10. února 2011 9:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Čočku, hrách a fazole známe ze
závodek. Jsou ale daleko chutnější

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Luštěniny - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Luštěniny - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Čočka, fazole, hrách i cizrna se v Čechách pěstovaly dávno předtím, než je příznivci zdravé výživy prohlásili za zázračné potraviny. K jejich neoblíbenosti ovšem přispěly kuchařky ve školních a závodních jídelnách se svými kašemi a polévkami značky IZ (ihned zvracím). Přitom luštěniny jsou velmi chutné, zdravé a najdeme je i na menu špičkových restaurací.

Na světě jich existuje téměř 1000 druhů a každý chutná jinak, například zelená a černá čočka se pěstují na bývalých sopečných pláních a jejich chuť připomíná jedlé kaštany, cizrna zase lískové oříšky. Inspirovat se můžete v Bioabecedáři Hanky Zemanové, která shromáždila informace o původu, zdravotní prospěšnosti a výborné úpravě u nás dostupných luštěnin a přidala i své oblíbené recepty.

Hlavně nerozvařit
Na luštěninách si pochutnáte především v biorestauracích – v Brně v Rebiu, v Pardubicích ve Špaldě, v Praze v Maranathě či v Lehké hlavě – a samozřejmě v mexických restauracích, kde umějí (nebo aspoň by měli umět) uvařit fazole na tisíc způsobů.

Luštěniny ovšem výborně chutnají i v salátech, kaších a jako přílohy k masu. Červenou čočku (původem z Indie, díky krátké přípravě pomalu se zabydlující i u nás) upravenou na másle s mladými listy špenátu a solí podává v duetu s candátem šéfkuchař Jiří Středa ve wellness hotelu Grund Resort golf & ski (www.grundresort.cz). Na jaře pak červená čočka báječně ladí s grilovaným jehněčím hřbetem. "Bez dlouhého přemýšlení jsem ji ochutil čerstvými listy majoránky a česnekem a uvařil al dente," vysvětluje Jiří Středa.

Právě na úpravě a dochucení nejvíce záleží. "Čerstvé luštěniny (fazole, mladý hrášek) si po tepelné úpravě musí zachovat svůj vzhled a svěží barvu. Po uvaření akorát na skus – al dente – je vložte do ledové vody a nechte minutu zchladit. U rozvařených luštěnin nikdo nepozná, že původně byly čerstvé." Rozvařený hrách, cizrna či čočka se hodí leda tak do polévky a v každém případě je lepší je rozmixovat na hladký krém. Suché luštěniny před vařením namočte a uvařte ve stejné vodě (dle návodu), deset minut před koncem stačí ochutit solí a pepřem a doplnit čerstvými bylinkami, zeleninou či kořením.

Nadýmání není nezbytné

Nadýmání způsobují nejlevnější luštěniny s tvrdými zrny, jako například čočka jedlá. Červenou či zelenou čočku stačí jen povařit a břicho nenafoukne ani batoleti, po strávení se totiž rychle rozloží. "Nadýmání zmírníte i kořením, například saturejkou, majoránkou či kmínem," doporučuje Jiří Středa. Do letního menu chystá kromě osvědčené čočky i mladý hrášek a pyré ze zelených či červených fazolek. Chcete-li se vyhnout jarní únavě, mrkněte na Lusteniny.blogspot.com a nějakou dobrou si uvařte.

  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz