5. ledna 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

České kuchařky soutěží. Která
z nich se prosadí ve světě?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: Lidové noviny
PRAHA Šest českých knih o vaření, které zabodovaly v národním kole soutěže Gourmand World Cookbook Awards 2012, se kvalifikovalo do světového kola. Utkají se tam s vítězi ostatních národních kol. Celkové výsledky budou zveřejněny 23. února v Paříži. Soutěž se koná každoročně, porota publikace posuzuje podle vzhledu, nápaditosti, kvality provedení a fotografií.

Mezi postupující kuchařky patří tituly Škoda nevařit - Kuchařka plná hudby, Jezte česky - rok v naší kuchyni, Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí a Svět na pánvi aneb Cesta za šéfkuchařskou čepicí z nakladatelství Smart Press.

ČTĚTE TAKÉ:


Ocenění a postup si vybojovaly také dvě knihy z nakladatelství Prakul Production. V kategorii Nejlepší kuchařská kniha pro profesionály byla vyhodnocena kuchařka šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka s názvem Poklady klasické české kuchyně. Obsahuje recepty a rady nefalšované české kuchyně zpracované krok po kroku tak, aby i naprostý začátečník byl schopen jídla uvařit. Porota ji ocenila v kategorii knih pro profesionály.

Její oblibu dokumentuje šest vydání v průběhu jedenácti měsíců a přes 40 000 prodaných výtisků.

V kategorii Nejlepší japonská kuchařská kniha byla oceněna kniha s názvem Sushi - Doma krok za krokem. Na jejím vzniku se podílel vedle Romana Vaňka i šéfkuchař Marek Hora, člen World Sushi Skill Institute.

Sedmnáctiletý Martin Škoda není vyučený kuchař a ani žádný profík, vaření ho zkrátka baví.

Kniha Škoda nevařit - Kuchařka plná hudby Martina Škody z nakladatelství Smart Press vyhrála hned ve dvou kategoriích - jako nejlepší designová kuchařka a nejlepší prvotina. Jezte česky - rok v naší kuchyni autorského dua Jany Vašákové a Zdeny Skokanové porazila ostatní české kuchařky v kategorii Best Easy Recipes Book, tedy nejlepší kuchařka se snadnými recepty.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí je třetí kuchařkou Jany Florentýny Zatloukalové a stanula na zlatém českém stupínku v kategorii Best Single Subject Book (nejlepší kuchařka na jedno téma). Svět na pánvi aneb Cesta za šéfkuchařskou čepicí je pilotním dílem šéfkuchaře Romana Dolejše - hned se blýskla v kategorii Best Foreign Cuisine Book jako nejlepší zahraniční kuchařka.

Lidovky.cz, ČTK
  • 3Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz