Cizrna nahradí i maso. Vyzkoušejte 5 nej receptů

Cizrna - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
26. března 2011   7:00,  aktualizováno  28.3 | Lidovky.cz
Cizrna, neboli hrách římský, je u nás stále ještě nedoceněnou luštěninou. Přitom obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. O cizrně se říká, že je schopna vegetariánům nahradit maso. Připravují se z ní polévky, saláty a dušené pokrmy. Cizrna se využívá hlavně ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni - nejznámější je pomazánka zvaná Hummus.

Cizrnová polévka
Ingredience: 1 konzerva cizrny (400 g), 2 velké mrkve, 1 velká cibule, lžička strouhaného zázvoru, stroužek česneku, litr zeleninového vývaru, lžička koření garam masala, olej, sůl, pepř

Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Přidejte koření garam masala a asi minutu míchejte. Zalijte vývarem a přidejte nakrájenou mrkev. Po deseti minutách vaření přidejte scezenou cizrnu. Polovinu polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečenou bagetou nebo pita chlebem.

Cizrnové karbanátky - falafel
Ingredience: 400 g konzerva cizrny (slitá),1 červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hl. mouky, 1 hrst nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru (můžeme přidat i půl lžičku mletého chilli), 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Příprava: Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťe kmínem a solí. Těsto nechte odležet v chladničce, z hmoty pak rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany do zlatova. Podávejte s pitou a listovými saláty.

Salát s kuřecím masem a cizrnou
Ingredience: 600 g cizrny, 250 g čerstvého špenátu, 6 cherry rajčátek, 1 kuřecí prsní řízek, olivový olej, stroužek česneku, sůl, citrón

Příprava: Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Listy špenátu opereme, osušíme a nasekáme, cherry rajčátka rozpůlíme. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a na oleji osmahneme. Přidáme nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, rajčátka a špenát. Promícháme a chvilku podusíme, až je špenát měkký. Salát podáváme teplý, zakápneme trochou citrónové šťávy.

Hummus
Ingredience: 500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citronu, 1 velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody

Příprava: Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte.

Dip: Hrst na jemno nakrájené petrželky smíchejte s nasekaným česnekem a paprikou. Osolte a zalijte extra panenským olivovým olejem.

Podrobný postup přípravy hummusu

Cizrna po staročesku
Ingredience: 250 g balíčku cizrny, 2 stroužky česneku, 1 hrst čerstvé petrželky, 1 lžíce másla

Příprava: Cizrnu přes noc namočte, poté ji slijte a vařte v čisté neosolené vodě asi 45 minut. Poté cizrnu slijte, osušte a na suché pánvi opékejte asi deset minut. Přidejte máslo, nasekaný česnek a petrželku. Dochuťte čerstvě namletým pepřem a ještě dvě minuty opékejte. Staročeská cizrna je ideální jako příloha k masu.

glu Gabriela Kolinová (Lukáčová)
diskuse (1)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
A. demeková Ja som nemala tahini na nátierku 14:14 4.11.2012

Počet příspěvků: 1, poslední 4.11.2012 02:14 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

V Praze vyrostl symbolický hřbitov za padlé na Majdanu
Maserati slaví 100. výročí. Skvosty jsou k vidění v Praze
Boston je silný! Rok po atentátu slaví město traťový rekord
Hasiči bojovali s požárem v galvanovně
Velikonoční mše: Papež František vyzval svět k míru
Vévodkyně Kate si v Austrálii vyzkoušela stíhačku
Papež zahájil křížovou cestu, svět se připravuje na Velkou noc
Gesto pokory na Zelený čtvrtek. Papež František umyl nohy dvanáctce handicapovaných

Zpět na článek:Cizrna nahradí i maso. Vyzkoušejte 5 nej receptů

Klíčová slova: cizrna,





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI