23. listopadu 2016 15:09 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Češi se vrací ke zvěřině, zájem posiluje móda sezonních potravin

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Zvěřina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zvěřina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
PRAHA Zájem Čechů o zvěřinu v posledních letech roste. Podle restauratérů, které ČTK oslovila, se zvěřinové hody stávají módní spolu s vlnou zájmu o sezonní pokrmy. Větší množství zkonzumovaného masa se odráží i na množství porážek, které potravinářské firmy v Česku uskuteční.

Například společnost Bidvest, která se zaměřuje na prodej téměř výhradně do restaurací, letos očekává, že zpracuje 800 tun zvěře, loni to bylo zhruba o sto tun méně. to řekl vedoucí divize zvěřiny ve firmě Lukáš Volf.

Nejvíce se Česku podle Volfa zpracuje kančího a jeleního masa, o něco méně dančího a mufloního. Naopak téměř chybí z domácích zdrojů maso zaječí, které se dováží z Německa. To podle prezidenta Asociace Kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce souvisí s vykácením remízků mezi poli, které jsou přirozeným prostředím, ve kterém zajíci žijí.

Na druhou stranu patří zaječí stehno upečené v bylinkách, zahradní zelenině se slaninou a podávané s bramborovým knedlíkem k pokrmům, které zažívají renesanci. Právě tento pokrm je na podzim oblíbený podobně jako mezi drůbeží stále častější svatomartinská husa, uvedl Kubec. Mezi dalšími oblíbenými jídly je třeba dančí maso s vinnou omáčkou.

Kančí Ragú

Zatímco cizinci zvěřinu chápou jako tradiční součást české kuchyně, Češi ji paradoxně ve větších počtech začínají objevovat v posledních letech, řekl Lukáš Křížek z restaurace Zvonice v Jindřišské věži v Praze. Typickým jídlem, které si Češi rádi dávají, je například panenka z divočáka s ostružinovou omáčkou, škubánkovými placičkami a hříbkovým tataráčkem, uvedl Křížek.

Spotřeba masa ze zvěřiny loni meziročně vzrostla o sto gramů na zhruba kilogram na člověka ročně. Jde o předběžná čísla, definitivní hodnotu potvrdí Český statistický úřad na začátku příštího roku. Znatelnější je růst při porovnání delšího časového období. Například v roce 2006 snědl průměrný Čech 600 gramů zvěřiny za rok. Opačný trend je u domácích králíků, které statistici vedou samostatně. Spotřeba králičího masa plynule klesá, v roce 2014 se meziročně snížila o zhruba pětinu na kilogram ročně.

ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz