Na české štědrovečerním stole leží v průměru osm druhů cukroví. Domácímu cukroví pak dává přednost 85 procent rodin. A tak často i tam, kde vládne "kupované" cukroví, nechybí na talířku alespoň několik kousků toho domácího.
Zjednodušte si pečení
|
Samozřejmě, mění se technologie. Těsto teď míchají kuchyňští roboti, neskladné dřevěné vály nahradily praktické silikonové a dokonce i vanilkové rohlíčky už není nutné tvarovat jednotlivě, ale dají se jednoduše vykrojit vykrajovací formou. Pomocí speciálních forem si můžete usnadnit i přípravu oblíbených včelích úlů.
Nestíháte? Recepty na cukroví na poslední chvíliPokud jste nestihli upéct cukroví, ještě není pozdě. Vše se dá dohonit. I s nepečeným cukrovím můžete být o Vánocích za hvězdu. A nezabere vám víc než 20 minut. Jeden den ho připravíte a druhý den můžete servírovat. |
Z pečení musíte mít ale radost. Nejlepší je vytvořit si pro pečení příjemné podmínky a vzít je třeba jako záminku pro setkání s kamarádkami. Stejně tak může být zábavné zapojit do pečení děti, samozřejmě s tím, že výsledek nebude úplně perfektní. Důležitější než dokonale shodné tvary lineckých koleček je přece samotný proces výroby a samozřejmě vůně linoucí se z trouby, která zaručí opravdovou vánoční atmosféru.
Při plánování celkového množství a počtu druhů cukroví je také dobré vzít v úvahu, co s největší pravděpodobností dostanete od matky, tchyně, babičky nebo kamarádek.
Jednoduché čokoládové kuličkyIngredience: 100 g čokolády na vaření, 100 g mléčné čokolády, 125 ml smetany ke šlehání, 50 g namletých vlašských ořechů, lžíce kakaa, sáček strouhaného kokosu na obalení (místo toho lze použít i namleté oříšky, mandle apod.) Postup: Do smetany nalámeme čokoládu, za stálého míchání mírně zahříváme na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom do směsi nasypeme nastrouhané vlašské ořechy, kakao a promícháme. Hmotu necháme ztuhnout v chladu. Poté z ní tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, namletých oříšcích nebo mandlích. Dospělí si mohou kuličky dochutit ještě lžící rumu. |
Jak poznáte dobré cukroví? Podle oříšků!
Je tu ale i druhá možnost: cukroví si jednoduše koupit. Platí přitom, že kupované rozhodně nemusí být horší než to domácí. Záleží jen na výrobci a kvalitě použitých surovin. "Při výběru cukroví bych se soustředil spíš na malé výrobce a preferoval ruční výrobu. Například strojově vyráběné vanilkové rohlíčky jsou zpravidla dost kypřené a osobně mi nechutnají," radí Zdeněk Štefan z rodinného Štefanova pekařství z Lukové.
Poctivé cukroví přitom poznáte podle vysokého podílu oříšků a skutečně čokoládové polevy (místo obvyklé tukové). Naopak příliš mnoho barviv, aromat a ztužených tuků nikdy nevěstí nic dobrého.
Dobré kupované?
|
U slepovaného cukroví je navíc důležité zajímat se o použitou marmeládu, aby nebyla ztvrdlá a byla vyrobená skutečně z ovoce. Dobré není ani příliš dlouhé, respektive vzdálené datum spotřeby. Naznačuje totiž, že cukroví obsahuje hodně konzervantů.
Cena za kilo cukroví se v Praze a velkých městech pohybuje od 300 do 500 Kč, v malých městech jsou ceny obvykle nižší – v závislosti na složení jednotlivých druhů, použitých surovinách a také věhlasu cukrárny.
A poslední rada: Podle Zdeňka Štefana je nejlepší koupit si nejprve malé množství cukroví a ochutnat, potom teprve objednat velké balení.
Vanilkové rohlíčkyIngredience: 280 g hladké mouky, 200 g másla nebo tuku na pečení, 100 g moučkového cukru, 120 g mletých vlašských ořechů, vanilkový cukr (nejlépe s pravou vanilkou), moučkový, cukr na obalení rohlíčků Postup: Suroviny zpracujte do hladkého pevného těsta a nechte několik hodin uležet v chladu. Poté jej nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Odkrajujte z něj malé kousky a vytvářejte válečky, které ohnete jako rohlíčky. Pečte při teplotě v mírně horké troubě na 160 °C dorůžova, tedy asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte rohlíčky trošku vychladnout a poté – ještě teplé – obalujte v moučkovém cukru. |