31. srpna 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Co s broskvemi? Přinášíme
jednoduché recepty

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Broskve (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Broskve (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Broskve patří ke konci léta a nejlépe chutnají čerstvé. Hodí se ale také do marmelád a koláčů. Stejně jako například meruňky mají spousta vitaminů, posilují imunitní systém a obsahují karoten. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů.

V Číně jsou broskve symbolem věčného života. Údajně měly být pokrmem nesmrtelných a broskvový květ neodmyslitelně patří k čínským i japonským kulturním tradicím.

Broskve jsou plné minerálů a vitamínů. Obsahují draslík, vápník, sodík, železo, zinek a také hořčík. Z vitamínů pak například provitamin A, vitamin C a vitamin B. Broskve jsou lehké na trávení a protože mají málo kalorií, jsou vhodné například při dietách. Jejich konzumace pomáhá i proti kašli a astmatu.


Marinované broskve
Broskve nejprve důkladně omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecku. Poté broskve nakrájíme na menší kousky a vedle v misce smícháme šťávu z pomeranče a jednoho citrónu. Do šťávy přidáme nakrájenou kůru z obou citrusů. Aby byla šťáva trochu ostřejší, můžete přidat pepř. Potom broskve šťávou přelijeme a necháme hodinu odležet.

ČTĚTE TAKÉ:


Broskvová marmeláda
Broskve očistíme a oloupeme. Nejlehčí způsob, jak broskve oloupat je, že je spaříme vařící vodou, necháme deset minut odstát a zchladíme vodou studenou. Poté broskve vypeckujeme a nakrájíme na co nejmenší kousky. Kousky broskví dáme do hrnce s kyselinou citronovou, pokud chcete, můžete přidat také skořici, která dodá broskvím ostřejší chuť. Přivedeme k varu a vaříme dokud ovoce nepustí šťávu. Pak odstavíme z ohně a přidáme dvě lžíce želírovacího cukru. Opět přivedeme k varu a vaříme zhruba pět minut. Poté zkusíme, jak marmeláda tuhne na předem vychlazeném talířku. Pokud tuhne, ihned plníme do sterilizovaných sklenic, které poté otočíme dnem vzhůru.

Tarte Tatin s broskvemi a rumem (Ondřej Jíňa)

Ingredience: 4 lžíce hnědého cukru, 1 lžička vody, 4 broskve, 100 ml 80% rumu Stroh, 200 g hladké mouky, 100 g másla, vanilkový cukr, 2 žloutky, kůra z citrónu

Postup: Na pánvi nech rozpustit hnědý cukr, přidej med a rozvař do světlého karamelu. Rozděl ho do čtyř formiček. Rozehřej troubu na 170 stupňů.

Broskve rozpul, vykroj pecky a nakrájej na měsíčky. Naskládej na karamel do formiček tak, aby ležely natěsno. Zastříkni rumem. Ze zbývajících surovin vypracuj hladké těsto. Rozválej ho na pomoučeném válu na tenký plát a vykrájej z něj kolečka podle velikosti formiček. Polož na vyskládané ovoce a upeč cca 10 minut v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Nech vychladnout, pak koláčky opatrně překlop z formiček a servíruj.

                                                                          Zdroj: Muži sobě


Broskvový koláč
Nejdříve vypracujeme těsto. Budeme potřebovat hladkou mouku, cukr, vejce a prášek do pečiva. Poté, co suroviny smícháme vypracujeme křehké těsto a dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice. Náplň připravíme tak, že vyšleháme vejce s cukrem, přidáme smetanu a pudinkový prášek (můžeme přidat také krupičku) a zašleháme také cukr, broskvový kompot. Broskve mezitím nakrájíme na tenké plátky. Těsto vymačkáme do koláčové formy a poklademe na něj plátky broskví a ty posypeme mletými ořechy a zalijeme smetanovou směsí. Pečeme zhruba hodinu na 180 stupňů.

Broskve s mandlemi
broskve omyjte, rozkrojte a vyjměte pecku - jamku, která po ni zbude ještě lehce zvětšete. Mandle a pistácie rozmixujte a přidejte k nim cukr, žloutek, skořici a rozmíchejte vše. Směsí pak vyplňte vydlabané poloviny broskví. Přelijte broskve červeným vínem, do kterého předtím zamíchejte skořici, vložte broskve do zapékací misky a dejte na dvacet minut do trouby.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz