Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čaj je víc než lék. Ukáže to škola čaje v Praze

Jídlo

  7:00
Druhá škola čaje (The School of Tea) v Evropě byla za přítomnosti Dilhana C. Fernanda, syna majitele čajové společnosti Dilmah, otevřena v Pražském kulinářském institutu.
Čajovna - ilustrační foto

Čajovna - ilustrační foto foto: Shutterstock

Fernando během úvodní zahajovací přednášky vysvětlil jak čaj správně vařit, podávat a degustovat a jeho kolega, nizozemský barman Robert Shinkel prezentoval přípravu čaje ve formě čajových koktejlů.

"Čaj je po vodě nejrozšířenějším nápojem na světě, ale mnoho lidí vlastně neví, proč ho pije. Školu čaje jsme založili, abychom lidem ukázali, že čaj je něco víc než jen lék," řekl Dilham C. Fernando, který první školu čaje otevřel v roce 2009 ve Francii. "Čaj je unikátní tím, že ho vůbec nevyrábějí lidé, ale utváří a produkuje ho sama příroda," dodal.

Číňanky se ve škole mimo jiné učí, jak správně podávat čaj

V rámci kurzů Školy čaje se budou moci lidé seznámit s tím, jak správně čaj vařit, podávat a degustovat i s jakým jídlem ho kombinovat. "Cílem je získávání a sdílení zkušeností a poznatků o čaji," uvedl Fernando.

Nejdražší čaj? Seasonal Flush Uva Highlands Estate

Jednotlivé kurzy by měly mít různé úrovně a na závěr bude jejich absolvent moci získat mezinárodně platný certifikát.

"V zásadě rozlišujeme čtyři druhy čaje. Bílý, ten je vzácný a také drahý, zelený, semifermentovaný neboli oolong a černý," řekl Fernando. Upozornil také na skutečnost, že zelený a černý čaj mají stejné množství antioxidantů, rozdíl je pouze v jejich druhu.

ČTĚTE TAKÉ:

Jedním z nejvzácnějších čajů je Seasonal Flush Uva Highlands Estate, jehož lístky je možné sbírat pouze jeden nebo dva dny v roce a jehož cena je jen obtížně vyčíslitelná. "Sklizeň je možná mezi srpnem a zářím a pro to, aby ten čaj byl skutečně vynikající, je důležité, aby byla splněna řada detailů od klimatických podmínek až po výrobní proces," dodal Fernando.

Nizozemský barman Robert Shinkel prezentoval nové možnosti přípravy čaje například v kombinaci s alkoholem v podobě čajových koktejlů. Jak Shinkel také uvedl, čaj velmi dobře chutná i s různými druhy sýrů.

Autoři: ,