2. března 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Chytáky na jídelním lístku.
Jak se neztrapnit v restauraci?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 18Diskuse
Vybírání z jídelního lístku | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vybírání z jídelního lístku | foto: Shutterstock
Představte si, že přijdete do restaurace a obsluha vám k večeři doporučí filírovaná kachní prsa s gratinovanou zeleninou a pošírovanými knedlíčky. Jako zákusek vychválí soufflé s klevelou a na závěr večera přinese digestiv. Jsou pro vás gastronomické výrazy španělskou vesnicí a stydíte se, když se máte zeptat číšníka? Server Lidovky.cz přináší první díl seriálu o překážkách, které vás čekají v restauracích.

Pokud se v gastronomické hatmatilce nevyznáte a musíte se ptát číšníka na každou druhou položku na jídelním lístku, jistě to není příjemný pocit. Ne vždy by měl být ale zahanben host. Často je vina na druhé straně a chybují především restaurace.

"Jídelní lístek by měl být aspoň elementárně srozumitelný. V každém oboru existuje profesní řeč a když se celý život pohybujete v takovém prostředí, snadno můžete u psaní jídelního lístku zapomenout na to, že tomu lidé nerozumějí," vysvětluje šéfkuchař Roman Paulus z restaurace pražského hotelu Alcron.

Seriál "Jak se neztrapnit v restauraci":

Pouští muž ženu první ve dveřích do restaurace? Jaké víno si objednat ke steaku z tuňáka? Jak se správně vyslovuje slovo "ratatouille" a co to je? Jaké vysoké spropitné dávat číšníkům? Server Lidovky.cz přináší seriál o tom, jak se vyhnout trapasům v restauracích. Přečtěte si první díl o gastronomických termínech.

A co dělat, když už se vás číšník třikrát přišel zeptat na objednávku, ale vy si pořád ještě nejste jistí, co vám po objednání vlastně přinesou na talíři? Seberte odvahu a s obsluhou se poraďte. "Není vůbec trapné, když host něčemu nerozumí a zeptá se. Ostuda je spíš to, když se host zeptá a obsluha mu to není schopná vysvětlit," shrnuje Paulus.

Co za pojmy byste měli znát?

  • Al dente – na skus. Výraz pro označení stavu těstovin, které jsou uvařené, ale ne úplně měkké.

  • Anna brambory – příloha označující brambory dušené na másle.

  • Annette brambory – obdobná úprava brambor jako anna brambory, podávané jsou s nasekanou cibulkou a sýrem.

  • Antipasti – předkrmy (antipasti se skládá z potravin typických pro Středomoří, často jsou to houby, olivy, šunka, chřest aj.).

  • Aperitiv – alkohol podávaný před jídlem, připraví žaludek na trávení a vyvolává hlad.

  • Blanšírování – úprava zeleniny, kdy se krátce spaří ve vroucí vodě a ihned vloží do ledové vody.

  • Bridírování – ovazování ryb při tepelné úpravě tak, aby neztratily tvar.

  • Býčí srdce – druh rajčat

  • Couvert [kuvert] – poplatek za stolování, pečivo, dochucovadla aj.

  • Digestiv – alkohol podávaný po jídle, aby ulehčil trávení.

  • Dranžírování – porcování masa

  • Filírování – krájení na plátky

  • Flambování – opalování pokrmů aromatizovaných alkoholem. Provádí se jako konečná fáze úpravy jídla.

  • Frapování – ochlazování sklenic ledem. Do sklenice se vloží kousek ledu a krouživým pohybem se rozpohybuje tak, aby se sklenice pomalu ochladila.

  • Gratinování – zapékání jídla s omáčkou nebo se sýrem.

  • Klevela – teplá ovocná omáčka

  • Mousse – lehká pěna (sladká – třeba čokoládová, slaná – třeba sýrová).

  • Pont neuf [pont nef] – příloha. Brambory nakrájené na silné hranolky s jednou stranou klenutou. Servírují se na mase jako most.

  • Pošírování – způsob úpravy jídle v horké (ne vařící) vodě. Upravují se tak třeba vejce nebo knedlíčky.

  • Sorbet – ledová ovocná šťáva či lehká ovocná zmrzlina

  • Soufflé [suflé] – nadýchaný nákyp, nejčastěji z ochucených našlehaných bílků

  • Šámbrování – nahřívání sklenic a pomalé oteplování nápojů

Michaela Černá
  • 18Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz