27. listopadu 2011 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Čaj je víc než lék. Ukáže
to škola čaje v Praze

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Čajovna - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čajovna - ilustrační foto | foto: Shutterstock
Druhá škola čaje (The School of Tea) v Evropě byla za přítomnosti Dilhana C. Fernanda, syna majitele čajové společnosti Dilmah, otevřena v Pražském kulinářském institutu.

Fernando během úvodní zahajovací přednášky vysvětlil jak čaj správně vařit, podávat a degustovat a jeho kolega, nizozemský barman Robert Shinkel prezentoval přípravu čaje ve formě čajových koktejlů.

"Čaj je po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě, ale mnoho lidí vlastně neví, proč ho pije. Školu čaje jsme založili, abychom lidem ukázali, že čaj je něco víc než jen lék," řekl Dilham C. Fernando, který první školu čaje otevřel v roce 2009 ve Francii. "Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda," dodal.


V rámci kurzů Školy čaje se budou moci lidé seznámit s tím, jak správně čaj vařit, podávat a degustovat i s jakým jídlem ho kombinovat. "Cílem je získávání a sdílení zkušeností a poznatků o čaji," uvedl Fernando.

Nejdražší čaj? Seasonal Flush Uva Highlands Estate

Jednotlivé kurzy by měly mít různé úrovně a na závěr bude jejich absolvent moci získat mezinárodně platný certifikát.

"V zásadě rozlišujeme čtyři druhy čaje. Bílý, ten je vzácný a také drahý, zelený, semifermentovaný neboli oolong a černý," řekl Fernando. Upozornil také na skutečnost, že zelený a černý čaj mají stejné množství antioxidantů, rozdíl je pouze v jejich druhu.

ČTĚTE TAKÉ:


Jedním z nejvzácnějších čajů je Seasonal Flush Uva Highlands Estate, jehož lístky je možné sbírat pouze jeden nebo dva dny v roce a jehož cena je jen obtížně vyčíslitelná. "Sklizeň je možná mezi srpnem a zářím a pro to, aby ten čaj byl skutečně vynikající, je důležité, aby byla splněna řada detailů od klimatických podmínek až po výrobní proces," dodal Fernando.

Nizozemský barman Robert Shinkel prezentoval nové možnosti přípravy čaje například v kombinaci s alkoholem v podobě čajových koktejlů. Jak Shinkel také uvedl, čaj velmi dobře chutná i s různými druhy sýrů.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz