.
Děti mají svátek, překvapte je nanukem či shakem z melounu:Dětský melounovo-jahodový shake Postup: Do mixéru vložíme veškeré suroviny, a mixujeme dokud vše není jemné a napěněné. Okamžitě podáváme. Smoothie nanuky Postup: Nalijeme melounovo-jahodový shake do malých papírových košíčků. Necháme zmrazit, a když je vše napůl zmrzlé, vložíme dovnitř dřívka nebo plastikovou lžičku. Nebo také můžeme dát shake do přístroje na zmrzlinu. |
Melounové gazpacho
Suroviny: 3 rajčata * 350 g melounu * 1/2 stroužku česneku * 50 ml olivového oleje * cukr podle chuti * 1/2 malé dýně * 1/2 okurky * bazalka * 1 polévková lžíce hořčice * 2 lžičky sherry octa * sůl * krevety (nemusí být)
Postup: Osmažíme na pánvi česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavíme a vložíme do hrnce, kde máme nakrájenou dýni a okurku. Přidáme ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun nakrájený na kostičky. Necháme 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixujeme a dochutíme solí. Uvaříme krevety ve vroucí vodě 1 minutu a zchladíme. Servírujeme spolu s krevetou a lístkem bazalky.
Dětské melounové lívancové sendviče
Suroviny: 8 borůvkových lívanců (8 cm v průměru) ochlazených na pokojovou teplotu * šálek smetanové zmrzliny * 6 plátků melounu (1,5-2 cm silných a 8 cm v průměru, zbavených přebytečné šťávy)
Postup: Naneseme stejnoměrně smetanovou zmrzlinu na každý lívanec. Položíme dva z nich zmrzlinou nahoru na servírovací talíř. Plátek melounu dáme na každý zmrzlinový lívanec, takto střídáme, dokud nebudeme mít sendvič složený ze 4 lívanců a tří kusů melounu. Na horní lívanec přidáme lžičkou zmrzlinu a ozdobíme borůvkami. Ihned servírujeme nebo přikryjeme a zchladíme v mrazničce do doby, než budeme servírovat.
Ohnivo-ledová salsa
Suroviny: * 3 šálky najemno nakrájeného melounu * 1/2 šálku nadrobno nakrájené zelené papriky * 2 polévkové lžíce limetkové šťávy * 1 polévková lžíce nakrájeného koriandru * 1 polévková lžíce najemno nakrájené zelené cibulky * 2 polévkové lžíce nadrobno nakrájených jalapeňos papriček
Postup: Všechny nakrájené suroviny vložíme do misky, dobře je promícháme a zakryjeme. Dáme do lednice minimálně na 1 hodinu.
Melounové Mojito
Suroviny: světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl) * limetka 1 ks * máta peprná (asi 10 lístků) * cukr třtinový * 3 lžičky * 7 kostiček melounu * soda na dolití
Příprava: Do mixéru vložíme meloun a rozmixujeme. Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkáme a přidáme rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypeme drcený led. Nalijeme světlý rum a dolijeme sodou. Na sklenici naaranžujeme srpek melounu a doplníme snítkou máty.
Tip redakce: bezpeckové melounyPokudpatříte k těm, kterým vadí jadérka, zkuste bezpeckové melouny Bouquet. Uvnitř najdete pouze nedozrálá bílá minisemínka, která vůbec nepocítíte. Do České republiky je ze Španělska dováží společnost Anecoop. A jak je možné, že jejich melouny neobsahují pecky? Pěstitelé používají speciálních botanické postupy křížení rostlin, rozhodně nejde o žádnou genetickou modifikaci. |