Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Cukroví tradiční, zdravé i cizokrajné. 5 receptů

Jídlo

  7:00
Vanilkové rohlíčky a perníčky by se měly péct právě teď. Čerstvě upečené jsou velmi tvrdé. Na vlhkém chladném místě ale do Vánoc krásně zvláční. Tady je 5 receptů na vánoční cukroví - klasické i netradiční.

Linecká kolečka ze žitné mouky. foto: Shutterstock

JEDNODUCHÉ CUKROVÍ PRO DĚTI

Jednoduché čokoládové kuličky


Ingredience: 100 g čokolády na vaření, 100 g mléčné čokolády, 125 ml smetany ke šlehání, 50 g namletých vlašských ořechů, lžíce kakaa, sáček strouhaného kokosu na obalení (místo toho lze použít i namleté oříšky, mandle apod.)

Jednoduché čokoládové kuličky.

Postup: Do smetany nalámeme čokoládu, za stálého míchání mírně zahříváme na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom do směsi nasypeme nastrouhané vlašské ořechy, kakao a promícháme. Hmotu necháme ztuhnout v chladu. Poté z ní tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, namletých oříšcích nebo mandlích. Dospělí si mohou kuličky dochutit ještě lžící rumu.

CUKROVÍ PRO ALERGIKY

Perníčky bez vajec a mléka
(vhodné pro alergické na mléko/laktózu, ořechy, vejce či kakao)

Ingredience:
500 g hladké mouky, 100 g cukru, 100 ml slunečnicového oleje, 3 lžičky perníkového koření, 5 lžic vařeného vanilkového pudinku (lze uvařit ve vodě nebo v rýžovém mléce) 50 ml vody, 1-2 lžíce karobu (pro lepší barvu)
Poleva: rýžové mléko (nebo solamyl), moučkový cukr, voda

Perníčky bez vajec a mléka.

Postup: Smícháme mouku, cukr, perníkové koření a karob, ve zvláštní misce promícháme olej, pudink a vodu, pak suchou a mokrou směs spojíme. Vypracované těsto necháme odpočinout a ztuhnout. Z vyváleného těsta vykrajujeme tvary. Pečeme na 180 °C asi 8 minut. Trouba musí být předehřátá, plech vymazaný nebo pokrytý pečicím papírem. Poleva: Smícháme rýžové mléko, moučkový cukr a přikapáváme vodu. Směsí zdobíme upečené a vychladlé perníčky.

TRADIČNÍ CUKROVÍ

Vanilkové rohlíčky

Ingredience: 180 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 140 g másla, 60 g mletých lískových ořechů, 1 žloutek, špetka skořice, lžička vanilkového cukru, moučkový cukr smíchaný s vanilkovým pro obalování upečených rohlíčků

Vanilkové rohlíčky.

Postup: Rozměklé máslo uhněteme s moukou, moučkovým cukrem, žloutkem, ořechy, vanilkou a skořicí. Těsto necháme v chladu odpočinout. Poté vypracováváme malé rohlíčky, které pokládáme na vymazaný plech a pečeme do zrůžovění v rozehřáté troubě na 180 °C. Ještě horké rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

ZDRAVÉ CUKROVÍ

Linecká kolečka ze žitné mouky

Ingredience: 200 g žitné mouky, 50 g hnědého cukru, 100 g rostlinného tuku, 1 žloutek, kůra z poloviny citronu, džem na slepení

Linecká kolečka ze žitné mouky.

Postup: Cukr, tuk, žloutek a citronovou kůru utřeme, přidáme mouku. Těsto necháme odpočinout a ztuhnout v chladu - pokud se nenechá odležet alespoň 30 minut, hrozí, že se při pečení srazí. Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka, pečeme na 180 °C asi 10 minut. Po upečení kolečka slepujeme džemem. Dobrá rada: kolečka přeneste na plech a až na něm v každé druhé řadě vykrojte střed. Ušetříte si počítání a navíc křehké vykrájené tvary při přenášení na plech nezdeformujete.

ZAHRANIČNÍ VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Melomakarona z Řecka

Ingredience: 800 g hladké mouky, půl hrnku moučkového cukru, 500 ml olivového oleje, 4 lžíce brandy, 50 ml pomerančového džusu, půl lžičky mletého hřebíčku, lžička kypřicího prášku, půl lžičky jedlé sody Omáčka: hrnek medu, 200 g moučkového cukru, hrnek vody

Melomakarona z Řecka.

Postup: Smícháme olej, cukr, džus a brandy. Do směsi přidáme mouku promíchanou s kypřicím práškem a sodou. Lehce promísíme. Z těsta vytvarujeme malá vajíčka, která pokládáme na nevymazaný plech - po umístění na plech je vidličkou ještě lehce přitlačíme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Mezitím si připravíme omáčku. V hrnci asi 5 minut zahříváme med s cukrem a vodou. Směsí pak poléváme už opečené kousky. Omáčku necháme asi 15 minut vsáknout do pečiva. Před podáváním se kousky zdobí cukrem nebo skořicí.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...