23. srpna 2014 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Benátský Harry´s bar a legendární
Bellini. Zkuste si ho připravit doma

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Bellini je prostě sexy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bellini je prostě sexy | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
Pravdou je, že pravé Bellini, tedy míchaný nápoj z broskvové dřeně a šumivého vína, je pravou italskou specialitou spojenou s vyhlášeným Harry´s barem v Benátkách. Jeho majitel Giuseppe Cipriani tento nápoj vymyslel někdy v třicátých letech jako sezónní osvěžující koktejl a v roce 1948 ho pokřtil po známém benátském malíři Giovanni Bellinim, protože jeho obraz, respektive unikátní narůžovělá barva oděvu postav, Ciprianimu připomínala barvu koktejlu.

Řeknete si, proč právě Harry´s bar, když majitelem je Guiseppe? Za založením baru stojí půvabná historka, kdy mladý bohatý Američan z Bostonu Harry Pickering, často navštěvující Benátky, najednou přestal chodit pít do hotelového baru, kde byl mladý Cipriani barmanem. Když se ho Guissepe otázal proč, Harry se přiznal, že rodina z obav před jeho pitím ho odstřihla od všech financí.

Cipriani mu půjčil v dnešním přepočtu asi 5000 dolarů s tím, že jednou mu je Harry vrátí. Po dvou letech Harry půjčku splatil a k tomu přidal ještě dalších čtyřicet tisíc na založení nového společného podniku. Ciprianova pracovitost a invence přinesla své plody a Harry´s bar brzy získal velkou oblibu.

Žádný jiný bar v Evropě nemá bohatší historii

Harry´s bar v Benátkách se stal místem setkávání světové společenské smetánky. Zasloužilo se o to nejen jeho umístění přímo u zastávky gondol na Grande Canale v Calle Vallaresso a nejlepší výhled na moře, ale především vytříbená a vyhlášená kuchyně a dokonalý servis. Každý, kdo něco znamenal, jednoduše chodil do Harry´s baru, ať to byl třeba Charles Chaplin, baron Rothschild, Aristoteles Onassis, Alfred Hitchcock, Truman Capote, Sinclair Lewis, Peggy Guggenheimová nebo Woody Allen.

Okna z Harry´s baru vytváří pro hosty neskutečnou intimitu

Snad nejvíce byl stylový Harry´s bar vyhledáván Ernestem Hemingwayem, který v Benátkách strávil pár let jako válečný korespondent. Také s ním je koktejl Bellini spojován, ačkoliv se též zasloužil o neméně známé suché Montgomery Martini (slavný poměr ginu a vermutu 10 : 1, s variantou 15 : 1, kterou vůči nepříteli preferoval britský polní maršál Bernard Montgomery), které si spisovatel údajně objednal jako první.

Dnes Harry´s bar není v Benátkách jediný, další Harry´s Dolci vlastní také rodina Cipriani stejně jako několik dalších po celém světě, nejvíce však ve Státech, např. v New Yorku, LA, ale též v Buenos Aires, Mexiku, Hong Kongu, Abú Dhabí.

Pokud někdo navštívil legendární Harry´s bar v Benátkách a dal si Bellini, mohl být lehce zklamán. Nikoliv barem a restaurací, ta je unikátní nejen svým interiérem a naprosto perfektním servisem, ale způsobem servírování: v malé úzké skleničce jako od hořčice. Chuti to nevadí, ta je báječná, ale přesto bychom očekávali noblesnější prezentaci.

Lákavé chladivé a šumivé osvěžení

Lákavé chladivé a šumivé osvěžení

Italové často servírují prosecco do skleniček na bílé víno, nikoliv do fléten na šampaňské, a tradičně se takto podává i Bellini. Pokud však tvrdíme, že je to nejlepší koktejl ze šampaňského, klidně ho podávejte ve skleničkách na šampaňské, tedy spíše ve vysokých než širokých.

Bílé broskve, prosecco a přesná příprava - to je Bellini
Bellini koktejl je mixem šumivého vína prosecco a pyré z broskví s bílou dření, a to v poměru 2 díly prosecca a 1 díl pyré.

Originální nápoj si Giuseppe Cipriani velmi chránil a každý, kdo nepřipravoval koktejl Bellini přesně podle stanoveného návodu a ze správných ingrediencí, byl vystaven i žalobám rozzlobeného majitele Harrys baru. Dodejme, že pře dopadly pro něj úspěšně. Jakmile totiž skončila sezóna broskví s bílou dužinou, začaly se používat broskve žluté, nebo dokonce různé náhražkové nektary, jejichž chuť pro Bellinni může být nevýrazná. Nakonec Ciprianni začal prodávat originální nektar z bílých broskví jako pravý základ pro tu správnou přípravu koktejlu Bellini z Harrys baru.

Koktejl se zásadně připravuje z dřeně bílých broskví, jejichž voňavá a lahodná šťáva se získá rozmačkáním nebo nastrouháním na hrubém struhadle a poté přecezením přes sítko. Mixér k získání broskvového nektaru se nedoporučuje, protože může dřeň příliš nadýchat a napěnit.

Čerstvé, aromatické a šťavnaté broskve jsou pro přípravu nezbytností.

Čerstvé, aromatické a šťavnaté broskve jsou pro přípravu nezbytností.

Do sklenic pak dáme jeden díl takto získaného nektaru a dva díly šumivého prosecca. Pokud by si někdo myslel, že šampaňské zde bude fungovat lépe, mýlil by se, příliš aromatická a ovocná chuť se jednoduše pro Bellini nehodí. Bellini je ryze italský koktejl, stejně jako marinování broskví ve víně je italská tradice. Přidáním trochy šťávy z malin nebo třešní získá Bellini svoji správnou narůžovělou barvu. Nejdůležitější zásadou při přípravě koktejlu Bellini jsou velmi studené suroviny a skleničky předem vychlazené nejlépe v mrazničce nebo delší dobu v chladničce. Do nápoje se nikdy nepřidává led.

Klasický koktejl Bellini

 - pro dvě osoby (protože tento koktejl nikdy nepijete sami)

lahev velmi chlazeného prosecca

4 zploštělé broskve s bílou dření

Postup:
Omyté broskve zbavte pecek, oloupejte a dřeň rozmačkejte do sítka nad mísou. Můžete také použít nerez struhadlo s většími dírami na sýr. Šťávu z broskví zachyťte do vyšší nádoby a nalévejte do skleniček. Zachovejte poměr jeden díl pyré a dva díly prosecca.

Dagmar Heřtová, tastejourney.cz
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz