Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Cukroví bez másla a cukru? Zájem je rekordní

Jídlo

  7:15
VIZOVICE - O zdravé vánoční cukroví je v posledních letech stále větší zájem. Pekařka Staňka Elšíková ho ve své přírodní bio pekárně ve Vizovicích na Zlínsku letos upeče až 900 kilogramů. Výrobky dodává do osmi desítek prodejen zdravé výživy a regionálních potravin v Česku a na Slovensku, uvedla Elšíková. Její pekárna získala několikrát ocenění pro regionální potraviny Perla Zlínska.

O zdravé vánoční cukroví je v posledních letech stále větší zájem. Pekařka Staňka Elšíková (na snímku) ho ve své přírodní bio pekárně ve Vizovicích na Zlínsku letos upeče až 900 kilogramů. foto: ČTK

"Poptávka se zvyšuje. Před 11 lety jsem začínala se 40 kilogramy vánočního cukroví," řekla pekařka, která do cukroví nedává klasický cukr. "Sladíme přírodním sladidlem, dáváme rýžový sirup, sušené ovoce, jablečnou šťávu. Není v něm máslo, mléko ani vejce. Chuťový rozdíl je velký," uvedla Elšíková.

ČTĚTE TAKÉ:

Pekárna tradičně peče 11 druhů cukroví, letos nově připravila například burisonové košíčky se zázvorem nebo trubičky s krémem. "Největší zájem je vždy o včelí úlky," řekla pekařka.

Místo barviva červená řepa

Lidé si mohou koupit také linecké hvězdičky, plněné ořechy, košíčky s jablečnou náplní sypané kokosem, který je obarvený šťávou s červené řepy, nebo čokoládové hrudky s ovocem. Recepty vymyslela sama pekařka.

O zdravé vánoční cukroví je v posledních letech stále větší zájem. Pekařka...

"Začínáme se vzorky v říjnu, aby se obchodníci mohli podívat. Teď zrovna máme nejvíc práce," uvedla Elšíková. K sedmi stálým pracovníkům musela najmout tři brigádníky. Pekárna má své stálé odběratele, kromě obchodů si mohou cukroví objednat i jednotlivci.

Pekárna peče kváskový chleba i pečivo, drobné pečivo i sušenky. Perlu Zlínska získala za špaldové sušenky, slané křupánky s česnekem, hejtman ocenil zvláštní cenou kolekci bio výrobků ze špaldy.

Recept na úlky:

  • mleté vlašské ořechy 5 dkg
  • jemně mleté sušenky (používám naše Bio sušenky se skořicí)
  • 8 dkg rýžového sirupu Bio
  • event. trochu vody

Zpracujeme v tužší tvárné těsto, ze kterého tvarujeme úlky pomocí tvořítka. Necháme v chladu ztuhnout alespoň den nebo dva. Úlky můžeme naplnit pudingovým krémem. Ten vyrobíme tak, že uvaříme 250 ml kvalitního sojového nebo ovesného mléka a 1Bio vanilkový pudingový prášek. Osladíme 100 ml svařeného rýžového sirupu. Naplněné úlky můžeme postavit na sušenku bez cukru, výborně se hodí naše mandlová srdíčka.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.