15. května 2011 8:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Arabská kuchyně: na vepřové zapomeňte

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Humus můžeme podávat nejen s česnekovo-petrželovým dipem, ale i s míchaným salátem nebo s vařenou cizrnou zalitou olivovým olejem s citronem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Humus můžeme podávat nejen s česnekovo-petrželovým dipem, ale i s míchaným salátem nebo s vařenou cizrnou zalitou olivovým olejem s citronem. |
Zatímco u nás převažuje pod představou nedělního oběda stále vepřové maso, u Arabů byste s ním nepochodili. Ale to neznamená, že se v orientu vaří méně chutně. Arabská kuchyně skrývá lahůdky pod prapodivnými názvy jako hummus, soosí nebo faláfel.

Základy arabské kuchyně

Maso - vepřové maso v arabské kuchyni nenajdete. Je pro muslimy zapovězeno koránem jako nečisté. Že je to pro Čechy vykrmené vepřo-knedlo-zelovou dietou nepředstavitelné? I bez vepřového masa však není arabská kuchyně o nic chudší. Vynikající jídla se totiž dají vykouzlit s masem kuřecím či skopovým. Obzvláště ze skopového umí arabská kuchařka vykouzlit velmi lahodné speciality. Tady totiž neplatí zažitý mýtus, že skopové se vždycky pozná po čichu.

-

Chléb - Na křupavou kůrku vypečeného bochníku v arabských zemích nenarazíte. Chléb tu má totiž poněkud placatější podobu. Placky všech chutí, vůní i velikostí jsou základem všech příloh. Placky mohou být z těsta kynutého i nekynutého. Vyrábí se v tradičních pecích, ale i v moderních pekárnách. Často slouží i k nabírání pokrmu místo příboru.

Čtěte také:

Koření - Gurmánský zížitek začíná v arabských zemích často již na tržišti. Správný trh s kořením hýří všemi barvami i vůněmi. Prodejci se přímo předhání v tom, kdo lépe vystaví své zboží. Výjimkou tedy nejsou ani desítky centimetrů vysoké pestrobarevné homole toho nejvoňavějšího koření. Jen pozor na názvy. Často se požívají názvy krajové.

Hummus.

Sladkosti - Sladkosti jsou od slova sladké. Arabské cukrovinky jsou ve sladkosti nepřekonatelné. U nás je asi nejznámější turecký med, ale zákusků je v arabské kuchyni mnohem více. Nejčastějšími přísadami je med a různé druhy oříšků a mandlí.

Recepty na arabské speciality

Pro zobrazení receptu klikněte na název speciality

Faláfel - smažené cizrnové "karbanátky" v chlebové placce

Soosí - arabský chleba s cibulkou a vejci

Hummus - cizrnová pasta, nejčastěji podávaná jako předkrm

Bílá rýže - tradiční příloha s netradičním kořením

Jehněčí maso - Je doma v kuchyni každé arabské země. Tady je v jemenské variantě

Šafůd- tradiční jemenský předkrm. Kukuřično-obilná kynutá placka s jogurtem a bylinkami

Zahawak- rajčatová omáčka

Chubs - jedna z mnoha variant chlebových placek.


Znáte nějaký dobrý nebo osvědčený recept z arabské nebo jiné exotické kuchyně? Pošlete ho do redakce cestovatelského serveru HedvabnaStezka.cz, aby ho mohli vyzkoušet i ostatní čtenáři.

HedvabnaStezka.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz