30. září 2016 6:17 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Boj proti plýtvání. Křivá zelenina
míří do luxusních restaurací

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Křivé dýně (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Křivé dýně (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Dýně rozmanitých tvarů, šišaté brambory a mrkve, které nejsou zrovna rovné. Na zeleninu, která se nikdy nedostane na pulty supermarketů, dlouhodobě upozorňuje iniciativa Zachraň jídlo, jejímž posledním počinem je snaha, aby se z „křivé zeleniny“ vařilo i v luxusních restauracích.

Zemědělci každý den vyhodí tuny zeleniny. Proč? Protože nesplňují estetická kritéria supermarketů. Pod tlakem obchodních řetězců tak musí pěstitelé velkou část úrody zaorávat. Zelenina a ovoce, které neodpovídají estetickým standardům obchodních řetězců, jsou kvalitní surovina, přesto se jich většina vyhodí. Jediné, čím se “křivá” produkce liší, je její vzhled, jinak jsou nutričně stejně hodnotné a neměli bychom jí plýtvat.

ZACHRAŇ JÍDLO

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Menu z křivých dýní

Z vyřazených dýní, které se nedostanou do prodeje kvůli nevyhovující barvě nebo velikosti a nezužitkovaly by se, jde uvařit luxusní pokrm. Šéfkuchař Restaurace V Zátiší Igor Chramec bude v období od 17. do 21. října vařit hostům z dýní od zemědělce Vojtěcha Sýkory z rodinného hospodářství Dobrá farma. V menu se objeví dýňové špagety, pyré, polévka nebo dýňové koláčky.

„Spojením s resturací Zátiší chceme ukázat, že jde především o chuť, ne o vzhled potravin, které se na Dobré farmě pěstují dokonce v bio kvalitě a byla by je škoda vyhodit. V plánu je také spolupráce s restauracemi Ambiente“ říká Adam Podhola ze Zachraň jídlo.

Dyňový koláček, sorbet z jablek, Miso butterscotch omáčka

„Zdá se neuvěřitelné, že v dnešní době, kdy miliony lidí hladoví nebo žijí pod hranicí chudoby existují pojmy jako je nevzhledná nebo nadrozměrná zelenina nebo ovoce. A že se tyto plodiny jen kvůli nevyhovující velikosti a tvaru nedostanou z polí ke spotřebitelům. Jsem tedy velmi rád, že organizace Zachraň jídlo přišla s projektem Jsem připraven, který tento problém otevírá veřejnosti a je mi potěšením být jeho součástí,“ vysvětluje šéfkuchař restaurace Zátiší Igor Chramec.

Anketa

Kupovali byste „křivou“ zeleninu v supermarketech?

Nekupoval/a bych ji 30
Kupoval/a bych ji 809
Nevím, rozhodl/a bych se na místě 65
apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz