12. července 2010 20:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Anglická kuchyně aneb ochutnejte
pastýřský koláč - nekoláč

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
Pastýřský koláč. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pastýřský koláč. |
Populární fish &chips (ryba a hranolky), nedělní pečeně „sunday roast“, smažené těstové věnečky „yorkshire pudding“ nebo čedar, tvrdý sýr pojmenovaný podle vesnice Cheddar z hrabství Sommerset, to jsou typické anglické speciality proslavené po celém světě. Nesmíme ovšem zapomenout ani na masové páje, oblíbenou mraženou hotovku britských domácností.

Řadu delikates lze díky obchodům Marks & Spencer sehnat i u nás, ale udělat klasický shepherd's pie (pastýřský koláč) zvládne skoro každý.

Shepherd's pie
Tomuhle jídlu je česká představa o koláči (kulatém, pevném) dost vzdálená. Ve skutečnosti jde o zapečenou masovou směs s bramborovou kaší. Příprava je snadná: půl kila mletého jehněčího opečeme dohněda na pánvi. Zároveň vedle na másle osmahneme nakrájenou velkou cibuli. Spolu s mrkví nebo kukuřicí ji přidáme do masa. Dochutíme pepřem, rozmarýnem a tymiánem, vmícháme dvě lžíce mouky a restujeme další 3 minutky. Poté zalijeme dvěma šálky hovězího vývaru a celou směs půlhodiny povaříme, až se tekutina odpaří.

Mezitím si z kila brambor, másla a mléka připravíme hladkou kaši. Masovou směs rozprostřeme do pekáče, pokryjeme bramborovou kaší a pomažeme rozpuštěným máslem. Podle chuti můžeme posypat nastrouhaným sýrem. Vidličkou ještě uděláme do povrchu rýhy, dáme do trouby a pečeme asi 40 minut dozlatova. Podáváme s hráškem nebo fazolemi.

Britský řezník z Dejvic
Najít pravé anglické jídlo v našich restauracích je problém. Někde dělají fish & chips z jihoasijské ryby pangase namísto z tresky. Nebo položí na kus masa plátek anglické slaniny a nazvou to "kuřecí steak a la Churchill". S ostrovní kuchyní to má stejně společného jako rozvařené špagety s Itálií.

Raději zkuste štěstí ve specializovaných obchodech. V Praze se na britské delikatesy zaměřuje řeznictví Robertson (www.robertson.cz). Ve svých pobočkách v Nuslích, Dejvicích a na Vinohradech nabízí čerstvé i trvanlivé potraviny. Nechybí pravá anglická slanina, sýry, steaky nebo pro letní grilování ideální vepřové klobásy. S prázdnou neodejdou ani milovníci britského piva, jablečného nápoje cider, masových konzerv, džemu a cukrovinek. Zboží se dá objednat i přes internet.

Dalším šikovným místem pro nákup anglických lahůdek jsou celorepublikově rozšířené prodejny britského řetězce Marks & Spencer (www.marks-and-spencer.cz). Najdeme tu různé druhy mražených masových koláčů, třeba ledvinkami plněný kidney pie, ale také fish & chips nebo klobásu v yorkshirském pudinku – "tode in the hole". Ceny za jedno balení se pohybují kolem 100 korun a příprava je snadná: jídlo stačí dát do trouby a za chvíli si budete doma připadat jak na studiích v Oxfordu.

David Vagaday




Najdete na Lidovky.cz