Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Cigarety z hospod zmizí přirozeně, tvrdí sekretář Asociace hotelů a restaurací

Česko

  8:29
PRAHA - Generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek uvítal, že ve středu neprošel zákaz kouření v restauracích. Zakouřené restaurace podle něj vymizí samy od sebe, protože je hosté prostě nechtějí.
Cigareta, ilustrační foto

Cigareta, ilustrační foto foto: Alžběta JungrováLidové noviny

Po rozhodnutí poslanců jste uvedl, že i bez plošného zákazu kouření bude za pět let většina restaurací nekuřácká. Opravdu jste o tom přesvědčen?
Ten trend je jednoznačný. Jestli to bude za pět let přesně sedmdesát nebo osmdesát procent nekuřáckých podniků, to ale neumím říct.

Podle čeho to odhadujete?
Nedošli jsme k tomu statisticky, ale trendově. Taková prostě je situace. Ještě před deseti lety jsme mohli vidět hotely, které byly plně kuřácké nebo v nich bylo minimum nekuřáckých pokojů. Dnes je valná většina hotelů plně nekuřácká, ostatní mají alespoň nekuřácké části. Hosté prostě nevyhledávají pokoje, kde byl předtím kuřák a je to tam cítit. Stejná situace je u restaurací. Dnes už spousta lidí nechce jít do restaurace a být cítit kouřem.

Týká se ten trend všech typů restaurací?
Tam, kde se podává jídlo, a to je myslím základní problém, určitě. Bohužel se v této diskusi mluví o restauracích plošně, ale pod tím slovem se skrývají i pivnice, bary a tak dále. Pro mě osobně je zcela normální, že kde se podává jídlo, tam se nekouří. Na druhou stranu si dovedu představit „cigar klub“ – bar, kde se prodávají doutníky, ve kterém je zákaz kouření nesmysl.

Členy vaší asociace jsou hlavně hotely a pak restaurace vyšší kategorie. Jsou i mezi nimi dosud kuřácké podniky?
Je jich skutečně jen minimálně. Výjimkou jsou třeba řetězce s pivním barem, kde bývá vyhrazená místnost pro kuřáky.

Co říkáte tomu návrhu, který byl přijat, tedy označování kuřáckých hospod nálepkami?
Je neštěstí, že se zákon takto pozměňovacími návrhy mění. V expertním týmu na ministerstvu zdravotnictví se přitom předtím projednával španělský model. Ten říká, že nekuřák musí mít svůj vyhrazený prostor, pokud není ta restaurace velmi malá, kde není možné udělat stavebně oddělený prostor. To je případ barů. S plošným zákazem kouření ale  nesouhlasím. Je to otázka trhu, ten by měl rozhodovat.

Ti, kdo prosazují úplný zákaz kouření v restauracích, tvrdí, že trh tak rychle nezafunguje...
Pokud mají na mysli klasické vesnické hospůdky, kam si místní chodí zahrát karty a podívat se na hokej, můžou mít pravdu. Obhájci plošného zákazu kouření se ohánějí často rodinou s dětmi. Taková rodina si podle mě nepůjde večer sednout do takovéto hospody. Bude hledat místo, kde se může najíst. Tam je legitimní, aby ta restaurace byla nekuřácká, měla třeba dětský koutek – a to vše vzniká přirozeně.

Kromě hostů má ale zákaz kouření ochránit i zaměstnance.
Zaměstnanci jsou pádný argument, to je bez debat. I přesto, že většina lidí do toho oboru jde s tím, že se v hospodách kouří a že jim to nevadí.