Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Co děláme v kuchyni špatně? Ptejte se Romana Vaňka

Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu.

UKONČENO

Ve svém pořadu Peklo na talíři tepe tuzemskou gasronomii. Češi prý ztratili pokoru k surovinám a jsou plniči za každou cenu. Proč je tomu tak? A co bychom měli v našich jídelníčcích zlepšit? Ptejte se šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, na vaše dotazy odpoví ve čtvtek 28. června od 10:30.

položených otázek: 88 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Přehled položených otázek

OTÁZKA (28.6.2012 10:53) tomáš
dobrý den, potěšil mě díl vašeho seriálu o kávě. jen jsem ještě postrádal nějaký konkrétní tip, kde teda kávu ano, po tom oprávněném odsouzení šmejdů.
OTÁZKA (28.6.2012 10:53) Ivana K.
Jak je to s olivovými oleji? Je vždy nejdražší skutečně nejlepší? A je vhodné používat olivový olej nejen do salátu, ale případně i na smažení? Děkuji za odpověď.
OTÁZKA (28.6.2012 10:49) JUDr. Marek Kalina
Dobrý den, nevíte jak dopadla myšlenka vzniku velké potravinářské tržnice na Vinohradské, kterou propagoval kdysi i Zdeněk Pohlreich? Pěkný den.
OTÁZKA (28.6.2012 10:22) Anonym
Dobrý den, pan Vaňku. Velmi si vážím Vašich názorů a mám několik otázek. 1. Zajímalo by mě, kam byste doporučil jít v Praze na brunch? 2. A byl už jste v hospůdce u Štěpána? Co tomu říkáte? 3. Je nějaké jídlo, ke kterému jste musel dozrát?
OTÁZKA (28.6.2012 10:00) Láďa
Dobrý den, předem bych Vám chtěl říci, že vám velmi fandím....boj za dobrou kuchyni mi tak trochu připadá jako boj s větrnými mlýny. Opravdu dobrých restaurací je u nás jako šafránu. Nejhorší situace při cestách ve městě kde to člověk nezná a jde se většinou najíst do první restaurace na náměstí na kterou narazí. Nezřídka je mu špatně a těžko ještě druhý den ráno. Hodne síly a energie. Láďa
OTÁZKA (28.6.2012 9:57) Jan Junák
Nechystáte větší medializaci toho, jak vypadá lidský organizmus po každodenním požívání nejlevnějších plničů žaludků, že to vede až k rakovinám tlustého střeva, v kterých jsme na jedním z prvních míst. Myslíte si se podaří předělat "čecháčkovského spořílka", který by chtěl stále rohlík za padíka a máslo za deset, aby si připlatil a jedl opravdu kvalitní suroviny? Všichni nadávají jaká je nekvalita potravin, ale stejně si koupí ten nejlevnější "plnič" .... Děkuji a fandím Vám
OTÁZKA (28.6.2012 8:53) Master
Dobrý den, můžete mi doporučit dobrou restauraci v Hradci Králové, pokud znáte? Jinak děkuji za osvětu. Jste sympatický člověk. Nenechte se otrávit výroky typu: "Ať nám nekecá do toho, co jíme"
OTÁZKA (28.6.2012 8:48) MichalzHK
Dobrý den pane Vaňku, jak hodnotíte jako kuchaře pana Kašpárka, resp. jeho pořad (Co bude dnes k večeři,tv barrandov) ?
OTÁZKA (28.6.2012 6:10) Pavel, Klatovy
Často je slýcháno ve spojení s kuchyní v restauracích i např. soukromou malovýrobou uzenin slýcháno slovo "domácí". Domácí guláš, domácí svíčková, domácí klobásky a podobně. Provozuji malou jídelnu a řeznictví na maloměstě, kde vaříme svíčkovou tak, jak ji dělávala doma moje mamka, zelí vaříme přesně podle mojí babičky a polévku vždy a zásadně z vývaru a čerstvé zeleniny. Těstoviny do polévky vyválíme a nakrájíme pěkně ručně na stole a knedlíky děláme z vajec, mouky a droždí. Bez "magi", masoxu a jiných instantních "kravin". Klobásy vyrábíme jen a jen z masa, uzené nedokážeme tak, abychom z kila masa udělali dvě kila uzeného. Pravda, uměli bychom to, ale nechceme. Přesto bychom fasovali pokuty jednu za druhou, kdybychom použili slovní spojení jako domácí kuchyně, domácí knedlíky, domácí guláš či domácí klobobásky a o uzeném domácím ani nemluvě. Co si myslíte o takovém způsobu použití slova domácí to či ono? Druhou věcí je šílená touha čechů nakupovat všechno "levně" a hodnotu takové "levnosti" dokonce určovat. Guláš vaříme poctivě z čerstvé hovězí kližky, byť vepřová plec stojí polovinu a přesto je pro spoustu "lidí" poctivej guláš za 69,- "...předraženej...". Co si myslíte o nechuti českých lidí zaplatit za práci druhého člověka? Díky a hodně zdaru v konání osvěty a vřelý pozdrav "Domácímu knedlíku zdar!" Vašemu panu kolegovi Pohlreichovi... :-)
OTÁZKA (28.6.2012 0:06) Milan Plzeň
Jak vařit levně z kvalitních surovin a nemuseli maminky obalovat knedlíky v trojobalu neboť mají hluboko do kapsy,neni to jednoduché,bohužel,děkuji
OTÁZKA (27.6.2012 21:54) Jana P.
Dobrý den, děkuju za službu, kterou děláte pro českou gastronomii. A chci se zeptat, jestli si také myslíte, že to najednou u nás vypadá tak, že je tu menší, ale ne malá skupina lidí, kteří jsou prakticky na vaší straně, ponořili se do vaření a poznávání gastronomie, ale stále je tu spousta a většina lidí, kteří si stejně na tu svojí vepřovou konzervu nenechaj šáhnout, i když už vědí, že maso snad ani neobsahuje. Máte pro tuhle skupinu lidí nějaký recept, jak je naučit o jídle přemýšlet? A myslíte, že když tlak na výrobce sílí, začínají produkovat kvalitnější potraviny, nebo je to zatím nechalo chladnými?
OTÁZKA (27.6.2012 21:16) Lucie
Mě by zajímalo, kde berete tolik energie na tak vyčerpávající osvětu, když se pak stejně dozvíte jen "jsem matka, nemam čas/peníze/energii" případně "zkuste si žít s mým platem"? =D P.S. pro ty, co nerozumí psanému textu ani mluvenému slovu a ohání se tím, jak nemůžou vyhazovat jídlo. Nikdo snad nikdy nekritizoval zpracování zbytků. Ale proč to nezpracovat rychle, jednoduše, levně a přitom jedle? Proč místo toho vytvářet energetické bomby bez jediný slušný výživový hodnoty?
OTÁZKA (27.6.2012 20:09) Anna Kořenová
Co je to "gasronomie"?
OTÁZKA (27.6.2012 19:40) Michal
Pane Vaňku, těším se, až si zajdu koupit Vaši kuchařku české kuchyně. Kde se dá kvalitně v Praze najíst z české kuchyně? Nemyslím tím, za ceny pro turisty a pochybnou kvalitu. Svíčková na smetaně už není co bývala, ale potěšila mě osobně více "U Medvídků" než v "Kavárně Slavia". Nejraději mám svíčkovou od babičky, ale zjistil jsem, že když si ji udělám sám, tak mi chutná tak jak chci, i když ostatní říkají, že nechutná jako ta pravá. Tak už se těším na tu kuchařku, a udělám ji podle Vás. Michal
OTÁZKA (27.6.2012 19:26) Andrejský
Dobrý den, můžete nám poradit, jak poznat kvalitní suroviny? Prostřednictvím ceny určitě ne, známe předražené hnusy. Jménem výrobce se mnohdy řídit také nelze. Tak jak na to? Proč jsou třeba v Německu potraviny nesrovnatelně kvalitnější a hlavně levnější než v ČR? Zkusil jste někdy v poslední době ochutnat například české salámy, šunku, párky apod.. Co říkáte na uzené maso s obsahem 60% masa na pultech apod. Co s tím?
OTÁZKA (27.6.2012 18:55) Petr
Mám pocit, že je u nás kolem jídla vládne dost hysterie. Krmit dítě osmaženými věcmi je samozřejmě nesmysl, ale když si dospělý člověk jednou za čas udělá na pánvi knedíky s vejcem a dá si tomu okurku, je špatné? A to se to jídlo od obalovaných knedlíků nijak neliší. Všechno je o míře. Jíst bych to každý týden nechtěl.
OTÁZKA (27.6.2012 17:42) princezna
Pane Vaňku, já chci vědět, proč máte pokožku kolem očí tmavší!
OTÁZKA (27.6.2012 16:08) Kamil
Mate pravdu, ze potraviny nejsou v Cesku moc kvalitni, ale v poradu Sef na grilu pan Pohlreich nedodrzuje vubec zakladni hygienicke navyky.Kraji syrove maso nozem, ktery v zapeti pouzije na krajeni zeleniny a ani ho neomyje.V ruce tvaruje maso na hamburger a bez umyti rukou promichava zeleninu.Co tomu rikate?
OTÁZKA (27.6.2012 15:53) marek
Nevíte, proč tolik nemám rád, když mi někdo kafrá do toho, co jím?
OTÁZKA (27.6.2012 15:40) Lukáš Vyoral
A ještě jedna otázka, nechtěl byste poradit českým menzám a školním jídelnám, jak dobře vařit? :D Polévka s příchutí uzených ponožek pravda nepatří mezi dobrá jídla na vysokoškolský oběd :D Děkuji, Lukáš Vyoral.
OTÁZKA (27.6.2012 15:38) Lukáš Vyoral
Vážený pane Vaňku, se zájmem jsem sledoval Vaše istruktážní videa o "pseudovýrobcích", například kečupu vodovité konzistence, jímž jsem byl kdysi sám nachytán. Podle mne by bylo nejlépe učinit velký nákup takovýchto "pseudopotravin" a poslat řediteli příslušného obchodního řetězce s otázkou, zda by z nich něco dokázali připravit:D a pokud ne, aby to neprodávali. Co se týče článku a videa o "obalovaných knedlících apod." - souhlasím s Vámi pouze zčásti. Některá "jídla" se opravdu nedají pozřít; jedl jste však někdy knedlíky s vejci? Výborná bezmasá večeře. (Pokud se ovšem nejí každý den.) A teď poraďte matkám a studentům, kteréžto skupiny neoplývají vysokými příjmy, jak kvalitně a ne-šuntově vařit. (Osobně to řeším na koleji stylem "brambory na 1000 způsobů.) Děkuji, Lukáš Vyoral, student.
OTÁZKA (27.6.2012 14:53) Jarka
Myslíte si, že někdy v budoucnu budou i v českých supermarketech k dostání kvalitní potraviny za příznivé ceny pro všechny občany, podobně jako je tomu teď na Západě? J.
OTÁZKA (27.6.2012 14:51) Šárka
Máte nějaký tip, kde v Praze nakupovat skutečně kvalitní ovoce, zeleninu, maso a ryby? Děkuji!
OTÁZKA (27.6.2012 14:18) Ondřej Gajoš
Dobrý den pane Vaňku, držím Vám palce ve vašem boji proti blafům, které nás všude kolem obklopují. Věřte, že v tom nejste sám, vím, o čem mluvím, neboť denně obědvám ve firemní kantýně SODEXO na Radlické. Chtěl bych se Vás zeptat, můžete doporučit nějaké kvalitní řeznictví, kde nakupovat maso? Děkuji.
OTÁZKA (27.6.2012 14:05) Jarda
Pane Vanˇku nechtěl by jste se živit něčím jiným?
OTÁZKA (27.6.2012 13:58) Paul
Dobry den, chystate pokracovani vasi knihy "poklady ceske kuchyne"?? osobne bych se za to primlouval ... Po tom, co jsem uvaril (a musim rict, ze presne podle receptu) Vas gulasek ... pochopil jsem , ze v urcitych vecech se proste NESMI experimentovat a clovek musi poslechnout, toho , kdo proste umi ten klasickej "hospodskej" tmavej jak bota. Tesim se na dalsi Vase recepty preji pevne zdravi. PS: Musim se priznat ... byl jsem skeptik a Vasi knihu si stahl jako pdf. ... ale dalsi dil si uz koupim :) S pozdravem P.H.
OTÁZKA (27.6.2012 13:57) hynek
Jak správně reagovat, když Vám obsluha jako gnocchi přinese připálené přepůlené krokety? Já měl tmu, pryč byla moje vrozená asertivita a smysl pro ironii. Já ho vážně chtěl mlátit. ( dva roky zpátky, Votice, náměstí ) Přeji pěkný den a dobrou chuť.
OTÁZKA (27.6.2012 13:26) Luděk
Jak donutit manželku, třeba při vaření brambor, aby použila pokličku a vypla sporák včas?
OTÁZKA (27.6.2012 13:05) Tomáš
Dobrý den, pane Vaňku, mnoho evropských zemí má své tradiční výrobky, především sýry a uzeniny, na které jsou místní obyvatelé náležitě pyšní. Vyzdvihl byste i nějaké takové české výrobky, jejichž původ a recepturu bychom si měli hýčkat a chránit a na které můžeme být pyšní? Snad kromě olomouckých syrečků a pražské šunky se mi zdá, že nic vyloženě "našeho" nemáme. Spíš samé české varianty světových potravin (eidem, hermelín, čabajka atd.). Děkuji za odpověď
OTÁZKA (27.6.2012 12:53) Kateřina Pavlátová
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak upravit chobotnici na gril/na pánev, tak, aby byla měkká. Je nutné ji vždy předvařit? Nebo naložit? A druhá otázka, můj přítel pořád dokola jí kvůli dietě kuřecí prsa s rýží, neporadil byste mi nějaký dobrý, zajímavý, dietní recept, jak je upravit, aby měl změnu? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Pavlátová
OTÁZKA (27.6.2012 12:39) R. Cyprich
Dobry den, pred casem byla na Cuketka.cz sahodlouha diskuze ohledne konvenience. Sokovalo me jednak nuceni kucharu v radobyelitni soutezi Kuchar roku pouzivani tohoto moru ceskych restauraci a druhak neuveritelne hulvatske braneni pouzivani techto veci samotnymi sypac...ehm totiz spickovymi kuchari. Podle me jdou spatnym prikladem ostatnim kucharum, presne ve stylu maleho ceskeho rybnicku "no a co, kdyt to tak delaj i ty nejlepci, voe". Co si o tomto chovani a smerovani myslite vy?
OTÁZKA (27.6.2012 12:22) Karel G.
Věc: solení vody na těstoviny. S množstvím nemám problém - solím skutečně na "mořskou vodu" mořskou solí bez jódu. Ale když podle doporučení ponechám solení vody na dobu až začne vřít, občas na ni zapomenu. Raději tedy solím vodu hned po naplnění hrnce vodou. Je v tom opravdu zásadní rozdíl? Jesti ano - jaký? Děkuji a držím palce vašemu boji s kulinární "debilitou". Udělal jste zatím pro tuto zemi a její obyvatele více než všichni presidenti dohromady :-) Karel
OTÁZKA (27.6.2012 11:00) J
Znáte knihu Hřbitov na talíři od J.Šťastného o éčkách a potravinách?
OTÁZKA (27.6.2012 10:58) Aneta
Dobrý den, při rodinném vaření není vždy možné dodržovat ÚPLNĚ všechny zásady správného vaření, jak je vy (i jiní kuchaři) představujete. Uznáváte, že matka rodiny musí občas "klesnout pod vaši úroveň"?
OTÁZKA (27.6.2012 10:33) Petra Válová
Dobrý den, chci se zeptat, co je pravdy na tom, že indiánské ženy v jižní americe přidávaly do pokrmů mužské sperma na posílení imunity. Děkuji za odpověď
OTÁZKA (27.6.2012 10:30) Jiří
Dobrý den, není problémem naší kuchyně naprostá klamavost názvů? Svíčková se nedělá ze svíčkové, guláš není guláš - ale spíš perkelt, v restauracích nabízejí boršč bez červené řepy, cordon blue (psáno často gordon) z kuřecího masa atd. atd. Neměli bychom se více zamýšlet nad názvy pokrmů?
OTÁZKA (27.6.2012 10:30) Jarda
Nezda se Vam, ze udelat si z jidla smysl zivota je trosku slabomyslne ?
OTÁZKA (27.6.2012 9:28) Helena
Dobrý den, hledala jsem otázku z titulku, ale nikdo ji zatím nepoložil. Tak se tedy ptám já - Co dle Vašeho názoru děláme v kuchyni špatně? Máte mou podporu ve Vašich názorech ohledně potravin, držte se!
OTÁZKA (27.6.2012 8:47) Standa
Dobrý den pane Vaňku, letos v půlce dubna jsme byli s přáteli v Londýně a viděli jsme Vás přes výlohu kousek od Picadilly, jak se zájmem cosi fotíte v jedné místní cukrárně. Jezdíte pro inspiraci do Velké Británie, o které zlí jazykové tvrdí, že jejich jediným národním jídlem, je holandský řízek?.....:-) Děkuji za odpověď, držím Vám palce a přeji hodně štěstí.
OTÁZKA (27.6.2012 8:37) andrej bednár
Podíval jsem se na váš životopis. Vy jste vlastně samouk. Kde berete odvahu hodnotit a kritizovat gastronomii? Kdo financuje Váš institut? Berete granty?
OTÁZKA (27.6.2012 8:15) Zdenek Macicek
Dobry den, jak "spravne" udelat knedlik s vejcem a co rikate na kvetakovy mozecek?
OTÁZKA (27.6.2012 8:11) Jiří Šrámek
Šedesát procent lidí musí uvařit oběd, za cenu do dvaceti korun za porci.Nejsou jim vaše recepty výsměchem,ať co do velikosti porcí a ceny za ně?
OTÁZKA (27.6.2012 6:52) JIrka
Děkuji za pořad Peklo na talíři, je výborný. Budete v něm pokračovat? Nebudete v něm uvádět potraviny, které jsou dobré a zdravé stejně jako např. s těma citronkama? Člověk se sám v tom složení nevyzná a nerozumí jak funguje modifikovaný škrob, glukozofruktozový sirup a mnoho dalších tajemně označených přísad přísad...
OTÁZKA (26.6.2012 14:36) A.Ponížil
Nedávno jste silně zkritizoval knedlíky v trojobalu, a o knedlících s vejcí jste se vyjádřil, že je to geniální jídlo. Proč je jedno špatné a druhé geniální, když je obé přihřívané
OTÁZKA (26.6.2012 14:04) Lili
P:okladate Ameriku ci Kanadu za vyspelou zemi? Jestlize ano, co rikate jak tomu jak zivi deti tam? Burakove maslo, "peanutbutter" na bily chleba s marmeladou nebo parek v rohliku s ketchupem. To byla denni nabidka ve skolce. Ve skolach teple jidlo neexistuje, deti jedi jen to co si kdo prinese a vyuka je to pul ctvrte. Maminky praktickyh nevari, kupuji vse hotove. Ja osobne si myslim, ze nase maminky jsou stale nejlepsi na svete i kdyz treba jejich smazene jidla nejsou vzdycky idealni, ale urcite tak nevari kazdy den. Chutne a zdrave polevky jsou pro kazdou hrackou, kdezto pro severoamerickou matku velku vedou...
OTÁZKA (26.6.2012 14:03) DeeKey
Zdravím Vás, co říkáte na švédský Surströmming? Mám doma konzervu, ale netroufám si ji otevřít.
OTÁZKA (26.6.2012 12:00) Honza
Dobrý den. Vidél jsem v tv slavného Hestona Blumenthala jak do boloňské omáčky dal kečup. Co vy na to?
OTÁZKA (26.6.2012 7:24) Elvis12
Jedl jste někdy shnilé velrybí maso? Případně jak Vám chutnalo?
OTÁZKA (26.6.2012 7:13) Jan Nejezchleba
Ahoj jsem profi kuchař mam tři děti a jsem rád ,že mám stalou práci nic méně mě nutí v práci vařit z těch nejlevnějších "sraček" z makra.Co se stím podle vás dá dělat?Šéf má udajně hotelovou školu ale ruku bych za to do ohně opravdu nedal je jako by se tu octnul z 70let :-(.....
OTÁZKA (25.6.2012 20:31) Míša S.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak byste zareagoval, kdyby Vám k domácímu vývarku v restauraci prinesli na malem porcelanovem talirku s ozdobnym lemovanim Maggi? Dekuji za odpoved :-)
OTÁZKA (25.6.2012 15:49) Ondra K.
Jaké přesně maso a zhruba v jakém poměru namíchat na vynikající sekanou?
OTÁZKA (25.6.2012 9:47) ladin
Jeste jednou dobry den. Kdyz vidim ilustracni foto, tak se zeptam- jake pouzivate doma hrnce? Vidim Vas s nerezem, kolegove z medialni branze delaji casto reklamu na medene vyrobky, u vetsiny lidi naopak vidim klasiku ve forme teflonu nebo "titanoveho" nadobi (zobecnene litina s neprilnavym povrchem) nebo smaltu... Pouzivate tlakovy hrnec nebo patrite k zastancum vareni co nejpomaleji pri co nejnizsi teplote?
OTÁZKA (25.6.2012 9:33) ladin
Preji dobry den. Jaky je Vas nazor na napoje v nasich reastauracich? Kdyz prijdu do klasicke vesnicke ctyrky, dam si hotovku (nic ve zlem, naopak) a k tomu mam v drtive vetsine nabidku vina, piva a nealka v nejake standardni kvalite. Kdyz navstivim lepsi restaurace, vcetne 90 % doporucovanych v ruznych pruvodcich, tak dostanu vzdy radove lepsi vino, samozrejme za jine penize. Ale nealko a pivo stejne, jako v te predesle ctyrce- kvalita asi takova, jakoby mi dali krabicove vino. Pivo od "nasich" trech gigantu, colu ve dvou zahranicnich a jedne "ceske" verzi, v lepsim pripade mineralku, v horsim pripade stolni vodu vydavanou za mineralku a i dzusy v dvojdeckach od nadnarodnich firem... Proc tomu tak podle Vas je? Lenost provozovatelu? Neznalost? Neochota jit proti proudu- proti vinu jsou zde medialne velmi silni vyrobci a lide ty znacky proste "chteji"? Umyslny bojkot, kdyz na to nejde dat vetsi marzi? Proc akceptujeme (penize, ja vim) tyto vyrobce europiv a sladkych limonad jako hlavni sponzory foodfestivalu, ktere se snazi profilovat jako zamerene na kvalitu?
OTÁZKA (25.6.2012 9:01) ladin
Roman Vanek- pivo nebo vino?
OTÁZKA (24.6.2012 15:49) Edita
Dobrý den Romane, ještě jsem se chtěla zeptat, vy sám vaříte z hlavy (to jsou ty zkušenosti a praxe) nebo i s receptem? Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo z české kuchyně?
OTÁZKA (22.6.2012 12:01) Tomáš
Dobrý den pane Vaňku, je podle Vás lepší koupit do jídla rajčata mimo sezonu a) Zavařené v den sběru například Valfruta b) čerstvé ale pěstované mimo hlínu například Holandsko Díky Tomáš
OTÁZKA (22.6.2012 10:12) HonzaS
Dobrý den, pane Vaňku, ještě jeden dotaz, na který jsem zapomněl. Píšete, že jste hodně cestoval, chtěl bych se zeptat, zda byste si takhle na rychlo vzpomněl na nějakou dobrou restauraci s typickou místní kuchyní v Edinburghu, Stirlingu nebo Innvernes, pokud jste navštívil. Děkuji Hezký den
OTÁZKA (22.6.2012 1:22) Petule
Dobry den, ziji v USA a snazim se obcas varit ceske omacky, koprovou, svickovou, rajskou, ale porad nevim jaky kus masa na to pouzit , tedy ja vim, ale v cestine. V anglictine se porad neumim zorientovat v hovezim mase, krome steaku. Nevite anglicke nazvy casti hoveziho, ktere by se hodilo na omacky? PS: Svickovou z Filet Mignon varit nebudu, jsem teprve zacatecnik a nechci se zruinovat :-)) Dekuji!! Petra
OTÁZKA (21.6.2012 7:29) Marek
Edita W.: Podívejte se na stranu 80 - srnčí svíčková s karlovarskými knedlíky. Tak si dosaďte hovězí a klasické houskové knedlíky a máte to. V tom je totiž ta kuchařka výjimečná - zdánlivě jeden recept, ale tři praktické návody.
OTÁZKA (20.6.2012 18:26) Edita W.
Dobrý den, chtěla bych Vám moc poděkovat za úžasnou kuchařku "Poklady klasické české kuchyně", jen mi tam chybí recept na svíčkovou..... S tchýní (která je mimochodem úžasná) se špičkujeme, která ji dělá správně. Já ji mám takovou oranžovou (dávám 1 kelímek smetany) a ona spíše světlou - hodně smetanovou. Podělíte se s námi o Váš recept:-) Díky
OTÁZKA (20.6.2012 16:03) Ellen
Dobrý den, řešíme jídlo ve školce, používají hodně dochucovadel (maggi, masox i do polévek) polévky jsou přesolené, téměř bez zeleniny (já říkám že je lovecká), na 110 porcí jen 1,5 kila zeleniny. Rybí filé nechají od 14 hod odpoledne na utěrkách povolit (tedy celé odpoledne a noc) a pak obalí či pečou v troubě. Myslím, že je to už téma pro hygienu.Děti to nejedí, prý je to kvůli tomu, že dětem doma ryby nedáváme. Dcerka ryby miluje :-) Poradíte, jak se bránit? Když řekneme maminky, že je to slané, tak prý to slané není, když řeknu, že omáčka je samá mouka - tak prý čím jiným zahušťovat než moukou (jde mi o to, že je to "kejda" ne omáčka), naposledy přinesla dcerka velmi pikantní pomazánku na chlebu, - i mě pálila..... Poradíte? Už si nevíme rady.
OTÁZKA (20.6.2012 15:20) Jan Z.
Dobrý den, Pane Vaňku jsem kuchař v učení ale zajímá mě váš názor na kvalitu zboží, které prodávají obchodní řetězce jako svou značku o které mluví jako zboží nejvyžší jakosti. Přitom je nejčastěji to nejlevnější. Myslíte si že jde většinou o laciné náhrašky? Děkuji za odpověd a přeji Vám i Prakulu hodně štěstí. Jan Zahrádka
OTÁZKA (20.6.2012 14:41) Jan Tesař
Dobrý den, Rád bych se jako milovník mořských ryb zeptal, jak se stavíte k této kategorii pokrmů. Přijde mi totiž, že je zde v ČR poněkud přehlížená a to nejen z geografických důvodů. Děkuji a přeji hezký den.
OTÁZKA (20.6.2012 14:38) Edita
Dobrý den, na začátku bych Vám chtěla moc poděkovat za Váš pořad peklo na talíři. Hodně lidem oterře oči. K mé otázce - mám 7,5 měsíční dcerku a velmi pozvolně začínáme přikmovat, moc jí to nechutná, vede mlíčko od maminky, kterého se nechce vzdát :-). Jste zastáncem dětem vařit nebo příkrmy ze skleniček v bio kvalitě. Není to zase jen reklama? Existuje skutečně tolik produktů bio - banány jsou asi nesmysl, že? Pro první dcerku jsem vařila, jedla bez problémů.... Kaše pro malou kupuji jedině v lékárně bez cukrů, je to problém existuje jen nestlé a humanna - vše ostatní je s cukrem, bohužel.....
OTÁZKA (20.6.2012 8:47) oldrich
Romane vazim si prace a osvety vaseho institutu, je to myslim velice potreba. Jste prezentovan jako sefkuchar, ale v restauraci nevarite. Muzete mi vysvetlit kdo muze byt sefkuchar a kdo ne? dekuji a preji hodne vydrze v tom boji co vedete.
OTÁZKA (19.6.2012 22:40) Honza
-> Rozmarýna: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek ... jinak přesně o čem jsem mluvil ve svém předchozím příspěvku. Párkrát se někde zmíní termín "éčka" a... no nic, viz odkaz.
OTÁZKA (19.6.2012 14:41) Rozmarýna
Dobrý den, sleduji Peklo na talíři a připadám si v obchodě jak šílená, když vezmu do ruky nějaký výrobek, prostuduji složení - Ěčka, odložím ho jako nevyhovující a vezmu další a udělám totéž. Strávím v obchodě hodinu a nic mi teď nevyhovuje k nákupu. Dokonce už i v sýrech - např. Lučina jsou Éčka. Jak poznat, která jsou škodlivá? Díky za Peklo na talíři. Rozmarýna
OTÁZKA (19.6.2012 14:38) Eva
Můžete mi dát recept na fazolový salát? Aby byl osvěžující a ne těžké fazolové jídlo.
OTÁZKA (19.6.2012 13:53) Veronika
Dobrý den, co si myslíte o kuchyni Velké Británie? Přijdou Vám jídla jako například toustový chléb plněný hranolkama jako příloha v pořádku? Stále zastáváte názor, že jenom Češi neumí nakládat správně se surovinami? Děkuju Veronika
OTÁZKA (19.6.2012 13:02) Marcela
Dobrý den pane Vaňku, opravdu myslíte ,že jsme všechny ženy na mateřské dovolené po 3 roky tak vylízané a dáváme dětem k jídlu knedlík v 3 obalu ? :-) Jsem maminka 22 měsíčního chlapečka -pracující už od jeho 8 měsíců a knedlík v 3 obalu bych nejedla ani já natož ho dala dítěti . Přeci nemůžete podle pár ne přiliš inteligentních uživatelek jednoho portálu strčit všechny do jednoho pytle :-) Zajímalo by mě kde myslíte,že začalo ocourávání čerské kuchyně - kečupem,masoxem, polívkovým kořením atd. myslíte,že je to problém ještě komunismu, nebo spíš dnešní doby, kdy chceme být západní ,ale máme stále ještě východní myšlení. Děkuji Marcela
OTÁZKA (19.6.2012 12:29) Eva Jančeková
Dobrý den, ráda a často sleduji Vaši show ,,Peklo na talíři,,. Občas si pustím i ,,Jste to,co jíte,, kvůli komentářům na obsah různých potravin. Jak si vysvětlujete, že lidé neustále kupují zdraví nebezpečné potraviny, když jsme dnes tak moc informováni co znamenají záhadné názvy jako ,,strojově oddělené maso,, a podob. A také mne zajímá proč se Česká Republika stala skládkou potravin z Evropy, kde by to nedali ani psovi. Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů
OTÁZKA (19.6.2012 10:45) Honza S
Dobrý den, pane Vaňku, rád bych Vám v první řadě poděkoval, za to, co děláte Vy i pan Pohlereich pro českou gastronomii a popřál Vám v další (někdy opravdu hodně těžké, ale o to více záslužné) práci hodně úspěchů a trpělivosti. Jinak bych se rád zeptal na Vaše nejoblíbenější typicky české jídlo a pokud to není moc těžký dotaz, jaké jídlo Vás nejvíce (pozitivně) překvapilo v cizích krajích. Přeji krásný den
OTÁZKA (19.6.2012 10:06) Eva
Pořád se říká: Jezte ryby. Ale těhotným se doporučuje jíst ryby jen dvakrát týdně, protože nemusí být OK. Jak poznám, co je z farmy a co je volně lovené? Většinou čtu původ - Thajsko, Čína, Vietnam, Balt, Peru. Jaké FAO je nejlepší?
OTÁZKA (19.6.2012 9:08) Petra
Dobrý den, nejdřív pochvala. Je dobře, že se v poslední době lidem otvírají oči ohledně nekvality jídla (a nejen vy a plešoun, ale i Havlíček s doktorkou Kateřinou). Ale k dotazu : Co s čerstvým zbytkem knedlíku ? A nechci si přečíst "vyhodit". Knedlíky s vajíčkem, knedlíky se zelím nebo se špenátem. Nějaký další tip ? díky
OTÁZKA (19.6.2012 9:03) Honza
Dobrý den, chci se zeptat, na čem zakládáte svoje názory začínající slovy "v týhle zemi" nebo "my Češi" apod? Nevykládejte si prosím mojí otázku jako že nerozumím či nesouhlasím s tím, co se snažíte sdělit, jenom mi vždy vadí přehnaná paušalizace určité problematiky, která pokud se řekne veřejně, může způsobit jinou vlnu stereotypů. S kolika "matkami" jste se setkal, které vaří svým dětem "knedlíky v trojobalu"? A dále se chci zeptat, zda umíte vařit a jestli nepřemýšlíte nad tím, že byste udělal nějaký pořad v TV o zdravém vaření. Děkuji za odpověď a držím palce!
OTÁZKA (19.6.2012 8:48) Jan Svoboda
Dobrý den, objeví se Váš pořad Peklo na talíří na DVD a co pokračování kuchařky Poklady klasické české kuchyně objeví se její pokračování respektive jakou další kuchařskou knihu hodláte napsat a kdy se objeví na pultech českých obchodů s knihami ... Děkuji a přeji krásné léto ? Jan Svoboda
OTÁZKA (19.6.2012 8:04) Hanka
Dobrý den, máte nějaký tip odkud čerpat recepty pro "studentskou kuchyni" - tj. rychlé, zdravé, levné ? děkuji a přeji hezký den.
OTÁZKA (18.6.2012 23:43) Jana
Dobrý den, jsem matka sedmiměsíčního syna (a 10leté dcery) a zásadně mu vařím zeleninu, maso apod. v páře, moc mu to chutná. Setkala jsem se ale s názorem, že jídlo ve skleničkách je vhodnější, protože je připravováno ze surovin, které nejsou chemicky ošetřené, narozdíl od toho co se kupuje v supermarketech. Jídlo ze skleniček mi připadá nechutné a vůbec kde mám garanci, že to tak skutečně je? Kupovat bio zeleninu nehodlám kvůli ceně a dostupnosti a navíc vím od příbuzných na Šumavě jak to tam s bio produkty chodí.... stříkají se v noci, aby to nikdo neviděl. Co si o tom myslíte? Děkuji za váš názor.
OTÁZKA (18.6.2012 23:27) Lucie Vidmar
Toto není otázka, jen připomínka k vašemu rozhovoru na téma prasáren v českých kuchyních. Ve všem máte pochopitelně pravdu - ovšem s výjimkou tvrzení, že tento fenomén neexistuje nikde jinde než v českých zemích, stejně jako by nikde jinde na světě neexistovali burani. Podobně pozoruhodná je například severoamerická white trash cuisine (reflektovaná i v nadčasovém seriálu The Simpsons) a další příklady by se jistě také snadno našly.
OTÁZKA (18.6.2012 22:58) lepitko
Dobrý den pane Vaňku. Jak mám dělat knedlíky s vajíčkem správně? Můžete dát prosím návod? Normálně osmahnu knedlík a na to hodim posolené vajíčko a fertig. Díky
OTÁZKA (18.6.2012 21:50) MartinaS
Dobrý večer, ten rozhovor s Vámi mě vysloveně dojal k slzám smíchu. To víte, ty hormony... Ale neházejte nás do jednoho pytle, jsou i takové mezi námi matkami, co inklinují ke zdravé výživě a jednoduchosti ve vaření. ;) Co byste řekl ke kuchyni z pořadů "Jste to, co jíte" a "Pod pokličkou"? Díky a fandím všemu jedovatému, co plivnete na špatnou kuchyni;) Martina
OTÁZKA (18.6.2012 21:24) Jája a Pája
Mohl by jste prosím uvést nějakou skutečně kvalitní kuchařku popřípadě internetové stránky? Dobré recepty samosebou nacházíme, ale občas je to jako hledat jehlu v kupce sena...
OTÁZKA (18.6.2012 21:02) Irena Rauchmanová
Dobrý den pane Vaňku, do naší firemní jídelny je dováženo chlazené jídlo ve velkých baleních (jsme firma s asi tisíci zaměstnanci), které je u nás regenerováno v konvektomatech. Mně ani spoustě mých kolegů toto jídlo nechutná, sortiment je omezený - většinou plátek nějakého masa s UHO a příloha a spousta neuvěřitelných variací na toto téma. Stále přibývá lidí, kteří si raději nosí jídlo z domu, protože už míváme žaludeční problémy. Bohužel se nemůžeme domoct toho, aby u nás byla vybudována kuchyně a vařilo se čerstvé jídlo. Zajímal by mě váš názor na chlazenou stravu a jak dlouho si myslíte, že je lidský organizmus schopný takové jídlo jíst a přežít to. Děkuji za odpověď i za to, co děláte pro naše žaludky a zdraví.
OTÁZKA (18.6.2012 20:51) Monika
Dobrý den, Váš pořad sleduji na Streamu pravidelně. Moc děkuji, že jste pustil do éteru tyto mňamky :) Ale k otázce. Co si myslíte o margarínu? U mě tedy přes práh nemůže, kupujeme pravé máslo a občas jej namažu i na chléb mé skoro dvouleté dceři. Je to správně? Děkuji
OTÁZKA (18.6.2012 19:38) Lukáš
Vážený pane Vaňku, sledoval jsem na Stream.cz Vaše videa o tom, jak nás supermarkety okrádají "výhodnými" akcemi - kečup, co je úplně vodový a podobně; ale co se týče toho článku, prostě někdo nemá peníze, tak vaří ze zbytků. Nebydlel jste nikdy na studentských kolejích? Tam byste to asi rovnou poliskal, jak a co se tam z důvodu úspěr vaří, a kdyby tam byl Váš kolega Pohlreich, tak ten by asi přihodil ještě i svou oblíbenou hlášku "No do psích kulek urousanejch..."
OTÁZKA (18.6.2012 18:59) Jakub
Dobry den, ma otazka bude smerovana na pana Babicu a jeho poradu "Babicovi dobroty". Slovo dobroty berte s nadsazkou :o) Co si myslite o jeho poradu a stylu vareni (hod tam co najdes). Diky za odpoved. Kuba
OTÁZKA (18.6.2012 18:49) Simona P.
Dobrý den, s chutí jsem si přečetla tento rozhovor, protože jsem velkou fanynkou pořadu Peklo na talíři. Chtěla bych se Vás zeptat, jakou největší kulinářskou "prasárnu" jste v životě potkal? Děkuji.
OTÁZKA (18.6.2012 18:01) Lucie S.
Dobrý den, jsem také matka, která má první dítě, ale smažené knedlíky bych dítěti nedala. Už když začínáme s příkrmy je vidět, že dětská kaše z prášku mé dceři moc nesvědčí. Naopak vařená mrkev s brokolici jí chutná. V tomhle jsem docela ráda, protože ji chci od mala učit lepší stravě, než je kdoví jaký fast food. Zajímalo by mě jestli existuje nějaká dobře zpracovaná kuchařka, která mě navede tím nejlepším směrem pro stravování mé dcery už od prvních jídel. Co je vlastně vhodná strava a co je už špatně?