Pomerančovo-avokádová bruschetta
- 2 čerstvá avokáda
- 2 bio pomeranče
- 2 stroužky česneku
- 5 snítek bazalky
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- špetka cukru, soli, bílého pepře
- 8-10 černých oliv
- 4 lžíce olivového oleje
- 8 plátků ciabatty
Postup: Avokáda podélně rozpůlíme a vyjmeme jádra. Nožem oloupeme slupku nebo - je-li slupka příliš tvrdá - z ní lžičkou vybereme dužinu. Avokádovou dužinu nakrájíme na malé kousky. Oba pomeranče nakrájíme na kolečka. Poté oloupeme tak, abychom zcela odstranili i bílou slupku. Následně pomerančové filetky ostrým nožem vykrojíme a rovněž nakrájíme na malé kousky.
Česnek oloupeme, bazalkové listy otrháme a nasekáme nadrobno. Nasekanou bazalku smícháme s kousky avokáda a pomerančů. Jeden stroužek česneku prolisujeme a smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem. Olivy nakrájíme na kousíčky. V pánvi zahřejeme olivový olej, druhý stroužek česneku rozmačkáme plochou nože a přidáme na olej. Krajíčky ciabatty na rozžhaveném oleji opečeme dozlatova. Vyjmeme a na ubrousku necháme okapat. Okapané krajíčky ciabatty narovnáme na velký talíř nebo rozdělíme na porce a obložíme avokádovo-pomerančovou směsí. Podáváme ozdobené olivami a bazalkou.
Musaka
- 50 g tenkých sójových plátků
- 1 l zeleninového vývaru
- 700 g červených brambor
- 2 velké lilky
- 5 lžic olivového oleje
- sůl, pepř
- cibule
- stroužek česneku
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička tmavého třtinového cukru
- 2 malé plechovky nasekaných rajčat
- špetka mleté skořice
- půl lžičky mletého kmínu
- půl lžičky mletého nové koření
- půl lžičky sušené saturejky
- margarín na vymazání formy
Postup: Sójové plátky přivedeme k varu v 500 ml zeleninového vývaru, odstavíme z plotny a zakryté pokličkou necháme 10 minut bobtnat. Mezitím oloupeme brambory a spolu s lilkem je nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Ve velké pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje a bramborové plátky na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme, na ubrousku necháme okapat a lehce posolíme. Ve stejné pánvi na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme lilek. Také necháme okapat na ubrousku a posolíme. Sójové plátky přelijeme do síta a rukama z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu.
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi zahřejeme zbytek oleje a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přimícháme rajčatový protlak s cukrem a necháme zkaramelizovat. Přilijeme rajčata z plechovky, přidáme plátky a vše dochutíme skořicí, solí, pepřem, kmínem, novým kořením a saturejkou. Rajčatovou omáčku vaříme na mírném ohni asi 10 minut.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme margarínem a střídavě do ní navrstvíme brambory, rajčatovou omáčku a lilek. Zakončíme vrstvou lilku, můžeme posypat nastrouhaným sýrem (pokud se neřídíte striktně veganským pohledem na potraviny) a v horkém troubě necháme musaku 45 minut péct. Musaku rozdělíme na talíře a horkou podáváme.
Východofríské kornoutky
Těsto: 350 g pšeničné mouky, 2 lžičky sójové muky, 250 g kandovaného cukru, 125 g margarínu, vanilkový cukr, půl lžičky mletého kardamonu, půl lžičky mletého anýzu
Náplň: sklenička morello třešní (235 g okapaných), 250 g rýžové smetany ke šlehání, lžíce rumu
Postup: Mouku se sójovou omáčkou prosejeme. V hrnci přivedeme k varu 500 ml vody a kandovaný cukr v ní rozpustíme. V jiném hrnci rozehřejeme margarín. V míse ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu zpracujeme margarín. Přidáme 4 lžíce vody, vanilkový cukr a podle chuti kardamon a anýz. Po lžicích přidáváme prosátou mouku a cukrovou vodu, dokud těsto nezíská sirupovitou konzistenci a těsto necháme hodinu odpočívat.
Těsto ještě jednou dobře promícháme a zahřejeme vaflovač. Tvořítko na kornoutky nebo vařečku potřeme trochou margarínu. Do vaflovače nalijeme 1-2 lžíce těsta a asi minutu pečeme tenoučké zlatavé vafle. Ještě horské vafle - jinak těsto ztuhne předčasně - obtočíme kolem tvořítka nebo vařečky a necháme ztuhnout. Poté necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. V sítu necháme okapat třešně. Rýžovou smetanu dotuha vyšleháme. Vmícháme okapané třešně, popřípadě rum. Roličky nebo kornoutky naplníme třešňovou smetanou, položíme na talíře a podáváme.
Recepty pochází z knihy Veganské pochoutky, kterou vydalo nakladatelství Slovart.