Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bez zeleniny či s domácí majonézou. Bramborový salát třikrát jinak

Jídlo

  7:00
Bez kořenové zeleniny, bez majonézy, nebo s majonézou domácí. Štědrovečerní večeře se dobrého bramborového salátu neobejde. Zkuste letos experimentovat a udělejte jiný salát, než na jaký je zvyklá rodina. Inspirujte se recepty šéfkuchařů.

Bramborový salát foto: Synergie Publishing

Recept na bramborový salát bez kořenové zeleniny (Radek Kašpárek, restaurace Field)

  • 500 g ve slupce vařených brambor
  • 80 g slaniny
  • 1 červená cibule
  • 1 jarní cibulka
  • 4 lžíce kvalitní zakysané smetany
  • 3 lžíce najemno sekané pažitky
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme jemně krájenou cibulku, slaninu. Poté přidáme brambory a krátce orestujeme. Přendáme do misky částečně necháme vychladit a poté přidáme zakysanou smetanu, sekanou jarní cibulku a pažitku ochutíme soli, pepřem.

Bramborový salát (ilustrační foto)

Raw „bramborový“ salát

  • 1 malá, na hrubém struhadle nastrouhaná petržel
  • 1 velká nakládaná nadrobno pokrájená okurka
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 lžička soli + 1/2 lžičky drceného pepře tří barev
  • 1 dcl kvalitního panenského oleje (nejlépe slunečnicový)
  • 1 zralé oloupané a vidličkou rozmačkané avokádo

Všechny přísady pořádně promícháme a necháme v chladu uležet. Větší kedlubna se pokrájí na malé kostičky a nasype do misky. K ní se přidá stejné množství nadrobno nakrájené mrkve, kukuřice a zeleného hrášku. Dále 1 velká červená, nadrobno pokrájená oloupaná cibule.

Bramborový salát s domácí majonézou (Jan Punčochář, šéfkuchař restaurace Grand Cru)

  • brambory
  • kořenová zelenina
  • vajíčka
  • okurky
  • cibule
  • domácí majonéza
  • sůl
  • pepř

Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme ve slupce v osolené vodě. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vajíčka uvaříme a spolu s okurkami a cibulí nakrájíme najemno. Cibuli osolíme a šťávu z ní vymačkáme do salátu. Všechnu zeleninu včetně vymačkané cibule smícháme, přidáme sůl, pepř, trochu láku z okurek a domácí majonézu a zamícháme. Necháme v chladu den uležet.

Domácí majonéza

  • žloutky
  • vinný ocet
  • divoké koření
  • šalotka
  • petrželka
  • cukr
  • sůl
  • hořčice
  • řepkový olej

Do hrnce dáme masový vývar, vinný ocet, divoké koření, šalotku, petrželku, trochu cukru, sůl, hořčici a pomaličku vaříme do úplného zredukování. Do mixéru vložíme žloutky, přidáme trochu hořčice, redukci a mixujeme. Průběžně přiléváme kvalitní řepkový olej. Majonézu následně necháme odležet v lednici.

Přinášíme nejlepší recept na bramborový salát. Vyzkoušejte ho.


Bramborový salát s nakládanými cibulkami, kapary a creme fraiche (Lukáš Nevyjel, šéfkuchař restaurace Nota Bene)

  • 400 g vařených salátových brambor
  • 2-3 lžíce creme fraiche
  • hrst kaparů
  • cca 20 nakládaných cibulek v kyselém nálevu
  • pažitka
  • sůl, pepř

Brambory nakrájíme na úhledné kostičky, přidáme nasekané kapary, nasekané nakládané cibulky a pažitku podle chuti. Zamícháme s creme fraiche a osolíme a opepříme.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč