Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bývalý technologický šéf Microsoftu vydal kuchařku, váží 18 kilo

Jídlo

  16:41
Nadšenou kritiku, ale i dávku skepticismu si vysloužila nová, velmi očekávaná šestisvazková kuchařka Moderní kuchyň: Umění a věda ve vaření od Nathana Myhrvolda s 1500 recepty a cenou 625 dolarů (asi 10.700 korun).

Autor se svojí kuchařkou

Řada kulinářských kritiků chválila kuchařku bývalého technologického šéfa firmy Microsoft jako nejdůležitější kulinářskou publikaci v historii. Další jsou však zvědaví, jestli osmnáctikilová kniha o 2400 stranách zbytečně nekomplikuje základní koncepty vaření a stravování.

Nudná a strhující zároveň
List New York Times ve své recenzi uvedl, že "se nepřestává divit, jak může být kuchařka nudná, strhující, poučná, nesnesitelná, frustrující a fascinující zároveň".

Myhrvold, multimilionář a bývalý technologický ředitel firmy Microsoft, známý pro své vědecké zásady a gastronomické nástroje vesmírného věku, setřásl kritiky tento týden při představení knihy. "Víno není hroznový džus, sýr není smetana," řekl Reuters s odkazem na historii a tradici tříbení a přeformulování přísad, které považuje za základní.

Autor knihy opustil firmu Microsoft v roce 1999, aby se věnoval svému celoživotnímu zájmu o vaření a vědě o potravinách. Na kuchařce pracoval pět let s dvěma spoluautory Chrisem Youngem a Maximem Biletem, spolu s týmem 36 lidí, mezi nimiž byli kuchaři, editoři, fotografové a technici. Kniha byla vyprodána dříve než vůbec mohla být odeslána.

Autor například vychvaluje tlakový hrnec
Někteří odborníci byli přímo nadšeni. Například Tim Zagat, spoluzakladatel impéria kulinářských průvodců kuchařku popsal jako "nejúžasnější knihu, kterou v životě viděl". Jiní, jako například Alain Sailhac, výkonný viceprezident a emeritní děkan francouzského kulinářského institutu, byli skeptičtí. "Čím méně se jídlo upravuje, tím je lepší," uvedl.

Většina se ale shodne, že mladým šéfkuchařům a těm, co vaří doma, pomůže porozumět základům a principům vaření. "Kniha je pro lidi, kteří opravdu milují jídlo a jsou zvědaví," uvedl její autor. A i když se kniha vyznačuje hi-tech přístupem, Myhrvold v ní vychvaluje jednu velmi netechnickou pomůcku - tlakový hrnec. "Prostě ho miluji," řekl a dodal, že "jde pravděpodobně o nejvíce nedoceněnou věc v současné konvenční kuchyni".

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...