21. října 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Borovanský mlýn provoní
jitrnice. Kam o víkendu?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Jitrnice s lepenicí - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jitrnice s lepenicí - ilustrační foto. | foto: ČTK
Jak v pohádce Dařbuján a Pandrhola si mohou v sobotu připadat návštěvníci Borovanského mlýna, v němž se chystá první Jitrnicobraní. Jitrnice budou nejen na talíři, ale stejně jako v pohádce i na stromě, pivo poteče proudem. Na programu jsou jitrnicové soutěže i jitrnicové dílny, suroviny jsou objednány na tisíc jitrnic.

V restauraci budou zabijačkové hody, k typicky venkovské pohodě přispěje harmonikář. "Je to první ročník, nevíme, co od něj očekávat," přiznal hlavní organizátor David Stibor, který se podílí i na přípravě proslaveného borovanského Borůvkobraní, na které se každoročně sjíždí kolem 10.000 lidí.

V přípravě jitrnic budou soutěžit dvou až tříčlenné týmy absolutních amatérů. Komise je připravena hodnotit nejen chuť a tvary zabijačkové pochoutky, ale také vzhled kuchařů. Přihlášené jsou týmy z Prahy, Českých Budějovic, z Třebče i ze Slovenska. Součástí programu jsou soutěže v nejrychlejším špejlování a plnění střev.



Zabíjačkové speciality v místních restauracích

V restauraci návštěvníci ochutnají nejen jitrničky, ale také jelita, domácí tlačenku a sulc, nebude chybět zabijačková polévka a speciality z vepřového masa. Děti mohou navštívit Půdu plnou pohádek i pohádkovou dílnu, bylinkovou zahrádku či sledovat domácí zvířata.

Jitrnice, někde též jaternice, spolu s jelítky, tlačenkou, škvarky a případně polévkou patřila k zabijačkové výslužce, která se roznášela sousedům. Každá rodina měla svého oblíbeného řezníka, a tak sousedé mohli hodnotit, kterému se nejvíce povedli. Záleželo na ingrediencích a poměru surovin. V borovanských jitrnicích nesmí podle majitele mlýna a kuchaře Stibora chybět žemle, majoránka, česnek, sůl a pepř, ovar se vaří v novém koření, pepři a s bobkovým listem.

Kam za dobrým jídlem o víkendu?

Podzimní festival chutí
20. 10. - 20. 11., vybraná města, www.festivalchuti.cz

Srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré mohou ochutnat návštěvníci podzimního Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu, který se koná ve vybraných restauracích. Gastronomický festival potrvá do 20. listopadu a kromě Prahy se ho účastní také restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázních. Více informací ZDE

Pálavský Gulášfest
22. 10., od 10 hodin, Hotel Zámeček, K Vápence 6, Mikulov

Bude se ochutnávat mnoho typů gulášů, například segedínský, kozí, vegetariánský, jelení, zlomených srdcí a další. Za porci zaplatíte kolem 20 korun. Pro vinařeje připravená degustace mladých moravských vín. Vstupné zdarma.

Košt gulášů se koná i v obci Ždánice na Kyjovsku. V místním kulturním domě můžete od 19 hodin ochutnat různé druhy gulášů. Vstupné 70 korun.

Máslovické dýňování
22. 10., od 14 hodin, Máslovice, www.maslovice.cz


Tradiční akce, při které si můžete dýně nejen vyřezat, ale také je ochutnávat. Pokud chcete tvořit, vezměte si s sebou ostrý nůž a prkénko. Vstupné 40 korun.

Jitrnicobraní je součástí jihočeského Festivalu kulinářských zážitků, jehož čtvrtý ročník letos začal 7. května medovým trhem v Českých Budějovicích a pokračoval Jahodobraním v Nové Bystřici a Cukrováním v Dačicích a přes Rajčatobraní, Buchtobraní a Slavnosti chleba v Lenoře, Kozí slavnosti na Helfenburku, Houbobraní a Jabkobraní v Třeboni, Plackobraní ve Zlaté Koruně a kukuřičné kukláskobraní se chýlí ke konci. Zájemce ještě čeká Dýňobraní, Gastrofest a Marmeládobraní.

Křišťálová lupa - hlasování 2011

O kulinářské zážitky spojené s volbou kozí miss či rekordně dlouhým štrúdlem byl velký zájem. K letošnímu ročníku se přidaly další obce a přibyly čtyři nové akce. Třeba úspěšné Slavnosti mrkve ve Zlivi.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.