Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Českou kuchyni neznám, ale miluju zdejší pivo, říká izraelský šéfkuchař

Jídlo

  6:42
PRAHA - Kamel Hashlomon je jeden z nejznámějších izraelských šéfkuchařů. Vařil a zkušenosti získával po celém světě. Kuchařem chtěl být už od svých 16 let. Jednou by si chtěl otevřít vlastní restauraci a získat Michelinskou hvězdu. Jeho speciality budou moci Pražané ochutnat v rámci festivalu Dny Jeruzaléma v Praze.

Kamel Hashlomon foto: Archiv Kamela Hashlomona

Lidovky.cz: Chutná vám česká kuchyně - například knedlíky a omáčky?
Českou kuchyni příliš neznám, ale české pivo miluji. Minulý rok jsem bohužel stihl ochutnat velice málo na to, abych si udělal obrázek o české kuchyni, což se tento rok chystám napravit.

Lidovky.cz: Kdy jste se rozhodl být kuchařem?
Jídlo je mou vášní. Rozhodnutí stát se kuchařem jsem učinil ve věku 16 let a již tehdy mi bylo jasné, že je to má cesta. Řídím se tím, že je dobré toužit po dokonalosti, ale zároveň jsem si vědom toho, že nic jako perfektní jídlo neexistuje. Pro kuchaře je skutečně nejdůležitější to, aby jeho jídlo umělo udělat lidi šťastné. 

Lidovky.cz: Jaké speciality budete nabízet na pražském festivalu?
Připravujeme pro české festivalové publikum mnoho překvapení, která jsou inspirovaná jeruzalémskou kuchyní. Abych mnoho neprozradil, jedná se například o hummus s neobvyklými topingy nebo kebab, ale i sladký dezert.

Kamel Hashlomon

Kamel Hashlomon je jeden z nejznámějších izraelských šéfkuchařů. Vařil a zkušenosti získával po celém světě. Kuchařem chtěl být už od svých 16 let. Jednou by si chtěl otevřít vlastní restauraci a získat Michelinskou hvězdu.

Lidovky.cz: Co byste lidem doporučil, aby ochutnali a proč?
Opravdu musíte ochutnat všechny naše speciality. Každá totiž přináší jiný příběh a jinou chuť. Dovezl jsem také kvůli festivalu speciální koření ze Starého Města v Jeruzalémě.

Lidovky.cz: Jak se stoluje v Izraeli? Je například večeře chvílí, kdy se sejde celá rodina?
Sdružování lidí, přátel či rodiny kolem jednoho stolu je vždy neobyčejný moment, obzvláště pokud máte čas si jídlo vychutnat a ocenit. 

Lidovky.cz: Máte nějaký kulinářský vzor?
Australského šéfkuchaře Grega Malouva, který vlastní restaurace specializující se na kuchyně středního východu a je autorem několika knih o vaření, je mým dlouholetým vzorem.
 
Lidovky.cz: Vařil jste pouze v Jeruzalémě nebo máte nějaké zahraniční zkušenosti? Případně odkud, z jakých restaurací?
V Izraeli jsem vařil kromě Jeruzaléma i v Tel Avivu a Haife, ale samozřejmě jsem se vydal získávat zkušenosti i do světa a poznávat jiné přístupy a produkty. Mnoho dovedností jsem získával v USA a to v New Yorku, Miami a San Diegu. Byl jsem šéfkuchařem několika restaurací, ale nyní se věnuji svému vlastnímu a soukromému cateringu.
 
Lidovky.cz: Jaké nejtěžší jídlo jste v životě vařil?
Nemůžu přesně říct, jaké jídlo bylo v mém životě nejtěžší uvařit. Vše, co v kuchyni dělám, vnímám jako umění. Je to součást dlouhodobého procesu, který bych přirovnal k malbě. Vždy se musíte ujistit, že jste každý sebemenší detail dotáhl do konce.
 
Lidovky.cz: Jak jste se dostal k vaření na náplavce v Praze?
Minulý rok jsem byl vyhlášený jako jeden z nejlepších kuchařů Jeruzaléma, což do restaurace, v které jsem v té době pracoval, přilákalo mnoho lidí a gurmánských nadšenců. Jedním z nich byli i organizátoři festivalu Dny Jeruzaléma v Praze, kteří mě pozvali do Prahy. Minulý ročník jsem si velmi užil. Praha je nádherné město, které mě okouzlilo na tolik, že bych si svou vlastní vysněnou restauraci klidně otevřel právě zde.
 
Lidovky.cz: Když máte na něco chuť, po čem sáhnete? Co si dáte? Čím sám hřešíte?
Nejsem vybíravý, miluji všechno. Zásadní je, aby krásně vonělo. Mým největším hříchem je, že jsem velmi často po práci příliš unavený na to, abych si uvařil něco sám pro sebe a tak sáhnu po první věci, která mi padne do ruky. Zpytuji ovšem svědomí a snažím se to změnit a jíst zdravěji. Každopádně mezi moje nejoblíbenější jídla patří steaky a nikdy nepohrdnu humusem.
 
Lidovky.cz: Můžete prozradit nějaké zajímavosti z izraelské kuchyně?
Největším tajemství každého jídla je dělat ho s láskou a vášní, pokud do svého vaření tyto dvě tajné ingredience nepřidáte, jistě jeho chuť oslabíte. Samozřejmě, jako každý jiný šéfkuchař, mám i své tajné techniky, grify a přísady, které Vám ovšem nemůžu prozradit. Své poznatky jsem shromažďoval celý svůj život. Získával jsem zkušenosti od svých učitelů a starších kolegů, ale stejně mě nejvíce naučila má maminka a starší sestra, kterým jsem velice vděčný. 

Lidovky.cz: Jaké jsou vaše nejoblíbenější suroviny?
Dobré maso, olivový olej, česnek, bylinky a vůbec pouze produkty vysoké kvality.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...