14. listopadu 2010 12:51 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Chcete si vychutnat víno a
přitom nevypadat jako snob?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ilustrační foto | foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny
I když o víně konzument nic moc neví, vždycky může to, že problematice rozumí, předstírat. Tak, jak to dělají praví vinní snobové. Nebo se rozhodne, že nebude ztrácet svůj čas předváděním se, a chopí se příležitosti si víno užít.

V průvodci pro vinaře začátečníky (v angličtině vyšel jako The Complete Idiot’s Guide to Wine) jeden z autorů radí: Kašlete na vinné snoby. Ti víc pozornosti věnují tomu, aby byli korektní, než tomu, aby si chuť vína užili.

Vyhlášeným místem pro vinné snoby je například pražská vinárna Bokovka, kterou společně vlastní režiséři Jan Hřebejk a David Ondříček, fotograf Tono Stano, designér Aleš Najbrt a výtvarník Stanislav Diviš. Mezi velké vinaře, kteří rádi demonstrují znalosti i v rámci svých knih, patří například spisovatel Michal Viewegh.

Podle autora publikace Jak blufovat o víně Harryho Eyrese se lidé často bojí užívat si víno z několika důvodů: myslí si, že aby vínu rozuměli, musí navštívit minimálně několik vinic ve Francii, musí mít doma vlastní sklípek (a nemyslí se tím kumbál pod schody) a nakonec by měli být schopni okamžitě určit bez přečtení etikety, odkud pochází víno, které právě ochutnali.

Podle Eyrese k tomu, aby si člověk víno užil, stačí jen několik věcí: nos - z devadesáti procent si víno vychutnáváme právě čichem. Jedním z nejlepších "nosů" v historii se mohl chlubit slavný španělský vinař a specialista na sherry Don Jose Ignacio Domecq y Gonzales (zemřel v roce 1997).

Rozeznávání vůně vína - ilustrační foto.

Obyčejnému člověku bude stačit, pokud zrovna nebude silně nachlazen. Další nezbytností je vývrtka. Existují různé druhy a Eyres radí vyhnout se všem s rukojetí v podobě matrjošky. Nejen staré dámy potom ocení takzvanou křidélkovou vývrtku, kterou otevře lahev každý, aniž by se zapotil.

Po otevření vína přichází na řadu sklenice: nezáleží až tolik na jejím tvaru. (Eyres nadneseně tvrdí, že nejdůležitější je, aby se dala dobře mýt.

Tedy čím jednodušší, tím lepší.) Víno se nalévá jen do třetiny sklenky. K pokročilejší výbavě potom patří dekantér: před podáváním by se mělo starší a červené víno přelít do speciální karafy, aby se trochu provzdušnilo a oddělily se usazeniny od čiré tekutiny.

Nestačí nechat jen lahev na chvíli otevřenou, protože plocha, ke které může vzduch, je příliš malá. Během dekantace se pomalu přelévá víno do karafy (u těžkých starších vín jen o něco málo větší, než je lahev), dokud se u hrdla neobjeví první usazeniny.

Vinařský slovníček

  • Buket - vůně vína, pocházející zčásti z moštu a zčásti se vytvářející během jeho vývoje. Při degustaci se uvolní, když konzument sklenkou trochu zakrouží. Může být ovocitý, kořenitý nebo živočišný či zemitý a další.
  • Pinot - francouzský výraz pro odrůdu rulandské (například Pinot Noir - Rulandské modré).
  • Dekantace - přelití vína do karafy. U starších vín, aby se oddělily usazeniny od čiré tekutiny, u mladších červených, aby se provzdušnila. Viniční trať - soubor souvislých pozemků, na kterých se pěstuje vinná réva.
  • Jakostní víno s přívlastkem - je nejvyšší kategorií vín České republiky vyráběných v souladu s aktuálním vinařským zákonem. Mezi základní požadavky výroby patří stanovená cukernatost hroznů, absence dodatečných přísad a použití hroznů maximálně tří různých odrůd. Druhy přívlastkových vín jsou (dělení podle cukernatosti použitých hroznů a dalších rysů): kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledové víno nebo slámové víno.

K mladým červeným vínům je pak nutné pustit trochu vzduchu, stačí přelévat do poloviny karafy a nechat hodinu stát. U bílého vína není dekantování nutné.

Eyres tvrdí, že na celém procesu není nic těžkého, jen se musí dělat pomalu a trochu připomíná "černou mši". Za lahev by se totiž správně měla umístit svíčka, aby se taniny ze dna lahve snáz odhalily. Podle něj jde spíš o efekt a atmosféru než praktičnost.

Sklípek a podávání

O vlastní sbírce pak správný "blufer" může mluvit už ve chvíli, kdy vlastní víc než jednu lahev. Skladují se položené nebo mírně směrem dolů, aby nevysychala zátka. Ideální teplota je podle něj kolem patnácti stupňů, což je v normální domácnosti těžko dosažitelné.

Jak se seznámit, pokud je muž v baru sám?

Ale stačí i konstantní teplota kolem dvaceti stupňů (lepší než výkyvy mez pěti a třiceti stupni). Nebo vypít víno dřív, než se stihne zkazit.
Teplota podávání vína by u sektů a šumivých vín měla být velmi nízká - mezi pěti a sedmi stupni.

Mladá bílá vína se podávají v teplotním rozmezí mezi 11 a 12 stupni, zralejší vína potom při teplotě 12 až 13 stupňů, růžová vína mezi 12 a 15 stupni. Lehká červená vína vyniknou nejlépe při teplotě 12 až 15 stupňů, vyzrálá při teplotě nejvýše 14 až 18 stupňů.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.