29. dubna 2010 9:51 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Amerika v Praze: jak má
vypadat správný hamburger?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 6Diskuse
Hamburger - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hamburger - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Co určuje kvalitu hamburgeru, kolik existuje druhů a jak se správně jí, jsme si nechali vysvětlit od rodilého Američana.

Po celém světě známý, obrovský Legendary 10 Oz Burger s dorůžova vypečenou slaninou, dvěma pořádnými plátky čedaru, křupavými kolečky čerstvé cibule, ledovým salátem, rajčetem a nakládanými okurčičkami leží na stole přede mnou. Naproti mně sedí rodák z Chicaga, bývalý filmový agent hollywoodských celebrit John Riley, který mě spolu s šéfem kuchyně světoznámého amerického rokenrolového restauračního řetězce Hard Rock Cafe Zdeňkem Střížkem zasvětí do tajů pravého amerického burgeru.

Zdeněk Střížek. Své know-how přivezené z USA servíruje v pražském Hard Rock Café.

Jak tedy ten monstrózní burger zkonzumovat tak, aby to stoprocentně odpovídalo americkým zvyklostem? "V podstatě jde o to, otevřít co nejvíc pusu a pořádně se zakousnout. Nejspíše si umažete bradu, jak vám po ní bude stékat čerstvá rajčatová šťáva, ale to je v pořádku. V Kalifornii ani v New Yorku rozhodně není dovoleno burger rozříznout napůl, aby se dal jíst snadněji. To dělají jen Evropané," vykládá Riley. Šéfkuchař Střížek, který se hamburgery učil dělat v USA na speciálním školení, přikyvuje a dodává, že když hamburger rozříznete, akorát z něj vyteče všechna vynikající šťáva. K hamburgeru také neodmyslitelně patří Coca Cola. "Rozhodně ne Pepsi. Coca Cola je tradiční, přes sto let starý národní poklad. A dohromady s hamburgrem tvoří ten správný americký tandem," říká pětačtyřicetiletý Riley.

BURGERSTORY

Předchůdcem hamburgeru byl tatarský biftek – na kousky naškrábané nebo namleté maso smíchané s kořením, cibulí a vejcem, které se podává syrové. A odtud pramení jeho název. V německém přístavním městě Hamburk se totiž v minulosti obchodovalo se syrovým masem. Později někoho napadlo tuto masovou hmotu opéct a karbanátek byl na světě.

Již v roce 1885 patnáctiletý chlapec jménem Nagreem Seymour v americkém Wisconsinu prodával masové koule z vozíku taženého volem na místním jarmarku. Časem mu prý došlo, že pojídání koulí na vycházce není snadné, a tak masovou kouli splácl a položil mezi dva chleby.

V současnosti se hamburgery dělí v Americe na tři základní typy. První je takzvaný Los Angeles Style. "Ten je úplně nejnovější. Hamburgery musejí být stoprocentně čerstvé, s velkým množstvím zeleniny, čerstvě řezaných hranolků a hodně barbecue omáčky. Často jsou na talíři spolu s burgrem i smažené cibule, avokádo a opečené žampiony," říká Riley. Samozřejmostí je karbanátek ze stoprocentního hovězího masa, který si můžete objednat podobně jako steak propečený úplně (well done), středně (medium), nebo málo (rare).

Dalším typem je klasický Old School Style. "Hamburger musí být fakt veliký, uvnitř je minimálně 200gramový karbanátek, pořádná porce vypečené slaniny, sýry – to může být čedar, modrý sýr, dobrý ementál a podobně. A pak cibule, rajče a salát," popisuje Riley. Zajímavé je, že v Americe, si takový hamburger musíte dochutit sami. "Je jen a jen na vás, jestli si do něj dáte jen kečup a hořčici, nebo i majonézu. Hodně Američanů si dává úplně všechno. Já preferuji spíše dobrou hořčici, ale je to opravdu na každém," tvrdí Riley. Stejně jako v kultovním filmu Quentina Tarantina Pulp Fiction Riley upozorňuje, že jen v Evropě se hranolky jedí s majonézou. "Přece ale máme také jednu úchylku. Kromě obligátního kečupu si totiž na hranolky dáváme i spoustu hořčice, což jsem v Česku nikdy neviděl," popisuje Riley.

