9. září 2010 8:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Bizoní maso a javorový sirup.
Seznamte se s Kanadou v nové kuchařce

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Tatarák z bizoního masa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tatarák z bizoního masa. | foto: Shutterstock
PRAHA Rozmanitou kuchyní s vlivy přistěhovaleckých komunit i domorodého obyvatelstva se pyšní Kanada. Seznámení s málo známou gastronomií severoamerické země nabízí zájemcům z Česka nová kuchařka s recepty založenými na typických surovinách, jako jsou kanadské brusinky a borůvky, javorový sirup nebo bizoní maso.

Publikaci vydalo velvyslanectví Kanady v Praze, které zároveň zve na dvoutýdenní říjnovou ochutnávku kanadských jídel v pražské restauraci Bellevue.

"Kanadská kuchyně se odlišuje regionálně podle toho, jaké skupiny obyvatel dané území osídlily. Britové, Francouzi, Němci a jejich kulinářské umění ovlivnili zejména atlantské provincie, Ukrajinci a Poláci západ země, v Québeku a Novém Brunšviku převažuje francouzský vliv a tradiční, inuitská jídla se připravují na dalekém severu," řekla ČTK mluvčí velvyslanectví Petra Šedinová. V tamní gastronomii ale existuje i mnoho prvků, které Kanaďané sdílí s obyvateli Spojených států, takže nikoho asi nepřekvapí například obliba burského másla či cereálií k snídani, upozornila mluvčí.

Pro Kanadu skutečně typické jsou zejména některé ingredience jako je divoká rýže, zvláštní druhy sýrů, pivo a ledové víno, brusinky a borůvky.

Důležitou součástí kanadského jídelníčku jsou samozřejmě i ryby a mořské produkty, mezi nimiž zvláštní místo zaujímají kanadský humr, mušle svatého Jakuba nebo ryba siven severní připomínající pstruha. Zapomínat se samozřejmě nesmí ani na divokou zvěř, z níž na talíři Kanaďanů nejčastěji končí sobi, losi nebo bizoni.

Specifické jsou také gastronomické tradice, které se v zemi javorového listu pojí s největšími svátky. Vánoce se tak neobejdou bez krocana s různými druhy nádivek a brusinkovou omáčkou, přičemž podobné menu se na kanadských stolech objevuje i na Den díkůvzdání. Velikonoce zase obvykle patří pečenému krocanovi nebo šunce a velmi populární zábavou krátkého kanadského léta je pro změnu grilování.

I když od sebe Českou republiku a Kanadu oddělují tisíce kilometrů, kuchyně obou zemí leccos spojuje. "Obyvatelé České republiky a Kanady mají určitě společnou zálibu v požívání masa a piva. Co ale Kanaďany v tuzemsku obvykle překvapuje, je velikost českých porcí jídla a mnoho různých druhů omáček," přidala osobní postřeh Šedinová.

Ochutnat kanadské speciality mohou zájemci od 11. do 24. října v pražské restauraci Bellevue. Šéfkuchař Petr Bureš zde pro ně mimo jiné připraví restované carpaccio z mladého bizona s rukolovým salátem, hovězí tournedos se zázvorovou omáčkou a kukuřičnou kaší nebo restované mušle svatého Jakuba s rizotem z divoké rýže. Některé z typických receptur jsou zařazeny i ve stručné kuchařce, kterou velvyslanectví vydalo.

ČTK, Lidovky.cz
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz