17. června 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Bramboračka a dobré
pivo. Tipy na víkend

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Bramboračka s houbami (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bramboračka s houbami (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Ochutnějte skvosty české a moravské kuchyně. Víkend je pro to ideální. Po celé republice se totiž koná mnoho gurmánských akcí. V Jeseníkách si pošmáknete na takových speciálitách jako je Kamenická bramboračka, tvarohové smaženky či zajíc na smetaně. V Nymburku zase poteče dobré pivo proudem. Stačí si jen vybrat.

Chuť Jeseníků
15. 6. - 30. 9., Jeseníky, www.chutjeseniku.cz

Pradědovy bramboračku s houbami, tvarohové smaženky či paprikové plátky s připečenými bramborami, takové dobroty mohou ochutnat návštěvníci festivalu Chuť Jeseníků. Tradiční jesenická jídla se budou vařit podle starých receptů celé léto ve více než dvou desítkách zařízeních. Recepty pořadatelé akce získali prostudováním městských archivů a soukromých sbírek obyvatel jesenických hor. Mnohdy musely být původní receptury přeloženy z německých či polských originálů. Restaurace poznáte podle samolepky u vchodu nebo si jejich seznam mohou najít na webových stránkách festivalu.

Letní festivaly 2011

Hudební festival Mezi PlotyObdobí festivalů je tu. Server Lidovky.cz pro vás připravil přehledný seznam všech akcí, které se v létě konají. Najdete tu nejen hudební, ale také filmové a divadelní festivaly. Vybírat můžete podle lokality a žánru, který se vám zamlouvá.

Více informací najdete ZDE



Česká Chuťovka
16.–19. 6., Staroměstské náměstí, Praha, www.slowfood.cz

Perly českých a moravských regionálních malovýrobců ochutnáte na Staroměstském náměstí a gurmánské výrobky si můžete zakoupit i domů. U stánků budou od čtvrtka do neděle prodávat například štramberské uši, valašské frgále, pardubický perník, moravská vína, ovocné šťávy, čaje nebo tradiční staročeské občerstvení. Akci organizuje pražské konvivium hnutí Slow Food, takže kvalita, lokálnost a čistota potravin zaručena.

Taste of London
16.–19. 6., Regent’s Park, Londýn, www.tastefestivals.com/london

Pokud máte namířeno do metropole Anglie, zamiřte na festival jídla. Oslava gurmánství má v Londýně již letitou tradici a letošní ročník nabídne dokonce 11 michelinských restaurací. Denní vstupné stojí 22 liber.

Pivo - ilustrační foto

Postřižinské slavnosti
18. 6., Pivovar Nymburk, www.postriziny.cz

Dobře vychlazené Postřižinské pivo, včetně nejnovějšího čtrnáctistupňového Svátečního speciálu poteče proudem v sobotu v Pivovaru Nymburk. Prohlédnout si můžete zázemí pivovaru a samotnou výrobu. Kromě toho se můžete například svézt parním vlakem, který vyjíždí z Lysé nad Labem. Připraveno je vystoupení Václava Neckáře, Jiřího Schmitzera a kapel Tři sestry Banditos či Divokej Bill. Vstupné na akci i jízdenka jsou zdarma.

Noc otevřených sklepů
18. 6., Valtice, www.valtice.eu

Akce začíná na vinařském náměstíčku ve Valticích a pokračuje do unikátního labyrintu Valtického Podzemí na degustaci místních vín s hudebním doprovodem. Končí se až ráno a na závěr dostanete vyprošťovací snídani.

gluGabriela Kolinová (Lukáčová), Kristina Šemberová
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.