Ve světě, kde moderní chemie umožnila, aby prakticky cokoli bylo ochuceno nebo obarveno jako v podstatě cokoli jiného, lze narazit na dost překvapivé náhražky. Kupříkladu šťáva z fialové mrkve. Dá se s poměrně velkou jistotou předpokládat, že valná většina lidí nemá o existenci fialové mrkve ani ponětí, natož aby s ní měla nějakou zkušenost v kuchyni.
Co pijete v českých automatech: čokoládu s minimem kakaa a náhražky mléka |
Ale fialová mrkev, jejíž barva pochází z obsaženého flavonoidu antokyanu, má nevšední vlastnosti. Antokyany se vyskytují v borůvkách, černé rýži, a dokonce i v některých podzimních listech. Fungují jako antioxidanty, a díky tomu se staly miláčkem průmyslového odvětví produkujícího takzvané superpotraviny.
Ale tato sytá barva má další výhodu - antokyany z různých rostlinných zdrojů včetně fialových mrkví jsou v Evropské unii schválené k použití jako potravinové barvivo.
Podle jejich původu a specifickému chemickému složení mohou antokyany obarvit jídlo na červeno, modro nebo fialovo. A toto přírodní barvivo může být použito v potravinách, jejichž původ by nikoho nenapadlo spojovat s mrkví jako zdrojem barevných molekul.
Vědci například experimentovali s jogurtem obarveným extraktem z fialové mrkve, zkoušeli dokonce i fialové kukuřičné klasy a zjistili, že extrakt z fialové mrkve dodá také mléku přitažlivou, výraznou barvu.
Další oblíbenou záměnu zaregistrovali možná zákazníci již sami. U džusů a šťáv z exotického ovoce se při bližším prozkoumání etiket zhusta ukáže, že se jedná převážně o jablečnou nebo hroznovou šťávu.
‚Domácí‘ limonády v restauracích frčí. Může jít ale o předražené náhražky |
Skupina na ochranu práv spotřebitelů The Which? v roce 2012 napsala, že mangovo-mučenkové smoothie obchodního řetězce Tesco obsahuje 47 procent jablečné šťávy, 23 procent mangového pyré a čtyři procenta pyré z mučenky. Levné druhy šťáv, jako je právě jablečná či hroznová, jsou ideálním nosičem podstatně dražších příchutí.
V současnosti je povinností výrobců uvádět na etiketách potravin jejich složky v pořadí odpovídajícím obsaženému množství. A i když v nápojích s příchutí liči, mučenky, manga či dalších druhů exotického ovoce může být dál podstatné množství jablečné šťávy, musí to jasně naznačovat jejich název - tedy místo mangového džusu jablečno-mangový džus.
Naopak slupky mučenky, které se běžně nejí, se testovaly jako způsob, jak dodat do jogurtů víc vlákniny, aby je pak bylo možné označit jako probiotické. V tomto případě se naopak exotická složka maskuje pod obyčejnějším označením, protože „vláknina“ zní lépe než slupky z mučenky.
Takže až si příště dopřejete jogurt s vysokým obsahem vlákniny, napijete se mangového džusu, anebo třeba jednoho dne i výrazně fialového mléka, všimněte si chameleonů vtělených do vašeho jídla. Můžete si je oblíbit, nebo se jim snažit vyhýbat, ale nejde neobdivovat vynalézavost těchto náhražek.