Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Veganská večeře. Přinášíme tři rychlé recepty

Jídlo

  6:39
Veganství zažívá boom. Žádný div, veganská kuchyně je zdravá a chutná. Pokud je ale člověk nováčkem a chtěl by svůj životní styl změnit, často neví, co vařit a z čeho. Zkuste si připravit jeden ze tří jednoduchých veganských receptů.

Pomerančovo-avokádová bruschetta foto: Slovart

Pomerančovo-avokádová bruschetta

  • 2 čerstvá avokáda
  • 2 bio pomeranče
  • 2 stroužky česneku
  • 5 snítek bazalky
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • špetka cukru, soli, bílého pepře
  • 8-10 černých oliv
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 8 plátků ciabatty

Postup: Avokáda podélně rozpůlíme a vyjmeme jádra. Nožem oloupeme slupku nebo -  je-li slupka příliš tvrdá - z ní lžičkou vybereme dužinu. Avokádovou dužinu nakrájíme na malé kousky. Oba pomeranče nakrájíme na kolečka. Poté oloupeme tak, abychom zcela odstranili i bílou slupku. Následně pomerančové filetky ostrým nožem vykrojíme a rovněž nakrájíme na malé kousky.

Avokádo (ilustračné foto)

Česnek oloupeme, bazalkové listy otrháme a nasekáme nadrobno. Nasekanou bazalku smícháme s kousky avokáda a pomerančů. Jeden stroužek česneku prolisujeme a smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem. Olivy nakrájíme na kousíčky. V pánvi zahřejeme olivový olej, druhý stroužek česneku rozmačkáme plochou nože a přidáme na olej. Krajíčky ciabatty na rozžhaveném oleji opečeme dozlatova. Vyjmeme a na ubrousku necháme okapat. Okapané krajíčky ciabatty narovnáme na velký talíř nebo rozdělíme na porce a obložíme avokádovo-pomerančovou směsí. Podáváme ozdobené olivami a bazalkou.

Musaka

  • 50 g tenkých sójových plátků
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 700 g červených brambor
  • 2 velké lilky
  • 5 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř
  • cibule
  • stroužek česneku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička tmavého třtinového cukru
  • 2 malé plechovky nasekaných rajčat
  • špetka mleté skořice
  • půl lžičky mletého kmínu
  • půl lžičky mletého nové koření
  • půl lžičky sušené saturejky
  • margarín na vymazání formy

Postup: Sójové plátky přivedeme k varu v 500 ml zeleninového vývaru, odstavíme z plotny a zakryté pokličkou necháme 10 minut bobtnat. Mezitím oloupeme brambory a spolu s lilkem je nakrájíme na asi 1 cm silné plátky. Ve velké pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje a bramborové plátky na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme, na ubrousku necháme okapat a lehce posolíme. Ve stejné pánvi na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme lilek. Také necháme okapat na ubrousku a posolíme. Sójové plátky přelijeme do síta a rukama z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu.

Musaka

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi zahřejeme zbytek oleje a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přimícháme rajčatový protlak s cukrem a necháme zkaramelizovat. Přilijeme rajčata z plechovky, přidáme plátky a vše dochutíme skořicí, solí, pepřem, kmínem, novým kořením a saturejkou. Rajčatovou omáčku vaříme na mírném ohni asi 10 minut.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme margarínem a střídavě do ní navrstvíme brambory, rajčatovou omáčku a lilek. Zakončíme vrstvou lilku, můžeme posypat nastrouhaným sýrem (pokud se neřídíte striktně veganským pohledem na potraviny) a v horkém troubě necháme musaku 45 minut péct. Musaku rozdělíme na talíře a horkou podáváme.

Východofríské kornoutky

Těsto:  350 g pšeničné mouky, 2 lžičky sójové muky, 250 g kandovaného cukru, 125 g margarínu, vanilkový cukr, půl lžičky mletého kardamonu, půl lžičky mletého anýzu

Náplň: sklenička morello třešní (235 g okapaných), 250 g rýžové smetany ke šlehání, lžíce rumu

Postup: Mouku se sójovou omáčkou prosejeme. V hrnci přivedeme k varu 500 ml vody a kandovaný cukr v ní rozpustíme. V jiném hrnci rozehřejeme margarín. V míse ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu zpracujeme margarín. Přidáme 4 lžíce vody, vanilkový cukr a podle chuti kardamon a anýz. Po lžicích přidáváme prosátou mouku a cukrovou vodu, dokud těsto nezíská sirupovitou konzistenci a těsto necháme hodinu odpočívat.

Východofríské kornoutky

Těsto ještě jednou dobře promícháme a zahřejeme vaflovač. Tvořítko na kornoutky nebo vařečku potřeme trochou margarínu. Do vaflovače nalijeme 1-2 lžíce těsta a asi minutu pečeme tenoučké zlatavé vafle. Ještě horské vafle - jinak těsto ztuhne předčasně - obtočíme kolem tvořítka nebo vařečky a necháme ztuhnout. Poté necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. V sítu necháme okapat třešně. Rýžovou smetanu dotuha vyšleháme. Vmícháme okapané třešně, popřípadě rum. Roličky nebo kornoutky naplníme třešňovou smetanou, položíme na talíře a podáváme.

Recepty pochází z knihy Veganské pochoutky, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Autor:
Témata: cukr, česnek, Margarín

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...