Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Anketu Zlatý kuchař vyhrál Jan Punčochář. Do síně slávy míří Zdeněk Pohlreich

Jídlo

  18:23
PRAHA - Vítězem 3. ročníku ankety Zlatý kuchař, kterou vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue, se stal Jan Punčochář z pražské restaurace Grand Cru Restaurant. Nejlepším zahraničním kuchařem je Paul Day (Sansho), Objevem roku Ondřej Koráb (Le Grill). Do gastronomické síně slávy vstoupil Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial).

Jan Punčochář foto: Grand Cru

Výsledky, o kterých rozhodly přes tři desítky gastronomických odborníků, byly ve čtvrtek v podvečer vyhlášeny v Praze.

Jan Punčochář pravidelně přispívá na server Lidovky.cz - do rubriky Jídlo pod palbou.

PUNČOCHÁŘ: Všichni se zajímají o jídlo. Dobrý kuchař je ale nedostatkové zboží

„Mým snem bylo vždycky mít plnou restauraci a dobrý tým na place i v kuchyni. V Grand Cru jsem půldruhého roku, snažím se dělat odlehčené speciality a jsem za ocenění rád,“ řekl Punčochář. Už od malička věděl, že bude kuchař. „Nic jiného neumím, se šroubovákem v ruce mě neuvidíte,“ dodal. Za nejdůležitější považuje, aby začínající kuchaři cestovali a dostali příležitost v zahraničí.

„Já začínal ve Švýcarsku, pracoval jsem v Rakousku i v Německu, ale vždy mě to táhlo domů,“ vysvětlil. V kuchyni vezme zavděk každou prací, protože ho práce baví a vaření považuje za své životní poslání. Hostům připravuje speciality, ale sám si nejraději pochutná na telecích, králičích či kuřecích řízcích.

PUNČOCHÁŘ: Pražská gastronomická scéna dostává na zadek

Patronem a garantem ankety je gourmet kritik, textař a spisovatel Vladimír Poštulka, který už několik let recenzuje nejlepší české a světové restaurace do Zápisníku labužníka a prestižního německého časopisu Der Feinschmecker. Tam má podobná anketa mnohem delší tradici.

„Ještě před třiceti lety u nás skoro nikdo neznal jediného kuchaře jménem. Teď jsou to celebrity, jejichž popularitu lze srovnávat s umělci či sportovci. Naše anketa je výjimečná tím, že v ní hlasují lidé, kteří vidí gastronomii zvenčí - a přitom jí dobře rozumějí. Není ani laická, ale ani úzce odborná,“ řekl k výsledkům Poštulka. Cení si toho, že se v ní objevují i nová jména talentovaných kuchařů včetně mimopražských.

PUNČOCHÁŘ: Přát někomu michelinskou hvězdu? To se v Česku nenosí

V prvních dvou ročnících ankety byl letošní vítěz Punčochář vždy třetí. Letos druhé a třetí místo obsadili Oldřich Sahajdák (La Degustation) a Roman Paulus (Alcron). V nově zavedené kategorii Volba veřejnosti první místo obsadil Martin Pudil z táborského hotelu Dvořák.

Podle Poštulky není výjimkou, že národním kuchyním vévodí muži a ženy jsou v jejich stínu. „Je to zřejmě v tom, že práce kuchaře je velice náročná a závisí i na umění tvrdě vést své podřízené u sporáků. Přesto existují v Itálii, Španělsku a Francii tři kuchařky, které jsou držitelkami michelinských hvězd. Proto věřím, že ženy dosáhnou na vyšší pozice v této branži i u nás,“ dodal.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...