9. července 2012 13:38 Lidovky.cz > Zprávy > Domov

České absurdity: poplatky z flash
disků a ochrana osobních údajů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 26Diskuse
Flash disk – ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Flash disk – ilustrační foto | foto: Shutterstock
PRAHA Zákaz focení na Karlově mostě nebo tatarák na vlastní nebezpečí? To nejsou jediné absurdity, na které můžete v Česku běžně narazit. Čtenáři serveru Lidovky.cz reagovali na naši výzvu a podělili se s vlastními zkušenostmi. Co je nejvíc štve?

Jeden z prvních čtenářů, kteří na výzvu reagoval, byl čtenář Vladimír Kučera. Absurdní jsou pro něj autorské poplatky z paměťových nosičů.

Poplatky

V případě paměťových nosičů určených k zálohování je kritériem k určení výše poplatku kapacita – sazbou 1,50 korun za 1 GB.

U dalších zařízení (například hudební přehrávače) je rozhodujícím faktorem deklarovaná prodejní cena při dovozu či výrobě. Poplatek činí 3 % z této částky.

„Kupuji-li USB disk na zálohování dat, jehož cena je 4460 Kč bez DPH, zaplatím navíc 90 Kč autorské poplatky. Za co? Já žádná autorská díla na ten disk kopírovat nebudu. A když, tak jen svoje vlastní,“ zlobí se čtenář.

Podle Ochranného svazu autorského (OSA), kam poplatky z každého prodaného přístroje plynou, se jedná o kompenzaci za legální možnost rozmnožování a kopírování autorsky chráněných děl. Poplatky jsou prý běžné v celé Evropě.

„OSA vnímá i nedostatky či negativní stránky tohoto systému, nicméně opravdu není možné kontrolovat každý nosič nebo přístroj zvlášť nebo požadovat po kupujících tohoto zboží, aby hlásili, resp. prokazovali, jaký obsah si kopírují na zakoupené nosiče,“ zní oficiální stanovisko organizace.

Můžete nahrávat nebezpečné řidiče?

Za zcela nepochopitelné považuje čtenář Jan Jurníček opatření Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) proti pořizování a nakládání se záznamy z kamer umístěných v osobních vozech.

ČTĚTE TAKÉ:

Kamery, které nahrávají dopravní situaci, se hodí zejména v případech takzvaného „vybržďování“. Pokud totiž narazíte do auta zezadu, podle policie jste viníkem nehody téměř automaticky vy. Dokázat, že chybu udělal řidič před vámi nebo že prudce zabrzdil dokonce úmyslně, pomáhají právě malé záznamové přístroje.

Fotky u pokladen

Lenka Michálková z Brna:

„V Adršpachu mají ve stánku poblíž vstupu do skal přeškrtnutý fotoaparát. Je umístěn poblíž mapy, která visí na jedné straně místnosti. Zapsala jsem to do knihy přání se stížností a bylo mi odpovězeno, že mimo jiné pracují s penězi, takže není vhodné aby je někdo fotografoval.“

Jurníčkovi vadí, že nahrávání ostatních účastníků dopravy bez jejich vědomí je podle ÚOOÚ nepřípustné nakládání s osobními údaji. Samotný úřad tuto informaci ale vyvrací, za určitých okolností to lze.

„Pokud se jedná pouze o pořizování záznamů pro ochranu práv majitele či řidiče vozu, fyzické osoby, např. v případě nehody, pak se zákon o ochraně osobních údajů jako celek neaplikuje, neboť se jedná o zpracování osobních údajů pro osobní potřebu,“ uvádí úřad. Kdokoliv ze zaznamenaných se však může kdykoliv bránit soudní cestou.

A ještě k tatarákům

Absurditu z prostředí českých restaurací, na kterou upozornil první díl našeho seriálu, doplnil čtenář Jan Heřmánek. Poznámka na jídelních lístcích častokrát k vidění u tatarských bifteků, totiž podle něj mnohdy nedává smysl.

Oblíbenou pochoutku ze syrového hovězího masa totiž mnoho podniků připravuje „na vlastní nebezpečí“ ve snaze vyhnout se případné pokutě.

„Pokud to budu chápat tak, jak je to napsáno (a ne jak to asi bylo myšleno), pak je to na nebezpečí pisatele – tedy restaurace,“ napsal do redakce Heřmánek. „Až tam bude 'na vaše vlastní nebezpečí', tak si teprve dám opravdu pozor,“ doplňuje čtenář.

Napište nám

Setkali jste se s podobně absurdními pravidly či nařízeními? Narážíte na zákazy, které vám přijdou nesmyslné? Podělte se o ně s námi. Své tipy můžete zasílat na adresu internet@lidovky.cz. Do předmětu prosím napište slovo ABSURDITA. 

mevMartin Nevyhoštěný
  • 26Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.