21. srpna 2015 15:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Cukety právě dozrávají.
Přinášíme 5 chutných receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Cukety | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukety | foto: Shutterstock
Hodí se do zeleninových salátů, k těstovinám či do bramboráků. Většinou se používá v teplé kuchyni na mnoho způsobů, ale vynikající je i syrová. Má velmi jemnou chuť a tak se hodí k výrazným ingrediencím. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů s cuketou.

Cuketám se také říká cukíny, oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. Italoivé ale většinou používají zdrobnělinu - zucchine. K přípravě pokrmů se ale nepoužívá jen plod, mohou se spotřebovat také květy rostliny - především plněné. Mladé cukety navíc není třeba loupat. 

Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje kolem 90 procent vody, zbytek tvoří vláknina, minerální látky a karoten. 

Pečená zelenina (Kuchařka pro mého muže)

  • 2 nevelké cukety
  • 2 mrkve
  • 1 lilek
  • 20 třešňových rajčátek
  • 1 bramboru
  • 1 žlutou papriku
  • 2 červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • hrubozrnnou sůl a čerstvě mletý pepř

Ze všeho nejdříve si nachystej pekáček, v němž budeš zeleninu péci. Je úplně jedno, jak vypadá a jaký má tvar, jediné důležité je, aby se do něj všechna zelenina pohodlně vměstnala. Také roztop troubu, a to na 200 °C, v pozici pečení zdola i shora.

Následně se pusť do přípravy zeleniny a tak, jak ji budeš krájet, rovnou ji házej do nachystaného pekáčku. Cuketu a lilek opláchni pod vodou a nakrájej je na kostky o přibližné velikosti 2 cm x 2 cm. Mrkev oloupej a nakrájej na kolečka. Bramboru sloupni škrabkou a nakrájej ji na nevelké kostky. Třešňová rajčátka jen omyj a nech je být tak, jak jsou. Žlutou papriku opláchni, rozkroj ji, vyjmi z nitra její semínka a dužninu nakrájej na proužky. Poté vybal ze slupek obě cibule a rozkroj je na čtvrtky. Česnekové stroužky nerozbaluj, přidej je do pekáčku i se slupkou.

Nakonec k zelenině v pekáčku přihoď celé větvičky rozmarýnu a tymiánu, něco málo hrubozrnné soli, přiměřeně čerstvě mletého pepře a celé osazenstvo štědře zakápni olivovým olejem. Nyní si vykasej rukávy a vlastníma holýma rukama to všechno promíchej a promni tak, aby se olivový olej dostal i k tomu poslednímu kousku zeleniny. Jakmile s tím budeš hotov, dej pekáček se zeleninou do trouby.

Pečená zelenina

Cuketové lasagne (Jana Florentýna Zatloukalová)

  • 200 g suchých lasagní
  • 400 g mladých cuket
  • 250 g ricotty
  • 250 ml smetany na vaření
  • 100 g sýru feta
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g mozzarelly

Příprava: Zapékací nádobu (cca 20x30 cm) vymažte olejem. Cukety důkladně umyjte, odřízněte jim stopku a pak podélně nakrájejte na co nejtenčí plátky – nejlépe to jde na mandolíně. Ricottu rozmíchejte se smetanou, solí a oreganem. Do pekáčku narovnejte první vrstvu cukety – jednotlivé plátky klaďte částečně přes sebe. Zalijte částí (přibližně pětinou) ricottové směsi, posypte trochou rozdrobené fety, a na tento základ rozložte jednu vrstvu těstovin. Totéž opakujte ještě asi čtyřikrát. Do poslední vrstvy už nedávejte těstoviny. Pekáček zakryjte alobalem a pečte 30 minut v troubě předem vyhřáté na 220 stupňů. Poté odkryjte, poklaďte plátky mozzarelly a pečte ještě 5-10 minut, dokud se sýr nerozpustí a z části nezezlátne.

Double cuketová buchta (Veronika Koko Kokešová)

  • 350 g mladých cuket
  •  6 cuketových květů
  • 200 g brambor
  • 4 stroužky česneku 
  • 120 g uzeného sýra
  • 3 malá vejce
  • 6 lžic olivového oleje
  • 9 g prášku do pečiva
  • 120 g hladké mouky (nebo 60 g hladké mouky a 60 g strouhanky)
  • 2 lžičky soli
  • čerstvé bylinky (petrželka, bazalka a podobné)
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g slaniny (můžete vynechat) 
  • 1 lžíce sádla nebo másla + sádlo na vymazání 
  • strouhanka na vysypání

Připravte si velkou mísu a struhadlo. Brambory nastrouhejte najemno, stejně tak i oloupané stroužky česneku. Nahrubo naopak sýr a cukety se slupkou. Mladé cukety strouhejte i s jádřincem, jinak měkký jádřinec ze středu odstraňte a zvažte pevnou část se slupkou. Přidejte vejce, olej, kypřicí prášek, mouku (nebo mouku se strouhankou) a sůl. Nasekejte bylinky, jarní cibulky, případně slaninu a vše smíchejte dohromady. Bylinky se stejně jako ve velikonoční nádivce ztratí v jakémkoli množství, takže přidejte všechno, co máte po ruce.

Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Vymažte a vysypejte vhodný pekáč nebo zapékací misku. Vrstva těsta by měla být maximálně 2,5 cm vysoká, aby se buchta dobře propekla, byla šťavnatá, ale zároveň měla správný poměr dohněda opečených okrajů. Oberte cuketové květy, aby zbyly jen srostlé žlutozelené měkké okvětní listy, stopku a vnitřní ústrojí nepotřebujete. Rozložte je po celém povrchu těsta a jemně je zatlačte dovnitř. Jen díky tomu se nebudou pálit. Aby se přeci jen opekly dokřupava, poklaďte je kousky másla nebo sádla. Pečte v předehřáté troubě, po 15 minutách ztlumte teplotu na 180 stupňů a ještě 15 minut dopékejte. Buchtu krájejte teprve, když je vlažná. Tak ji můžete rovnou konzumovat, ale skvělá je i studená, nebo druhý den ohřátá v troubě.

Cuketová buchta

Penne Carbonara s cuketami

  • 6 ks cukety (menší)
  • 500 g těstoviny penne 
  • 4 ks vaječných žloutků
  • 100 ml šlehačky
  • 2 hrstě jemně strouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • pancetta (asi 12 silnějších plátků)
  • tymián 
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř

Ve velkém hrnci dejte vařit těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente, tedy na skus. Mezitím rozkrojte cukety podélně napůl, pokud jsou větší tak na čtvrtiny. Odstraňte vnitřní části se semínky a cukety nakrájejte šikmo na půlkolečka. Měly by mít zhruba stejnou velikost a tvar jako penne.

Do mísy dejte vaječné žloutky, přidejte smetanu a jednu plnou hrst strouhaného parmezánu a vše prošlehejte vidličkou. Lehce osolte a opepřete a dejte prozatím stranou. Rozpalte pánev a vlijte trochu olivového oleje. Osmažte na něm pancettu nakrájenou na proužky, dokud nebude křupavá a dozlatova opečená. Přidejte nakrájenou cuketu a čerstvě namletý pepř. Zasypte obranými a nasekanými lístky tymiánu a vše dohromady restujte, až cuketa mírně změkne a lehce zezlátne. Poté přidejte uvařené těstoviny, zamíchejte a odstavte. 

Penne Carbonara s cuketami

Cuketové bramboráky

  • 250 g cukety
  • 250 g brambor
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení

Nastrouhejte brambory a cuketu (i se slupkou) v poměru půl na půl, a přidejte ostatní suroviny: majoránku, trošku hladké mouky, jedno vejce, na konci i sůl. Jen s česnekem trochu opatrněji, ať je chuť cukety znát. 

  • 0Diskuse
Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz