Podle pravidel soutěže museli startující za čtyři hodiny uvařit minimálně 15 litrů guláše. "A nic jsme nesměli mít dopředu připravené, ani cibuli jsme si nemohli předtím nakrájet," uvedl Šíma.
V Szolonku mu pomáhal s přípravou Štefan Deák. Ale ten se podílel většinou jen na drobnějších pracích a hlavně se staral o překládání. "Bez tlumočníka bych to tam pravděpodobně nezvládl, Maďaři totiž nechtěli komunikovat jinou řečí než jejich vlastní," řekl českobudějovický kuchař. Na festivalu v Szolnoku se představili soutěžící z Evropy a také třeba z Číny. Akci navštívilo přibližně 30.000 lidí.
Šíma společně s Deákem vsadili na guláš ze zvěřiny. Přivezli si proto sebou jelení krk a plec. S podobným receptem totiž uspěli na stejné soutěži v Maďarsku i loni, kdy obsadili také druhé místo. "Nyní jsem ale vybral jiné koření," uvedl Šíma. Do guláše přidal mimo jiné například ochucený drcený kmín, sušené houby nebo tymián.
Většina účastníků připravovala pokrm z hovězího nebo vepřového masa. A právě výběrem zvěřiny se Jihočeši od ostatních lišili. "Možná, že porota ocenila fakt, že jsme zvolili jelení maso," připouští Šíma, který má s podobným masem letité zkušenosti. Dokonce v roce 2007 vyhrál na mistrovství republiky v Přerově v přípravě zvěřiny.
Přesto nyní se svým gulášem nestačili na jeden maďarský tým, který na festivalu v Szolnoku triumfoval. Ale to Šímu zase tolik nemrzí. "Vítěz se potom musí podílet na organizaci dalšího ročníku této akce. A to by se mi z Českých Budějovic asi špatně dělalo," řekl s úsměvem.
Šíma se už dokázal na soutěži v gastronomii prosadit poněkolikáté, ale navzdory tomu se profesi kuchaře nevěnuje v žádném hotelu nebo restauraci.
Živí se hlavně tím, že provozuje cateringovou společnost. "Čas od času vařím na nějakých akcích. Ale neuvažuju o tom, že bych se tomu věnoval na plný úvazek. Kuchařem nebo provozním v restauraci už jsem byl, teď se prostě věnuji něčemu jinému," řekl.