26. března 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Beránek i pocukrovaný hrách.
Co se jedlo na Velikonoce?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Velikonoční beránek - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Velikonoční beránek - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
PRAHA Svátky jara Velikonoce jsou spojeny s řadou gastronomických specialit. V lidové tradici však šlo vždy o pokrmy skromné, neboť v době po masopustu se čekalo na novou úrodu. "Jídla bylo málo, proto i ty pokrmy byly prosté," řekla etnografka Jiřina Langhammerová. Dnes už to tak lidé podle ní většinou nechápou; všechny svátky chtějí prožít prostřednictvím jídla a hodování.

Podle Langhammerové dříve většinu slavnostního času pokrýval půst, po jehož šesti týdnech následovaly tři dny hodování; pak se lidé opět stravovali skromně. "Na začátku postu se připravovala pučálka neboli napučený hrách, který se opražil na sádle a pocukroval, nebo naopak osolil a opepřil," uvedla. O pašijovém týdnu se moc nejedlo.

Velikonoce na serveru Lidovky.cz

"Pekly se jidáše, jakési točenice z těsta se symbolem hada jako zrádce či provazu, na kterém se biblický Jidáš oběsil," podotkla. Až na Bílou sobotu, kdy končí postní doba, se připravovala takzvaná hlavička neboli hlavnička, tedy jídlo hlavní. Jde o nádivku z několika typů mas, do které se přidávají kopřivy," dodala. Jedla se teplá, koledníci ji dostávali studenou jako výslužku.

Důležité mazance

Důležité jsou podle ní mazance, starý slovanský zvyk, jimž se říkalo obřadní chleby neboli paschy - bochníky sladkého těsta. "Dostalo se k nám i skopové maso jako symbol velikonočního hoštění. To se však peklo především ve městech, protože nejsme pasteveckým národem. Na Hod boží velikonoční se jedla kuřata či kůzlátka a vepřové maso," řekla. Tradičním pokrmem byl i sladký beránek jako symbol Kristovy oběti.

Velikonoční pokrmy jsou i součástí kuchařských knih. Jana Florentýna Zatloukalová v Kuchařce pro dceru radí, jak na jehněčí. Peče je zvolna při teplotě 150 stupňů ochucené česnekem a rozmarýnem, nejprve čtyři hodiny přikryté a pak hodinu odkryté. Nádivku připravuje z vepřové plece a uzeného, rohlíků a vajec, pěkně vylehčenou sněhem z bílků, v pekáčku důkladně vymazaném sádlem.

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Nuda, nebo zápřah?
Nuda, nebo zápřah?

Kolik kroužků má mít vaše dítě?