Hamburger z pražského Hard Rock Café.

Poslední typ hamburgeru je takzvaný Fancy Style. "Hamburgery se nedělají z normálního hovězího, ale z různých exotických druhů masa. Například klokaní, pštrosí burgery nebo i hamburgery z vnitřností jako například z jater nebo ledvinek. Ty ale zase tak oblíbené nejsou, a navíc jsou šíleně drahé a dělají je jen v několika specializovaných restauracích," říká Riley.

Nakonec v Americe existuje ještě jeden zásadní rozdíl mezi hamburgery. A sice mezi hamburgery východního a západního pobřeží. "Na východě, třeba v New Yorku či Bostonu, neseženete chilli burger nebo chilli hotdog. Zato v L. A. jsou do něj úplní blázni. Konzistence je spíše jako mexické chilli con carne. Takže jsou tam i červené fazole, hovězí maso a samozřejmě spousta pálivých papriček," popisuje Riley. "Tuto omáčku si pak naberete a dáte do svého hamburgeru, co se do něj vejde. Všechno to pak vytéká ven, a proto se chilli burger vždy dává do papírového kornoutu. Abyste si šťávu mohli tlačit do pusy," popisuje ne příliš estetický způsob konzumace pravého hamburgeru Riley.

K správnému americkému burgeru patří také smažené cibulové kroužky (onion rings) s BBQ omáčkou. "Variant je také víc. Tady v Hard Rock Cafe obalují cibulové kroužky ve speciálním kořeněném těstíčku a pak je smaží v rostlinném oleji. Já znám ale i variantu, kdy je cibule pěkně rozmotaná jako špagety a pak teprve obalená a usmažená," říká Riley. A co vlastně od dobrého hamburgeru chceme? Masová placička musí mít opravdu vynikající hovězí chuť. Žemle by měla nasáknout i poslední kapičku vynikající šťávy z opečeného masa a udržet hamburger pokud možno pohromadě, aby naše ruce zůstaly neumaštěné.

Nejlepší newyorské hamburgery se prý připravují ze směsi masa z žebra a krku a roli hraje i tuk, neboť ona typická silná hovězí chuť je způsobena právě tukem.

Pražské Hard Rock Café.

Recept na opravdu vynikající Legendary 10 Oz Burger podniku Hard Rock Cafe jsem nedostal. Za to jsem ale dostal pár rad pro příparvu toho nejlepšího burgeru. "Důležité je mít opravdu dobré maso. My hamburgery připravujeme ze zadního hovězího. Pečeme je na plynovém grilu a přidáváme trochu BBQ omáčky, tak abychom docílili příjemné kouřové chuti. A ještě jedna důležitá věc. Maso musí mít ideálně kolem dvaceti procent tuku. To je opravdu důležité," vysvětluje šéfkuchař Střížek. A nezapomeňte, že hnětení masa musí probíhat opravdu jemně. "Čím nadýchanější, tím lepší. Hamburger musí být provzdušněný a plný maličkých dírek," dodává Střížek.

HAMBURGER 3x JINAK

Los Angeles Style
sýr, cibule, ledový salát, rajče, nakládané okurky, hovězí maso a omáčka (může být BBQ nebo chilli) 

Old School Style
sýr, cibule, ledový salát, rajče, nakládané okurky, hovězí maso, kečup, hořčice, majonéza a pořádná porce opečené slaniny

Fancy Style
sýr, cibule, ledový salát, rajče, nakládané okurky, karbanátek z různých druhů masa (pštrosí, klokaní, zvěřina), kečup, horčice, majonéza

  • 6Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz