Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Statistika Kalouskovy obrany Parkanové: Lež, nesmysl a znova lež

Česko

  12:20
PRAHA - S nadsázkou řečeno, svoji stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou (TOP 09) bránil ve středu Miroslav Kalousek do posledního dechu. Sice jí to nakonec nebylo nic platné, protože o imunitu přišla, Kalousek ale ze sebe vydal to nejlepší ze svého rétorického umu.

Parkanovou v její kauze tvrdě bránil Miroslav Kalousek. foto: ČTK

Co do kvantity toho sice více napovídala sama Parkanová, její projev však ztrácel jakýkoli projev vášně a místo zaujatého poslechu se tak poslanci během jejího projevu jeden po druhém trousili do předsálí.

Naopak ministr financí Kalousek nezklamal a stejně jako v posledních týdnech od vypuknutí kauzy se i tentokrát plamenně rozčiloval nad absurditou stíhání Parkanové. Slovo si vzal hned pětkrát a lží a nesmysly se to v jeho projevu jen hemžilo.

V číslech

  • VLASTA PARKANOVÁ
    - 5x vystoupila
    - slovo lež/lživý zaznělo 4x, slovo nesmysl/nesmyslný také 4x
    - počet slov v jejích vystoupeních: 5869 slov
  • MIROSLAV KALOUSEK
    - 5x vystoupil
    - slovo lež použil 8x, nesmysl 5x
    - počet slov v jeho vystoupeních: 4711 slov

Opozice měla v tom, proč Kalousek tak horlivě Parkanovou před vydáním policii bránil, jasno. "Jsem přesvědčen, že většina této sněmovny i většina národa dobře ví, že výroky pana ministra jsou výroky potrefené husy, která tuší, že se blíží posvícení, které některé husy prostě nepřežijí," uvedl ve sněmovně poslanec ČSSD Stanislav Křeček.

ČTĚTE VÍCE:

V době, kdy byla Vlasta Parkanová ministryní obrany, nenechala podle policie udělat znalecký posudek k ověření ceny nakupovaných vojenských letounů CASA, jak požaduje zákon. Stát tak údajně rozhodoval bez důležitého dokumentu. Přišel tím podle detektivů o 658 milionů korun.

Exministryně a současná místopředsedkyně sněmovny je podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Díky zrušené imunitě ji nyní policie může začít vyšetřovat.

Názory komentátorů a politologů:

  • "Kalouskova principiální rétorika měla policii zabránit, aby se pustila do vyšetřování armádních zakázek. Ministr financí se stylizoval do role rytíře pravdy ve stříbřité zbroji, jenže hájil bránu, za kterou to dost možná ošklivě páchne." (Petr Honzejk, HN)
  • "Byl hodně nervózní a jen zhoršoval Parkanové pozici." (Zdeněk Zbořil, politolog, AHA!)
  • "Plamenná obhajoba prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska sice vydala za deset poslanců, ale s pomocí nezapomenutelných bonmotů šéfa topky Karla Schwarzenberga mohla být ještě jednou tak účinná. To by ale ministr zahraničí nesměl chybět." (Jan Rovenský, Právo)
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.