27. ledna 2010 18:23 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Cukrář ukryl do čokolády rubínové
srdce za deset tisíc korun

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Čokoláda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokoláda | foto: Reuters
PRAHA Překvapení v podobě rubínového srdce ukrytého v čokoládovém bonbonu přichystal u příležitosti únorového svátku svatého Valentýna francouzský cukrář Jean-Francois Musso. Za sedm korun, což je cena bonbonu, tak může partner udělat své vyvolené radost broušeným rubínem ve tvaru srdce, jehož cena se pohybuje přes 10.000 korun. Tři bonbony s výjimečnou náplní jsou schovány mezi ostatními na pultě v cukrárně Saint-Tropez poblíž pražského Václavského náměstí.

"Nikdo netuší, v kterých kouscích rubíny jsou, jsme zvědavi na překvapení zákazníků, kteří drahokam objeví," řekl  spolumajitel podniku Jiří Nosál. Lidé se nemusí bát, že by drobný kamínek spolkli. Pro jistotu jej cukrář ukryl do dražé, které zalil čokoládou.

"Nápadem jsme se inspirovali v zahraničí, kde cukráři ke svátku zamilovaných chystají vždy nějaké překvapení," vysvětlil Nosál. "A rubínové srdce jako symbol lásky k Valentýnu bezpochyby patří," dodal.

Kdo na rubín nenarazí, nemusí litovat, může si alespoň pochutnat na kvalitní čokoládovém bonbonu, a to možná ne na jediném. "Správný je takový, po jehož snědení máte chuť na další a další. Když si ho necháte rozpustit na jazyku, musíte cítit kytičky kolem plantáže," vysvětlil cukrář.

S čokoládou, kterou si lidé kupují v supermarketech, se ta "pravá" prý nedá srovnat. Stejně jako u vína podle Nosála velkovýroba cukrovince škodí. Kakaové boby pro vybranou čokoládu správní cukráři nekupují anonymně na burzách, ale sledují vybraný lán, zrání, sklizeň i fermentaci. Bob je stejně jako vinný hrozen po celou dobu pod kontrolou.

S kvalitou potraviny jsou Češi podle Nosála zatím spíše na štíru. "Správná hořká čokoláda nesmí sevřít pusu, musíte v ní cítit kytičky, ovoce a koření. Bohužel osvěta v tomto směru u nás zatím chybí," postěžoval si cukrář. Proti příchutím nic nenamítá. "Už původní čokoláda, kterou jedl Kryštof Kolumbus, v sobě měla chilli," doplnil.

Bez prášků, tužidel a umělých dodatků se snaží vyrábět v cukrárně všechny sladkosti. "Chceme ukázat Praze, že můžeme dělat takové cukrovinky, jaké dělala Magdalena Dobromila Rettigová, z přírodních kvalitních surovin," vysvětlil Nosál, jenž svůj podnik označil za návykový. "Kdo přijde jednou, musí se stále vracet," dodal cukrář.

ČTK
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz