Cizrna nahradí i maso. Vyzkoušejte 5 nej receptů

Cizrna - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
26. března 2011   7:00,  aktualizováno  28.3 | Lidovky.cz
Link
Link
Cizrna, neboli hrách římský, je u nás stále ještě nedoceněnou luštěninou. Přitom obsahuje důležité bílkoviny, vápník a další potřebné minerály. O cizrně se říká, že je schopna vegetariánům nahradit maso. Připravují se z ní polévky, saláty a dušené pokrmy. Cizrna se využívá hlavně ve středomořské a blízkovýchodní kuchyni - nejznámější je pomazánka zvaná Hummus.

Cizrnová polévka
Ingredience: 1 konzerva cizrny (400 g), 2 velké mrkve, 1 velká cibule, lžička strouhaného zázvoru, stroužek česneku, litr zeleninového vývaru, lžička koření garam masala, olej, sůl, pepř

Příprava: Na oleji osmahněte cibuli, nasekaný česnek a zázvor. Přidejte koření garam masala a asi minutu míchejte. Zalijte vývarem a přidejte nakrájenou mrkev. Po deseti minutách vaření přidejte scezenou cizrnu. Polovinu polévky rozmixujte tyčovým mixérem a vraťte zpět. Osolte a opepřete. Polévku můžete podávat s opečenou bagetou nebo pita chlebem.

Cizrnové karbanátky - falafel
Ingredience: 400 g konzerva cizrny (slitá),1 červená cibule, 2 stroužky česneku, vejce, 2 lžíce hl. mouky, 1 hrst nasekané čerstvé petrželky, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička mletého koriandru (můžeme přidat i půl lžičku mletého chilli), 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Příprava: Cizrnu slijte, osušte a rozmačkejte. Smíchejte s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekanou petrželkou a kořením. Dochuťe kmínem a solí. Těsto nechte odležet v chladničce, z hmoty pak rukama tvořte karbanátky. Na pánvi zahřejte olej a opékejte 3 minuty z každé strany do zlatova. Podávejte s pitou a listovými saláty.

Salát s kuřecím masem a cizrnou
Ingredience: 600 g cizrny, 250 g čerstvého špenátu, 6 cherry rajčátek, 1 kuřecí prsní řízek, olivový olej, stroužek česneku, sůl, citrón

Příprava: Cizrnu slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Listy špenátu opereme, osušíme a nasekáme, cherry rajčátka rozpůlíme. Kuřecí maso nakrájíme na kousky a na oleji osmahneme. Přidáme nakrájený česnek, slitou cizrnu, sůl, pepř, rajčátka a špenát. Promícháme a chvilku podusíme, až je špenát měkký. Salát podáváme teplý, zakápneme trochou citrónové šťávy.

Hummus
Ingredience: 500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citronu, 1 velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody

Příprava: Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte.

Dip: Hrst na jemno nakrájené petrželky smíchejte s nasekaným česnekem a paprikou. Osolte a zalijte extra panenským olivovým olejem.

Podrobný postup přípravy hummusu

Cizrna po staročesku
Ingredience: 250 g balíčku cizrny, 2 stroužky česneku, 1 hrst čerstvé petrželky, 1 lžíce másla

Příprava: Cizrnu přes noc namočte, poté ji slijte a vařte v čisté neosolené vodě asi 45 minut. Poté cizrnu slijte, osušte a na suché pánvi opékejte asi deset minut. Přidejte máslo, nasekaný česnek a petrželku. Dochuťte čerstvě namletým pepřem a ještě dvě minuty opékejte. Staročeská cizrna je ideální jako příloha k masu.

glu Gabriela Kolinová (Lukáčová)
diskuse (1)
Poslat mailem
Vytisknout
Tip redakci

Ing. Ľubomír Bartoš
Pracovník studia

Ing. Ľubomír Bartoš
Hl. m. Praha, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Jihomoravský kraj

REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ,
NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS REGISTRACE

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07.Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.
A. demeková Ja som nemala tahini na nátierku 14:14 4.11.2012

Počet příspěvků: 1, poslední 4.11.2012 02:14 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Prohlédněte si fotogalerii

Netradiční kalendář Dukly. Místo Saudka se sportovci nafotili sami
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Miloš Zeman navštívil českou expozici na Západočínském mezinárodním veletrhu
Udivující barvy i tvary. Snímky vědců odhalují neviditelný svět
Radost i zklamání. To vše patří k senátním volbám
Do sv. Ignáce se s Pavlem Landovským přišli rozloučit herci i disidenti
Protesty v Hongkongu
Podívejte se na oceněné fotografie z Czech Press Photo

Zpět na článek:Cizrna nahradí i maso. Vyzkoušejte 5 nej receptů

Klíčová slova: cizrna,





PŘEJDĚTE NA MOBILNÍ VERZI