"Nejméně 250 studentů se tak od ledna příštího roku do června 2015 při teoretické i praktické výuce seznámí s moderními trendy, které i v gastronomii vyžadují zodpovědnější přístup k životnímu prostředí," to řekl krajský radní pro školství Jiří Struček (ČSSD).
ČTĚTE TAKÉ: |
"Environmentálně šetrná gastronomie je postavena na principech trvalé udržitelnosti - při přípravě pokrmů jsou preferovány místní produkty, regionální a sezonní potraviny a biopotraviny," uvedl. K tomu patří také snižování energetické náročnosti při skladování potravin a při přípravě pokrmů a snižování zátěže na čištění odpadních vod.
Vaření z biopotravin
Veřejné stravování podle Stručka rychle směřuje k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí u provozovatelů i u zákazníků. "Bohužel studenti gastronomických oborů s tímto tempem dokážou jen stěží držet krok," poznamenal.
Nový učební program proto pomůže studentům lépe se orientovat v problematice, seznámit se s trendy ve veřejném stravování a vařit více z biopotravin. Otevře jim také cestu i za hranice a pomůže zlepšit komunikaci v cizím jazyce. Součástí projektu jsou kromě výuky i exkurze českých studentů v bavorských provozech, restauracích a hotelech, které zpracovávají a nabízejí specifické regionální potraviny.
Komplexní profesní vzdělání
Výhodou projektu je i jeho návaznost na další obory. Mnoho farem podle radního kromě zpracování produktů nabízí i ubytování a exkurze, takže výuka propojí i profesní vzdělávání v oblasti ochrany životního prostředí, služeb a cestovního ruchu.
Součástí projektu bude také bavorsko-česká soutěž žáků středních škol v gastronomických dovednostech. Studenti budou připravovat předem zadané pokrmy vytvořené z lokálních potravin. Plzeňský kraj dostal dotaci z Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 ČR - Svobodný stát Bavorsko. Celkem projekt přijde na 2,2 milionu korun, podíl kraje činí zhruba desetinu sumy.