Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bramborový, ševcovský a vlašský. Saláty podomácku

Jídlo

  7:00
Nemusíte kupované majonézové saláty. Připravte si je doma a změníte názor. Použít se dají jako příloha, studená večeře nebo jako pomazánka například na chlebíčky. Domácí příprava je rychlá a jednoduchá, navíc má tu výhodu, že víte přesně, co do salátů dáváte.
Bramborový salát - ilustrační foto.

Bramborový salát - ilustrační foto. foto: Shutterstock

ŠEVCOVSKÝ MLS

Tip

Pokud chcete saláty zjemnit nebo odlehčit, použijte místo poloviny množství majolky bílý jogurt.

Ingredience: 1 cibule, 500 g měkkého salámu (junior), 2 lžíce majonézy, 4 nakládané okurky, sůl, pepř

Zálivka: 3 lžíce vody, 3 lžíce oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce octa, 3 lžičky cukru, 3 lžíce kečupu, 3 lžíce worcestrové omáčky

Postup: Do hrnce dáme všechny ingredience na zálivku, promícháme a přivedeme k varu. Když zálivka přejde varem, odstavíme ji a necháme vychladit.

Zatím si očistíme cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Salám a okurky nastrouháme (zda nahrubo nebo najemno záleží na vás). Vše smícháme a přelijeme zálivkou. Nakonec ochutíme solí a pepřem.

Rozdělíme do šroubovacích skleniček a necháme do druhého dne chladit a uležet v lednici. Podáváme s pečivem.

Dále čtěte:

VLAŠSKÝ SALÁT

Ingredience: 150 g vařených brambor, 300 g šunkového salámu, 60 g sterilovaného hrášku, 40 g mrkve, 250 ml majonézy, 150 g kyselých okurek, 20 g hořčice, ocet, sůl, pepř, worcester, (můžete přidat i celer)

Postup: Salám, brambory, okurky nakrájíme na jemné nudličky, mrkev nastrouháme (pokud máte rádi, můžete dát do salátu mrkev vařenou nakrájenou na větší kostičky). Přidáme hrášek, osolíme, opepříme a promícháme. Potom přidáme majonézu rozmíchanou s hořčicí a worcestrovou omáčkou a trochou octa a vše opatrně promícháme.

Do vlašského salátu nepatří vařená vejce.

Pokud chcete vlašák použít jako pomazánku na chlebíčky, krájejte, strouhejte nebo sekejte všechny ingredience na co nejmenší kousky.

BRAMBOROVÝ SALÁT

Ingredience: 1 kg vařených brambor, plechovka hrášku, 2 cibule, 250 ml majonézy, 1 mrkev, 4 vařená vejce, 6 velkých kyselých okurek, lžíce horčice, sůl, pepř

Postup: Ještě teplé brambory oloupeme a rozšťoucháme, přidáme najemno nasekanou cibuli, hrášek, rozkrájená vejce, najemno nastrouhanou mrkev a nakrájené okurky. Přidáme majolku a pořádně promícháme. Nakonec dochutíme hořčicí, solí a pepřem.

Pokud chcete bramborový salát použít pouze na chlebíčky nebo jako studenou večeři s pečivem, klidně do něj přidejte i salám (gothaj, junior, kuřecí). Jestliže ho připravujete jako přílohu k rybě nebo řízku, salám vynechte.

Autor: