27. ledna 2011 10:50 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Čokoládová revoluce: hitem jsou
příchutě, degustace a šnupání

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Čokoláda - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoláda - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Svět čokolády prochází revolucí: po trendu co nejlevnější čokolády (některé „čokolády“ v regálech obsahují 80%cukru a jen 1,5%kakaa) se formuje sdružení čokogurmánů, kteří hledají kvalitu.

Začala to společnost Lindt, když v roce 1989 do běžných obchodů dodala první 70% čokolády, třikrát dražší než dosud. Francouzské rodinné čokoládovny (Valrhona, Bonnat či Michael Cluizel) tehdy začaly, stejně jako je tomu u kvalitních vín, pracovat s kakaovými boby pocházejícími z jedné oblasti, či dokonce jedné plantáže.

Ochucená neznamená "s náplní"
Hitem posledních let jsou ochucené čokolády, jejich degustace a snoubení s dobrým alkoholem. "Existují tři druhy chocolatiérů: jedni kakaové boby sami pěstují a chuť tvoří již v procesu zrání na plantáži, druzí nakupují boby a sami je praží a dále zušlechťují a ti třetí, ti hledají různé zajímavé čokolády a podtrhují jejich ráz přidáním koření, květin či bylin," vysvětluje chocolatiér Daniel Syrový.

čokoláda

Sám patří do poslední skupiny - jako jediný na světě míchá jednodruhové čokolády z jedné plantáže s kombinací květin a koření do bodu naprosté harmonie.

Jeho první kolekcí byla v roce 2009 čtyři čokoládová "cédéčka" Choco music pro festival Struny podzimu, pro ten loňský připravil set čtyř čokoládových "singlů". Pro Becherovku zase vytvořil dvě kolekce čokolád s květy a kořením, které ladí s tímto likérem, přičemž použil suroviny jako marocká nana máta a asijský květ jasmínu, které "zasadil" do jednodruhové mexické čokolády.

Belgické pralinky.

"Čokoláda má svoji charakteristickou chuť podle místa původu. Trochu to připomíná terroir u vína - smícháním s dalšími přísadami chuť vyzdvihnu, stejně jako s vínem pracuje vinař," vysvětluje Syrový. A tahle čokoláda opravdu chutná jinak: plně, mnohovrstevnatě, v ústech se vám rozlijí různé chutě a doznívají dlouho potom, co ji polknete.

V tabulce, nebo si raději šňupnete?
Pokud vás čokoláda zajímá nebo rovnou patříte mezi "chocoholiky", praktické informace (Kam na čokoládu) i zajímavosti hledejte na portálu o kvalitní čokoládě www.xococlub.cz. Největší kolekci jednodruhových exkluzivních čokolád nabízí Čokobanka (www.cokobanka.cz). Tady si můžete čokoládu objednat přes e-shop nebo si zamluvit degustaci. V Galerii Harfa v Praze otevřela v listopadu čokoládový butik španělská designérská společnost Cacao Sampaka. Milovníci čokolády z Hradce Králové najdou ve Špitálské 149 salon Jordi’s chocolate.

Komu ochutnávání nestačí, může v pražské Brasserii La Gare (V Celnici 3) zkusit čokoládu i šňupat. Pomocí důmyslného strojku si fouknete do nosu malé množství čokoládového prášku s příchutí malin či zázvoru - a čokoládu cítíte v ústech! Jen si pak nezapomeňte otřít nos.

  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Vedoucí ekonomického oddělení

Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy
Hl. m. Praha, Středočeský kraj

Najdete na Lidovky.cz