24. listopadu 2009 10:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Afrika u vás doma? Snadno!

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 9Diskuse
Vařené zelené banány jako příloha k jídlu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vařené zelené banány jako příloha k jídlu. |
Hovořit o jedné jediné africké kuchyni samozřejmě nelze. Na to je černý kontinent příliš velký. Nicméně v jeho západní části vaří jídla, která jsou oblíbená po celém světě, a udělat si je můžete i doma – třeba rýži jollof.

Suroviny jako hovězí či kuřecí maso, bujon, česnek a další běžnou zeleninu seženete všude a správné pálivé papriky koupíte v Tesku nebo Bille. Komu to nestačí a rád by ochutnal opravdu něco speciálního, například antilopu s vařenými zelenými banány, ať navštíví originální restauraci v centru Brna.

Čerstvé znamená živé
Pod pokličku afrického hrnce se podíváme společně s Tinou Tylen. Švédská gastronomická odbornice se zkušenostmi z Libérie, kde prožila šest let a kde mimo jiné vedla restauraci, u nás v současnosti provozuje vegetariánský catering. Na své divoké africké zážitky asi do smrti nezapomene, ale na tamější svébytnou kuchyni nedá dopustit.

Základní potravinou západní Afriky je maniok neboli kasava. Tato kořenová zelenina se vaří a roztlouká na kaši zvanou fufu. Tina tvrdí, že pokud uvidíte někde na fotce nebo v dokumentu Afričanky, jak usilovně buší tyčí do hmoždíře, tak prý roztloukají maniok. Dále se tu hodně jí rýže, rajčata, pálivé papriky, buráky nebo vařené zelené banány. Ze zvířat v podstatě vše, co se hýbe: krávy, kuřata, ryby, ale třeba i hadi nebo žáby. Maso se skladuje sušené. Pokud kupují západní Afričané čerstvou drůbež, tak zásadně živou. K vaření a smažení používají oleje a tuky z palmových červených ořechů nebo arašídů.

Kdopak to kouká z kotlíku?
Jedním z nejznámějších západoafrických jídel je jollof, pestrá směs rýže, vařené zeleniny a masa. Fantazii se meze nekladou, Evropana ale může čekat nepříjemné překvapení. "Jednou mi přinesli mísu jollofu," vzpomíná Švédka, "a když jsem do ní zabořila lžíci, vykoukly na mě uvařené žáby." Jinak Afričané jedí mastné omáčky nebo polévky s kousky všech možných surovin, často ve stylu "co dům dal". Na ulici se prodávají grilované špízy nebo pečené banány.

Místní specialitou je zahuštěná papriková polévka. "V tradiční úpravě musí obsahovat maso pěti druhů zvířat," vysvětluje Tina. "Něco ze země – třeba had nebo žába –, něco, co lítá, něco, co plave, něco z divočiny – antilopa nebo opice – a něco z domácího dvorku. To je ale spíš slavnostní varianta, normálně se vaří ze surovin, které jsou zrovna po ruce."

Jak se vaří v Africe?

Západoafrickou klasikou je také omáčka palava. Dělá se z listového špenátu, rajčat, pálivých paprik a drcených dýňových semínek. Nechybí vařené ryby, uzené sledě a sušené krevety. Podává se s obvyklými přílohami – maniokem, rýží nebo sladkými bramborami (batáty). Recepty najdete třeba na stránkách www.hrnec.estranky. cz.

Maniok z Vinohrad
Najít obchod s vhodnými ingrediencemi je pochopitelně nejsnazší v Praze. Například v zelenině na rohu ulic Bělehradská a Rumunská seženete batáty, a dokonce i maniok, kilo za 79 korun. Čerstvý špenát mají v každém supermarketu Tesco nebo Billa. A stejně tak pálivé papriky Habanero, osmdesátigramové balení za 40 korun. Pozor na ně! Jsou ostré jako břitva!

Některé přísady se zase dají koupit přes internet. Třeba semínka ostrých paprik pro pěstitele prodává obchod www.habanero.cz. Palmový olej Carotino nabízí e-shop www.dia-potraviny.cz, půllitr za necelou stovku.

Do Brna na antilopu
Pravých afrických restaurací je u nás sice málo, ale stojí za to. Před třemi lety otevřeli v centru Brna v Orlí ulici Africana restaurant (www.africanarestaurant. cz). V originálním podniku vám nabídnou třeba steaky z antilopy, pštrosí špíz nebo kuře na arašídovém másle se zelenými banány. Jako přílohu si můžete dát nefalšované vařené batáty. Samozřejmostí je jihoafrické víno. Pivo točí sice místní, zato skvělou Černou horu.

V Praze nedaleko náměstí Jiřího z Poděbrad v suterénu opraveného činžáku najdete Ethiopia Café (www.ethiopia.cz), nekuřáckou restauraci s příjemnou obsluhou. Na velké chlebové placce indžera tu servírují různé pikantní etiopské omáčky s masem, červenou čočkou nebo žlutým hrachem. Polední nabídka stojí 99 korun. Pokud chcete jíst rukama – jako v Africe, přinesou vám na umytí lavor a konev vody. A zdejší macchiato z výborné etiopské kávy s perfektní hustou pěnou – nemůže být lepší tečka za dobrým obědem.

David Vagaday
  • 9Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz