23. března 2011 16:41 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Bývalý technologický šéf Microsoftu
vydal kuchařku, váží 18 kilo

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Autor se svojí kuchařkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Autor se svojí kuchařkou |
Nadšenou kritiku, ale i dávku skepticismu si vysloužila nová, velmi očekávaná šestisvazková kuchařka Moderní kuchyň: Umění a věda ve vaření od Nathana Myhrvolda s 1500 recepty a cenou 625 dolarů (asi 10.700 korun).

Řada kulinářských kritiků chválila kuchařku bývalého technologického šéfa firmy Microsoft jako nejdůležitější kulinářskou publikaci v historii. Další jsou však zvědaví, jestli osmnáctikilová kniha o 2400 stranách zbytečně nekomplikuje základní koncepty vaření a stravování.

Nudná a strhující zároveň
List New York Times ve své recenzi uvedl, že "se nepřestává divit, jak může být kuchařka nudná, strhující, poučná, nesnesitelná, frustrující a fascinující zároveň".

Myhrvold, multimilionář a bývalý technologický ředitel firmy Microsoft, známý pro své vědecké zásady a gastronomické nástroje vesmírného věku, setřásl kritiky tento týden při představení knihy. "Víno není hroznový džus, sýr není smetana," řekl Reuters s odkazem na historii a tradici tříbení a přeformulování přísad, které považuje za základní.

Autor knihy opustil firmu Microsoft v roce 1999, aby se věnoval svému celoživotnímu zájmu o vaření a vědě o potravinách. Na kuchařce pracoval pět let s dvěma spoluautory Chrisem Youngem a Maximem Biletem, spolu s týmem 36 lidí, mezi nimiž byli kuchaři, editoři, fotografové a technici. Kniha byla vyprodána dříve než vůbec mohla být odeslána.

Autor například vychvaluje tlakový hrnec
Někteří odborníci byli přímo nadšeni. Například Tim Zagat, spoluzakladatel impéria kulinářských průvodců kuchařku popsal jako "nejúžasnější knihu, kterou v životě viděl". Jiní, jako například Alain Sailhac, výkonný viceprezident a emeritní děkan francouzského kulinářského institutu, byli skeptičtí. "Čím méně se jídlo upravuje, tím je lepší," uvedl.

Většina se ale shodne, že mladým šéfkuchařům a těm, co vaří doma, pomůže porozumět základům a principům vaření. "Kniha je pro lidi, kteří opravdu milují jídlo a jsou zvědaví," uvedl její autor. A i když se kniha vyznačuje hi-tech přístupem, Myhrvold v ní vychvaluje jednu velmi netechnickou pomůcku - tlakový hrnec. "Prostě ho miluji," řekl a dodal, že "jde pravděpodobně o nejvíce nedoceněnou věc v současné konvenční kuchyni".

ČTK, Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz