30. června 2013 13:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Barva jídelního servisu
může ovlivnit chuť jídla

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Barvy ovlivňují vnímání chuti, zjistili vědci. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Barvy ovlivňují vnímání chuti, zjistili vědci. | foto: Shutterstock
LONDÝN Nemocnice v Británii používají červené podnosy v rámci programu boje proti podvýživě pacientů, ale možná si zvolily nejhorší možnou barvu. Vyplývá to ze studie, která se zaměřila na souvislost mezi odstínem jídelního servisu a potěšením z jídla, napsala agentura AFP.

Vědci z Oxfordské univerzity přispěli dalšími zjištěními k sílícímu množství důkazů, že barva, velikost, váha a tvar jídelního náčiní mají velký vliv na to, jak lidem chutná. Mezi to patří i skutečnost, že červená barva pomáhá snížit množství jídla, které člověk sní.

ČTĚTE TAKÉ:

"Červená... by měla být používána k podávání pokrmů lidem, kteří potřebují snížit příjem potravy, ale určitě by neměla být používána pro ty, kdo trpí podváhou," napsal vědecký tým v časopise Flavour. Britské nemocnice používají červené podnosy pro pacienty, kteří potřebují s jídlem pomoct, aby je sestry snáze rozeznaly. "Červená se zdá být nejhorší možnou barvou pro ty osoby, které je třeba povzbuzovat, aby víc jedly," upozornili vědci.

Z nože je jídlo slanější

V sérii experimentů používal tým jídelní potřeby různých barev, tvarů a váhy, aby zjistil dopad na vnímanou chuť stejného jídla mezi desítkami dobrovolníků. Mimo jiné vědci zjistili, že jídlo konzumované z nože chutnalo lidem slaněji než ze lžíce, vidličky nebo párátka a působilo "nákladnějším dojmem", když se jedlo z lehké plastikové lžičky.

"To, jak vnímáme jídlo, je mnohasmyslový zážitek zahrnující chuť, pocit jídla v ústech, aroma i pastvu pro oči," napsali autoři studie. "Ještě před tím, než vložíme sousto do úst, ho náš mozek posuzuje, což má dopad na celkový zážitek." Letos v lednu vědci z univerzit ve Valencii a v Oxfordu zjistili, že skupině dobrovolníků připadala horká čokoláda chutnější, když ji dostali v oranžovém nebo krémovém šálku, namísto bílého nebo červeného.

A předchozí výzkumy už například zjistily, že žlutá zesiluje vnímání citrónové chuti v nealkoholických nápojích; že nápoje v chladných barvách, jako je třeba modrá, lépe hasí žízeň než teplé barvy, jako je červená; a že růžové nápoje jsou vnímány jako sladší.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz