Recept na bramborový salát bez kořenové zeleniny (Radek Kašpárek, restaurace Field)
- 500 g ve slupce vařených brambor
- 80 g slaniny
- 1 červená cibule
- 1 jarní cibulka
- 4 lžíce kvalitní zakysané smetany
- 3 lžíce najemno sekané pažitky
- Sůl, pepř
- Olivový olej
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme jemně krájenou cibulku, slaninu. Poté přidáme brambory a krátce orestujeme. Přendáme do misky částečně necháme vychladit a poté přidáme zakysanou smetanu, sekanou jarní cibulku a pažitku ochutíme soli, pepřem.
Raw „bramborový“ salát
- 1 malá, na hrubém struhadle nastrouhaná petržel
- 1 velká nakládaná nadrobno pokrájená okurka
- šťáva z 1 citrónu
- 1 lžička soli + 1/2 lžičky drceného pepře tří barev
- 1 dcl kvalitního panenského oleje (nejlépe slunečnicový)
- 1 zralé oloupané a vidličkou rozmačkané avokádo
Všechny přísady pořádně promícháme a necháme v chladu uležet. Větší kedlubna se pokrájí na malé kostičky a nasype do misky. K ní se přidá stejné množství nadrobno nakrájené mrkve, kukuřice a zeleného hrášku. Dále 1 velká červená, nadrobno pokrájená oloupaná cibule.
Bramborový salát s domácí majonézou (Jan Punčochář, šéfkuchař restaurace Grand Cru)
- brambory
- kořenová zelenina
- vajíčka
- okurky
- cibule
- domácí majonéza
- sůl
- pepř
Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme ve slupce v osolené vodě. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčka uvaříme a spolu s okurkami a cibulí nakrájíme najemno. Cibuli osolíme a šťávu z ní vymačkáme do salátu. Všechnu zeleninu včetně vymačkané cibule smícháme, přidáme sůl, pepř, trochu láku z okurek a domácí majonézu a zamícháme. Necháme v chladu den uležet.
Domácí majonéza
- žloutky
- vinný ocet
- divoké koření
- šalotka
- petrželka
- cukr
- sůl
- hořčice
- řepkový olej
Do hrnce dáme masový vývar, vinný ocet, divoké koření, šalotku, petrželku, trochu cukru, sůl, hořčici a pomaličku vaříme do úplného zredukování. Do mixéru vložíme žloutky, přidáme trochu hořčice, redukci a mixujeme. Průběžně přiléváme kvalitní řepkový olej. Majonézu následně necháme odležet v lednici.
Bramborový salát s nakládanými cibulkami, kapary a creme fraiche (Lukáš Nevyjel, šéfkuchař restaurace Nota Bene)
- 400 g vařených salátových brambor
- 2-3 lžíce creme fraiche
- hrst kaparů
- cca 20 nakládaných cibulek v kyselém nálevu
- pažitka
- sůl, pepř
Brambory nakrájíme na úhledné kostičky, přidáme nasekané kapary, nasekané nakládané cibulky a pažitku podle chuti. Zamícháme s creme fraiche a osolíme a opepříme.