28. června 2012 15:15 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zapojte selský rozum a nekupujte
šmejdy, říká Roman Vaněk

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 14Diskuse
Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: Lidovky.cz
V kuchyni používejte selský rozum. To je nejčastější a zaručená rada gastronomického experta a šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. Ve svých kurzech učí lidi hlavně pokoře k surovinám.

Vaření není věda, chce to jen přemýšlet a více používat místní produkty. Kulinářský expert Roman Vaněk vaří z hlavy, občas ale použije recept. "V našich kurzech vaření říkám lidem, že v té správné gastronomii nejde o recepty. Jde o pokoru k surovinám, jejich pochopení a o kuchařskou techniku. Zvládnou-li kuchařskou techniku, recepty přijdou samy," řekl v on-line rozhovoru pro server Lidovky.cz.

ČTĚTE CELÝ ROZHOVOR:

A co děláme v kuchyni špatně? "Bojíme se dvou magických slov - složitost jednoduchosti," vysvětlil. Nejčastěji hovořil o takzvaném selském rozumu, který nám mnohdy chybí. "Občas by stálo za to zajít za našimi prapředky a zeptat se: Babi, co dělám blbě?," poradil Vaněk.

Velký problém je podle něj závodní stravování. Firmy vybírají dodavatele jídla zásadně podle ceny, což se rozhodně promítne na jeho kvalitě. "Devadesát procent jídel pochází z prášku. Dřív nebo později vám začne být blbě. Až v této zemi zaměstnavatelé pochopí, že jídlo = dobrá nálada = výkon = zdraví, bude lépe," říká Vaněk.

Rozhodně ale chápe, že ne vždy mají matky od rodin čas vařit tak pečlivě jako špičkoví šéfkuchaři. "Jestli-že přijde máma utahaná z práce, vyzvedne z družiny jedno dítě, doveze na kroužek druhé dítě, mezitím musí strčit špinavé prádlo do pračky, a očekává se, že taťka přijde hladový z práce, logicky nezačne zakládat telecí vývar z hovězí oháňky, ale samozřejmě sáhne po nějakém koupeném bujónu. Proč ne? Nejsem militantní debil," dodává.

ČTĚTE TAKÉ:


Od kuchaře ale poctivou polévku očekává. "Je jejich prací udělat polévku z kuřete s domácími nudlemi každý den. Do družiny pro dítě nemusí," řekl Vaněk s úsměvem. Pokud by mu ale v restauraci přinesli na porcelánovém talířku Maggi, zeptal by se kuchaře, jestli nedůvěřuje tomu, co vyrobil, že mu dávájí příležitost polévku 'zprznit' Maggi. "Dobře udělané jídlo není třeba dochucovat," vysvětlil.

Gastronomie je podle jeho slov živý, nekončící příběh palet chutí a vůní. A jaké české jídlo on preferuje? "Chutná mi jídlo, stejně jako život. Nemám oblíbené české jídlo, ale pokud si mohu vybrat, vždy sáhnu po španělském ptáčkovi, nevím proč," uzavírá šéf kulinářského institutu.

  • 14Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!