3. listopadu 2012 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Gastroprojekt. Čeští a bavorští
studenti se učí vařit ekologicky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Gastronomie - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Gastronomie - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
PLZEŇ Na ekologickou gastronomii - šetrnou k životnímu prostředí a využívající regionální produkty - se zaměří nový česko-bavorský projekt. Zapojí se do něj pět středních škol z Plzeňského kraje a jedna z Horní Falce.

"Nejméně 250 studentů se tak od ledna příštího roku do června 2015 při teoretické i praktické výuce seznámí s moderními trendy, které i v gastronomii vyžadují zodpovědnější přístup k životnímu prostředí," to řekl krajský radní pro školství Jiří Struček (ČSSD).

ČTĚTE TAKÉ:

"Environmentálně šetrná gastronomie je postavena na principech trvalé udržitelnosti - při přípravě pokrmů jsou preferovány místní produkty, regionální a sezonní potraviny a biopotraviny," uvedl. K tomu patří také snižování energetické náročnosti při skladování potravin a při přípravě pokrmů a snižování zátěže na čištění odpadních vod.

Vaření z biopotravin

Veřejné stravování podle Stručka rychle směřuje k odpovědnějšímu přístupu k životnímu prostředí u provozovatelů i u zákazníků. "Bohužel studenti gastronomických oborů s tímto tempem dokážou jen stěží držet krok," poznamenal.

Nový učební program proto pomůže studentům lépe se orientovat v problematice, seznámit se s trendy ve veřejném stravování a vařit více z biopotravin. Otevře jim také cestu i za hranice a pomůže zlepšit komunikaci v cizím jazyce. Součástí projektu jsou kromě výuky i exkurze českých studentů v bavorských provozech, restauracích a hotelech, které zpracovávají a nabízejí specifické regionální potraviny.

Komplexní profesní vzdělání

Výhodou projektu je i jeho návaznost na další obory. Mnoho farem podle radního kromě zpracování produktů nabízí i ubytování a exkurze, takže výuka propojí i profesní vzdělávání v oblasti ochrany životního prostředí, služeb a cestovního ruchu.

Součástí projektu bude také bavorsko-česká soutěž žáků středních škol v gastronomických dovednostech. Studenti budou připravovat předem zadané pokrmy vytvořené z lokálních potravin. Plzeňský kraj dostal dotaci z Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 ČR - Svobodný stát Bavorsko. Celkem projekt přijde na 2,2 milionu korun, podíl kraje činí zhruba desetinu sumy.

Lidovky.cz, ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz