5. března 2011 8:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Česnek nemůže v kuchyni nic
nahradit. Vyzkoušejte 5 receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Česnek - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Česnek - ilustrační foto | foto: Shutterstock
PRAHA Česnek znamená sílu, zdraví, energii a v kuchyni je nenahraditelný. Má vynikající chuťové vlastností a blahodárné zdravotní účinky. Používá se zejména k přípravě omáček, kořenění masa, do polévek, pomazánek, apod. Vyzkoušejte si vybrané recepty.

ČESNEK NALOŽENÝ VE VÍNĚ

Ingredience: celý barevný pepř, bobkový list, hřebíček, sůl, feferonka, několik palic česneku
nálev: 200 ml bílého vína, 100 ml vody, 50 g cukru, kávová lžička soli

Postup: Svaříme vodu s vínem, s cukrem a solí. Do sklenice dáme několik kuliček pepře, hřebíček, bobkový list, feferonku a oloupané stroužky česneku. Zalijeme nálevem a zavíčkujeme. Sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C. Naložený česnek se hodí k hlavnímu jídlu nebo i jen samostatně.

Česnek

ČESNEK SMAŽENÝ V TĚSTÍČKU

Ingredience: 2 hlavičky česneku, 120 g mouky. 2 žloutky, sníh ze dvou bílků, 200 ml piva, sůl, pepř

Postup: Oloupeme česnek a dáme ho vařit do vroucí vody na tři minuty. Ubrouskem ho pořádně osušíme. Připravíme si pivní těstíčko z mouky, žloutků, piva, špetky soli a pepře, vše zamícháme a pomalu vmícháme sníh. Česnekové stroužky namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.

Dále čtěte:

ČESNEKOVO-KŘENOVÁ POMAZÁNKA 

Ingredience: 100 g tvarohu, 100 g majonézy, 100 g sýru, 3 stroužky česneku, lžíce nastrouhaného křenu, pepř, sůl

Postup: Tvaroh smícháme s majonézou. Přidáme najemno nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek a nastrouhaný křen, pokud možno čerstvý. Vše promícháme, osolíme a opepříme. Pomazánku necháme vychladit a pak ji můžeme dát třeba na jednohubky.

NETRADIČNÍ ČESNEČKA SE ZAKYSANOU SMETANOU

Ingredience: 1 palička česneku, 1 cibule, 50 g sádla nebo másla, 1 a půl litru vývaru, 30 g hladké mouky, 1/4 l zakysané smetany, kapka worchesteru, sůl, pepř, 3 rohlíky na opečení

Postup: Česnek a cibuli nasekáme najemno. V hrnci rozpálíme sádlo nebo máslo, přidáme cibuli, po chvíli česnek a mouku a za stálého míchání osmažíme do zlatova. Zalijeme studeným vývarem, metličkou rozmícháme a na mírném ohni vaříme 1/2 hodiny za občasného míchání. Přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme, zakápneme worchesterem, promícháme a ručním šlehačem rozmixujeme. Posypeme pažitkou nebo zelenou petrželkou.

ČESNEKOVÁ OMÁČKA

Ingredience: 3 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 3 lžíce oleje, 4 ks černého pepře, sůl, 700 ml vývaru, hrnek smetany 

Postup: Cibuli nakrájíme najemno, zpěníme na části tuku, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vývarem. Ochutíme pepřem a solí a za stálého míchání povaříme na mírném ohni. Na zbývajícím tuku podusíme nastrouhaný nebo jemně nasekaný česnek a přidáme do omáčky. Společně krátce povaříme, zjemníme smetanou a procedíme. Podáváme k vařenému hovězímu, ale i uzenému masu.

pksPetra Kosová
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz