ŠEVCOVSKÝ MLS
TipPokud chcete saláty zjemnit nebo odlehčit, použijte místo poloviny množství majolky bílý jogurt. |
Ingredience: 1 cibule, 500 g měkkého salámu (junior), 2 lžíce majonézy, 4 nakládané okurky, sůl, pepř
Zálivka: 3 lžíce vody, 3 lžíce oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce octa, 3 lžičky cukru, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce worcestrové omáčky
Postup: Do hrnce dáme všechny ingredience na zálivku, promícháme a přivedeme k varu. Když zálivka přejde varem, odstavíme ji a necháme vychladit.
Zatím si očistíme cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Salám a okurky nastrouháme (zda nahrubo nebo najemno záleží na vás). Vše smícháme a přelijeme zálivkou. Nakonec ochutíme solí a pepřem.
Rozdělíme do šroubovacích skleniček a necháme do druhého dne chladit a uležet v lednici. Podáváme s pečivem.
Dále čtěte: |
VLAŠSKÝ SALÁT
Ingredience: 150 g vařených brambor, 300 g šunkového salámu, 60 g sterilovaného hrášku, 40 g mrkve, 250 ml majonézy, 150 g kyselých okurek, 20 g hořčice, ocet, sůl, pepř, worcester, (můžete přidat i celer)
Postup: Salám, brambory, okurky nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme (pokud máte rádi, můžete dát do salátu mrkev vařenou nakrájenou na větší kostičky). Přidáme hrášek, osolíme, opepříme a promícháme. Potom přidáme majonézu rozmíchanou s hořčicí a worcestrovou omáčkou a trochou octa a vše opatrně promícháme.
Do vlašského salátu nepatří vařená vejce.
Pokud chcete vlašák použít jako pomazánku na chlebíčky, krájejte, strouhejte nebo sekejte všechny ingredience na co nejmenší kousky.
BRAMBOROVÝ SALÁT
Ingredience: 1 kg vařených brambor, plechovka hrášku, 2 cibule, 250 ml majonézy, 1 mrkev, 4 vařená vejce, 6 velkých kyselých okurek, lžíce horčice, sůl, pepř
Postup: Ještě teplé brambory oloupeme a rozšťoucháme, přidáme najemno nasekanou cibuli, hrášek, rozkrájená vejce, najemno nastrouhanou mrkev a nakrájené okurky. Přidáme majolku a pořádně promícháme. Nakonec dochutíme hořčicí, solí a pepřem.
Pokud chcete bramborový salát použít pouze na chlebíčky nebo jako studenou večeři s pečivem, klidně do něj přidejte i salám (gothaj, junior, kuřecí). Jestliže ho připravujete jako přílohu k rybě nebo řízku, salám vynechte.