12. května 2016 18:23 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Anketu Zlatý kuchař vyhrál Jan Punčochář. Do síně slávy míří Zdeněk Pohlreich

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Grand Cru
PRAHA Vítězem 3. ročníku ankety Zlatý kuchař, kterou vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue, se stal Jan Punčochář z pražské restaurace Grand Cru Restaurant. Nejlepším zahraničním kuchařem je Paul Day (Sansho), Objevem roku Ondřej Koráb (Le Grill). Do gastronomické síně slávy vstoupil Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial).

Výsledky, o kterých rozhodly přes tři desítky gastronomických odborníků, byly ve čtvrtek v podvečer vyhlášeny v Praze.

Jan Punčochář pravidelně přispívá na server Lidovky.cz - do rubriky Jídlo pod palbou.

„Mým snem bylo vždycky mít plnou restauraci a dobrý tým na place i v kuchyni. V Grand Cru jsem půldruhého roku, snažím se dělat odlehčené speciality a jsem za ocenění rád,“ řekl Punčochář. Už od malička věděl, že bude kuchař. „Nic jiného neumím, se šroubovákem v ruce mě neuvidíte,“ dodal. Za nejdůležitější považuje, aby začínající kuchaři cestovali a dostali příležitost v zahraničí.

„Já začínal ve Švýcarsku, pracoval jsem v Rakousku i v Německu, ale vždy mě to táhlo domů,“ vysvětlil. V kuchyni vezme zavděk každou prací, protože ho práce baví a vaření považuje za své životní poslání. Hostům připravuje speciality, ale sám si nejraději pochutná na telecích, králičích či kuřecích řízcích.

Patronem a garantem ankety je gourmet kritik, textař a spisovatel Vladimír Poštulka, který už několik let recenzuje nejlepší české a světové restaurace do Zápisníku labužníka a prestižního německého časopisu Der Feinschmecker. Tam má podobná anketa mnohem delší tradici.

„Ještě před třiceti lety u nás skoro nikdo neznal jediného kuchaře jménem. Teď jsou to celebrity, jejichž popularitu lze srovnávat s umělci či sportovci. Naše anketa je výjimečná tím, že v ní hlasují lidé, kteří vidí gastronomii zvenčí - a přitom jí dobře rozumějí. Není ani laická, ale ani úzce odborná,“ řekl k výsledkům Poštulka. Cení si toho, že se v ní objevují i nová jména talentovaných kuchařů včetně mimopražských.

V prvních dvou ročnících ankety byl letošní vítěz Punčochář vždy třetí. Letos druhé a třetí místo obsadili Oldřich Sahajdák (La Degustation) a Roman Paulus (Alcron). V nově zavedené kategorii Volba veřejnosti první místo obsadil Martin Pudil z táborského hotelu Dvořák.

Podle Poštulky není výjimkou, že národním kuchyním vévodí muži a ženy jsou v jejich stínu. „Je to zřejmě v tom, že práce kuchaře je velice náročná a závisí i na umění tvrdě vést své podřízené u sporáků. Přesto existují v Itálii, Španělsku a Francii tři kuchařky, které jsou držitelkami michelinských hvězd. Proto věřím, že ženy dosáhnou na vyšší pozice v této branži i u nás,“ dodal.

ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz