ČESNEK NALOŽENÝ VE VÍNĚ
Ingredience: celý barevný pepř, bobkový list, hřebíček, sůl, feferonka, několik palic česneku
nálev: 200 ml bílého vína, 100 ml vody, 50 g cukru, kávová lžička soli
Postup: Svaříme vodu s vínem, s cukrem a solí. Do sklenice dáme několik kuliček pepře, hřebíček, bobkový list, feferonku a oloupané stroužky česneku. Zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C. Naložený česnek se hodí k hlavnímu jídlu nebo i jen samostatně.
ČESNEK SMAŽENÝ V TĚSTÍČKU
Ingredience: 2 hlavičky česneku, 120 g mouky. 2 žloutky, sníh ze dvou bílků, 200 ml piva, sůl, pepř
Postup: Oloupeme česnek a dáme ho vařit do vroucí vody na tři minuty. Ubrouskem ho pořádně osušíme. Připravíme si pivní těstíčko z mouky, žloutků, piva, špetky soli a pepře, vše zamícháme a pomalu vmícháme sníh. Česnekové stroužky namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.
Dále čtěte: |
ČESNEKOVO-KŘENOVÁ POMAZÁNKA
Ingredience: 100 g tvarohu, 100 g majonézy, 100 g sýru, 3 stroužky česneku, lžíce nastrouhaného křenu, pepř, sůl
Postup: Tvaroh smícháme s majonézou. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek a nastrouhaný křen, pokud možno čerstvý. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Pomazánku necháme vychladit a pak ji můžeme dát třeba na jednohubky.
NETRADIČNÍ ČESNEČKA SE ZAKYSANOU SMETANOU
Ingredience: 1 palička česneku, 1 cibule, 50 g sádla nebo másla, 1 a půl litru vývaru, 30 g hladké mouky, 1/4 l zakysané smetany, kapka worchesteru, sůl, pepř, 3 rohlíky na opečení
Postup: Česnek a cibuli nasekáme najemno. V hrnci rozpálíme sádlo nebo máslo, přidáme cibuli, po chvíli česnek a mouku a za stálého míchání osmažíme do zlatova. Zalijeme studeným vývarem, metličkou rozmícháme a na mírném ohni vaříme 1/2 hodiny za občasného míchání. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, zakápneme worchesterem, promícháme a ručním šlehačem rozmixujeme. Posypeme pažitkou nebo zelenou petrželkou.
ČESNEKOVÁ OMÁČKA
Ingredience: 3 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 4 ks černého pepře, sůl, 700 ml vývaru, hrnek smetany
Postup: Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na části tuku, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vývarem. Ochutíme pepřem a solí a za stálého míchání povaříme na mírném ohni. Na zbývajícím tuku podusíme nastrouhaný nebo jemně nasekaný česnek a přidáme do omáčky. Společně krátce povaříme, zjemníme smetanou a procedíme. Podáváme k vařenému hovězímu, ale i uzenému masu.