Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dejte mrkvi šanci. Vyzkoušejte 5 receptů

Jídlo

  7:00
Zapomeňte na dušenou mrkve ze školní jídelny. S touto zeleninou vykouzlíte i zajímavější recepty. Je zdravá, plná vitaminů - zejména beta-karotenu. A jak už říkaly babičky, zlepšuje zrak. Takže dejte mrkvi šanci a vyzkoušejte některý z 5 receptů.

Mrkvová polévka

Potřebujete: 500 g mrkve, 2–3 brambory, 1 litr vývaru, 1 kelímek smetany (12 %), trocha kari koření, sůl a pepř, 1 lžíce másla

Postup: Mrkev a brambory oloupejte a pokrájejte. Vařte ve vývaru doměkka. Asi po 15 minutách rozmixujte a zalijte smetanou. Prohřejte, okořeňte a v hotové polévce rozpusťte kousek másla na zjemnění.

Čtěte také:

Mrkvová pomazánka

Potřebujete: 1 kysaná smetana nebo bílý jogurt, uvařená vejce, velké nastrouhané mrkve, trocha majonézy, 1 menší syrové cibule najemno, 1 lžička hořčice, sůl, pepř, citronová šťáva

Postup: Vajíčka uvařte natvrdo a nastrouhejte. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Vše rozmíchejte s kysanou smetanou a trochou majonézy, osolte, opepřete a zakápněte troškou šťávy z citronu.

Mrkev po indicku

Potřebujete: 200 g strouhané mrkve, olej, 2 lžičky kari, 4 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř.

Postup: Nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou mrkev poduste na oleji, přidejte kari, sůl, pepř podlijte trochou vody a poduste do změknutí. Nakonec vmíchejte smetanu a prohřejte. Podávejte s rýží, nebo indickým chlebem.

Mrkvový dort
Potřebujete:
2 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 1 hrnek oleje, 3 hrnky jemně strouhané karotky, 1 hrnek mletých vlašských ořechů, 4 vejce (sníh z bílků)

Krém připravíte z: 2 plnotučné tvarohy, 1 pomazánkové máslo, půl hrnku moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, šťáva z citronu, 2 lžíce másla (aby poleva nepopraskala).

Postup: Mrkev nastrouhejte najemno. V míse promíchejte všechny ingredience, přidejte olej, žloutky a mrkev. Do vzniklé směsi zlehka vmíchejte sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané dortové formy a pečte na 180 stupňů zhruba hodinu. Pozor, aby se vám dort nepřipálil. Hotový dort podélně rozkrojte a namažte vyšlehaným krémem, pak přiklopte. Hotovým krémem můžete natřít i bok a vršek dortu.

Mrkev v těstíčku
Potřebujeme:
400 g mrkve, 100 ml mléka, 1 vejce, 100 g hladké mouky, sůl, olej na smažení

Postup: Mrkev očistěte, nakrájejte na 5 cm dlouhé nudličky a uvařte v osolené vodě do poloměkka. V mléku rozšlehejte vejce s moukou a osolte. Vychladlé kousky mrkví namáčejte v těstíčku a z obou stran osmažte na rozpáleném oleji dozlatova.

Autor: