„Šampaňské“ vyráběl donedávna kdekdo. Ale vyráběl někdo „české pivo“? Ani ten přívlastek není jasný. Svět zná výraz „český“ hlavně jako bohemian, böhmisch, tedy z Čech pocházející, ať už byly ruce výrobců české, či německé. Tak vzniklo české sklo (Bohemia Glass) i český chmel (značka i firma Bohemia Hop). Ale zkuste si vygooglovat Bohemia Beer. Narazíte na chráněnou značku mexického piva, jehož slávu založil sládek císaře Maxmiliána.
Značka Czech Beer je bezproblémová, neboť je neznámá. Spory se mohou vést o klenoty jako Budvar či plzeňské. Chcete-li vědět, kde všude se vaří „plzeň“, nahlédněte do hesla Pilsener ve Wikipedii a spatříte škálu německých pivovarů. Právě Plzeň, ať už se tomu typu piva říká Pils, nebo Pilsener, je české šampaňské. Prosadit výlučnost tohoto označení by byla větší frajeřina než vítězství Českého piva.
Czech Pils, bitte
Už je to tady. Stejně jako si vymohli Francouzi, že šampaňské je pouze nápoj z kraje Champagne, zatímco jinde mohou vyrábět nanejvýš sekt, Praha si prosadila ochranné označení České pivo, Czech Beer. Úspěch, pomyslíme-li si, že podobnou geografickou výlučnost má zajištěnu jen pivo bavorské. Jde však o nějaký zásadní posun, ba vítězství? To už je jiná otázka.
Co si s 'Českým pivem' počnem? foto: Lidové noviny
Překvapení ve schránce: daň z nemovitosti vzroste i násobně. Víme, kolik si připlatí v konkrétních městech
Kelímek od jogurtu: mýt, či nemýt? Řada lidí stále tápe, co a v jakém stavu patří do tříděného odpadu
Matka oběti: mluvila jsem s blízkým vraha. Lenka Šimůnková hledá odpovědi na to, co se stalo na filozofické fakultě
V matematice je vidět zhoršení. Velký problém dělala úloha se švadlenami, říká šéf Cermatu po přijímačkách na SŠ
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...