Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Deset nejlepších restaurací roku. Podívejte se na přehled

Jídlo

  22:00aktualizováno  28. listopadu 11:34
PRAHA - Teprve podruhé v historii prestižní ročenky nejlepších restaurací České republiky se na prvním místě umístil brněnský podnik. Stovky hodnotitelů, kteří rok co rok přispívají známkováním do Maurerova výběru Grand restaurant, vynesly na první místo restauraci zaměřenou na mořské speciality Koishi Fish & Sushi v brněnské Údolní ulici.

Koishi Fish & Sushi. Nejlepší restaurace roku podle Maurera. foto: MAFRA - Tomáš Krist

„Je to úžasné, po třech a půl letech od otevření jsme se dočkali,“ komentuje pro LN umístění místní šéfkuchař Petr Fučík, který v Koishi se svým týmem připravuje vybrané delikatesy z mořských, ale i sladkovodních ryb. „Jsem rád, že se i tady v Brně začala zvedat úroveň gastronomie,“ dodává.

První desítka

1. Koishi Fish & Sushi

2. Alcron, Radisson Blu Hotel

3. Le Terroir

4. Terasa U Zlaté studně 

5. Piano Nobile, Chateau Mcely

6. La Degustation Boheme Bourgeoise 

7. V Zátiší

8. Coda, Aria hotel

9. Francouzská restaurace, Obecní dům

10. La Rotonde, Radisson Blu Hotel

„Uspět se špičkovou gastronomií v Brně je těžší než v Praze. A­ udržet se ve velké konkurenci po celou dobu na špičce je u nás doslova zázrak,“ zhodnotil vítězství gastronomický novinář Libor Ševčík, který pro magazín LN Esprit Menu vítězné podniky komentuje.

Mimopražský podnik zatím vyhrál jen v roce 2005 – brněnský restaurant U Kastelána ale už na původním místě neexistuje.

Restaurace Koishi (v japonštině kamínek) se v TOP 10 umístila už potřetí. V roce 2011 na 4. místě, o rok později na místě 6. „Nabízíme úplně výjimečný koncept, který jen tak v České republice nenajdete. Máme tu ryby, kombinaci evropské a asijské kuchyně, sushi... A to všechno pohromadě na jednom místě,“ láká k návštěvě restaurace Petr Fučík. O sushi speciality se tu stará skutečný sushimaster Tadayoshi Ebina, který své zázraky vyrábí přímo před zraky hostů.

Vítězný tým restaurace Koishi Fish & Sushi (zleva): kuchaři Pavel Smutný, Jiří Nedorostek, šéfkuchař Petr Fučík a Přemek Forejt.

Na druhém místě tentokrát skončila restaurace Alcron ze stejnojmenného pražského hotelu, která je v­ první desítce stálicí již dvanáct let. Tamní šéfkuchař Roman Paulus spolu s Oldřichem Sahajdákem z­ Degustation Boheme Bourgeoise (na 6. místě) získali letos jako první Češi v Praze michelinskou hvězdičku. Třetí místo patří podniku Le Terroir v Praze 1, v jehož kuchyni má hlavní slovo Jan Punčochář. V ­historii ankety je zatím nejúspěšnější restaurace V Zátiší (7. místo). V TOP 10 se umístila celkem čtrnáctkrát.

Maurerova ročenka Grand restaurant 2013 vychází již posedmnácté. Poprvé se na trhu objevila v­ roce 1997 pod názvem Gurmán. Pravidelně shrnuje výsledky bodování nejlepších tuzemských restaurací stovkami nezávislých znalců a ­milovníků jídla. Ti hodnotí podniky známkami od jedničky do pětky jako ve škole, všímají si přitom kvality pokrmů, obsluhy i designu restaurace.

Letos se zapojilo 849 hodnotitelů, kteří za degustace zaplatili 7­590 196 korun. TOP 10 se počítá z průměru došlých známek. Speciálně pro magazín Esprit LN vyhlašovatelé sestavili i pořadí TOP 100 restaurací z celé republiky. 

Exkluzivní žebříček 100 nejlepších restaurací "Maurerův výběr Grand Restaurant 2013" si přečtěte v Espritu Lidových novin, který najdete ve vašem iPhonu či iPadu nebo jako přílohu středečního vydání Lidových novin.

 

Autor: